EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

06. 03. 2014

0 komentářů

Úvěry splácíme lépe. Jsme z krize venku?

 


 

Finanční krize se zdá být zažehnaná. I česká ekonomika se již obrátila k růstu, s tím roste i míra zaměstnanosti a klesá míra nezaměstnanosti. To se projevuje i na podílu úvěrů domácnostem v selhání, které klesly na nejnižší úroveň od ledna 2012. V lednu podíl úvěrů v selhání klesl na 5 %.

Ovšem zatímco podíl úvěrů v selhání klesá, roste počet vyhlášených osobních bankrotů. Ten se v únoru vyšplhal na nejvyšší úroveň od ledna 2008, kdy bylo oddlužení umožněno zákonem, a dosáhl v únoru 1 941 po růstu o 394 (20 %) oproti lednu. „Meziročně se však počet osobních bankrotů zvýšil pouze o 12 %, dynamika je podstatně mírnější než v předchozích letech,“ uvedla Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau.

Podíl úvěrů v selhání vystoupal během dvou let v období finanční krize od roku 2008 na úroveň mezi 5 a 5,5 % a toto rozmezí opouští jen zřídka. Nejhorší platební morálka u obyvatelstva se projevuje u spotřebních úvěrů, kde se podíl úvěrů v selhání dlouhodobě drží nad úrovní 12 %. Nejvíce platební disciplíny i s ohledem na obavy ze ztráty vlastního bydlení mají domácnosti u úvěrů na bydlení, u nichž se podíl úvěrů v selhání po 2,5 letech vrátil na úroveň 3,3 %.

Graf 1: Podíl úvěrů v selhání

uvery-v-selhani-2014-01

Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB

Mezi úvěry na bydlení jsou nejbezpečnější řádné úvěry ze stavebního spoření. Podíl úvěrů v selhání mezi řádnými úvěry dosahuje pouhých 1,96 %. Výrazně číslům ovšem pomohla překvalifikace úvěrů v selhání jedné stavební spořitelny k lednu 2013.

„Změna ve statistice úvěrů ze stavebního spoření v selhání byla zapříčiněna přechodem jedné z vykazujících úvěrových institucí na nový reportovací systém, v jehož důsledku došlo k překlasifikaci části úvěrů ze stavebního spoření v selhání do hypotečních úvěrů na bydlení v selhání,“ vysvětlila již dříve Petra Hájková z Odboru komunikace ČNB.

Nízký podíl úvěrů v selhání mezi řádnými úvěry ze stavebního spoření je ovšem dán i podmínkami pro jejich získání. Klient stavební spořitelny si na řádný úvěr musí počkat alespoň dva roky, naspořit v závislosti na produktu 30 až 50 % cílové částky a dosáhnou stanovené výše hodnotícího čísla. I díky těmto podmínkám bývají řádné úvěry nižší než překlenovací úvěry nebo hypoteční úvěry.

Tabulka 1: Průměrná výše úvěrů na bydlení

Hypoteční úvěr

1,6 mil. Kč*

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření

600 tis. Kč

Řádný úvěr ze stavebního spoření

110 tis. Kč

* Průměrná výše hypotéky v lednu 2014 dle Fincentrum Hypoindexu

** Průměrná výše úvěru za rok 2013 ze statistik AČSS

Zdroj: AČSS, Fincentrum Hypoindex

Překlenovací úvěry se svým podílem úvěrů v selhání ve výši 5,03 % se nacházejí na průměru celkového podílu úvěrů v selhání. Překlenovací úvěry se svou výší blíží hypoteční úvěrům, ovšem nejsou zajištěny nemovitostí (k lednu 2009 byly ve statistikách ČNB veškeré úvěry zajištěné nemovitostí zařazeny mezi hypoteční úvěry, a tedy i překlenovací úvěry zajištěné nemovitostí spadly do této kategorie; to se mimo jiné projevilo skokovým zvýšením podílu úvěrů v selhání mezi překlenovacími úvěry o 0,64 procentního bodu mezi prosincem 2008 a lednem 2009).

Graf 2: Podíl úvěrů na bydlení v selhání

uvery-v-selhani-2014-02

Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB

Rizikovost hypotečních úvěrů na bydlení (tedy bez amerických hypoték) je z pohledu podílu úvěrů v selhání blíže řádným úvěrům ze stavebního spoření a dosahuje aktuálně 3,06 %. Ovšem zatímco podíl úvěrů na bydlení v selhání u stavebního spoření v lednu klesl, u hypoték vzrostl oproti prosinci o 2 bazické body.

Pokles podílu úvěrů v selhání je pozitivním jevem, který může signalizovat zlepšení ekonomické situace českých domácností. Může se ale jednat i o pouhý sezónní výkyv. I v několika minulých letech došlo v prosinci a lednu k poklesu podílu úvěrů v selhání, ten ale následně korigoval a vzrostl.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *