EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Zbyněk Drobiš

28. 07. 2016

0 komentářů

Odjíždíte na dlouhodobou dovolenou? Musíte to říci pronajímateli

 


 

Tip: Nový občanský zákoník vymezil nové ustanovení pro ochranu práv nájemce jakožto slabší smluvní strany. Lze platně sjednat smluvní pokutu v nájemní smlouvě ve prospěch pronajímatele? A na jaká zakázaná ujednání je třeba dávat pozor? Více se dočtete v článku „Zakázaná ujednání aneb Co vám v nájemní smlouvě neprojde“.

Dlouhodobá nepřítomnost v bytě? Oznamte ji pronajímateli

Pokud nájemce ví předem o své nepřítomnosti v bytě přesahující dva měsíce a zároveň bude byt po tuto dobu obtížně dostupný, především z důvodu absence jiného člena domácnosti nájemce, je povinen svou nepřítomnost v bytě oznámit včas pronajímateli.

Nájemce je současně povinen označit osobu, která po dobu jeho nepřítomnosti zajistí možnost vstupu do bytu v případě, kdy toho bude nezbytně zapotřebí. Pokud nájemce nemá takovou osobu, je takovou osobou pronajímatel. Takto oznamovací povinnosti stanovuje občanský zákoník v ustanovení § 2269.

Porušení povinností závažným způsobem

Občanský zákoník taktéž vymezuje, že v případě porušení oznamovací povinnosti nájemcem o dlouhodobé nepřítomnosti v bytě, považuje se toto jednání za porušení povinností nájemce závažným způsobem. To však neplatí, nenastane-li z tohoto důvodu vážná újma.

Tip: Nový občanský zákoník podstatným způsobem změnil úpravu nájemních vztahů. Mezi nové ustanovení s poměrně zásadním významem se řadí ochrana dobré víry nájemce, který užívá byt po právu bez platně uzavřené nájemní smlouvy. Více se dočtete v článku „Dobrá víra nájem přináší aneb Jak vydržet platnou nájemní smlouvu“.

REKLAMA

Účel zákonné úpravy

Účelem zákonné úpravy je zájem na ochraně majetku pronajímatele a ostatních nájemců v domě vůči nebezpečným situacím, které by mohly vyplynout z dlouhodobé nepřítomnosti nájemce v bytě. Jedná se tak o naplnění obecné prevenční povinnosti k zabránění vzniku škody nebo zvětšení jejího rozsahu.

Tip: V novém občanském zákoníku je zajímavé ustanovení, které se zaměřuje na faktické opuštění nájemního bytu. Ačkoliv bude nutné uvedené ustanovení v budoucnu vyložit prostřednictvím rozhodovací praxe soudů, představme si jej k lepší znalosti problematiky nájemního práva v článku „Faktické opuštění bytu jako ukončení nájemního vztahu?“.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *