EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Zbyněk Drobiš

30. 03. 2016

1 komentář

Faktické opuštění bytu jako ukončení nájemního vztahu?

 


 

Opuštění bytu

Ustanovení § 2292 nového občanského zákoníku stanovuje: „Nájemce odevzdá byt pronajímateli v den, kdy nájem končí. Byt je odevzdán, obdrží-li pronajímatel klíče a jinak mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Opustí-li nájemce byt takovým způsobem, že nájem lze bez jakýchkoli pochybností považovat za skončený, má se byt za odevzdaný ihned.“ 

Zajímavá je zvýrazněná věta uvedeného ustanovení, kterou lze vykládat i tak, že pokud nájemce opustí byt takovým způsobem, že je najisto dáno, že nájemce byt opustil a neužívá jej, pak ke dni tohoto stavu se považuje byt za odevzdaný a nájem za skončený.

Tip: Mediace představuje alternativní řešení sporů, které může ušetřit čas a peníze. Co je mediace, jak probíhá a jak je nákladná?  „Mediací lze často výrazně snížit finanční náklady na vyřešení konfliktu,“ říká Dana Vrabcová, místopředsedkyně Asociace mediátorů České republiky.

Účel zákonné úpravy?

Důvodová zpráva k tomuto ustanovení nového občanského zákoníku neposkytuje potřebnou pomoc k vymezení účelu tohoto ustanovení a zodpovězení dalších otázek (výpovědní doba, dlužné nájemné, apod.). Můžeme však předpokládat, že dané ustanovení by mohlo řešit situace pronajímatelů, kdy se nájemce odstěhuje z bytu, aniž by na sebe ponechal jakékoliv kontaktní údaje a nelze s ním ukončit nájem standardním postupem.

Tip: Nový občanský zákoník vymezil nové ustanovení pro ochranu práv nájemce jakožto slabší smluvní strany. Lze platně sjednat smluvní pokutu v nájemní smlouvě ve prospěch pronajímatele? A na jaká zakázaná ujednání je třeba dávat pozor? Čtěte v článku „Zakázaná ujednání aneb Co vám v nájemní smlouvě neprojde“.

REKLAMA

Rozhodovací praxe soudů

K výkladu tohoto ustanovení pro běžnou praxi a řešení dalších souvisejících otázek budeme muset vyčkat na rozhodovací praxi soudů. Vzhledem ke složitosti problematiky tak doporučujeme v případě řešení obdobné problematiky konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu s ohledem na neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Tip: Nový občanský zákoník podstatným způsobem změnil úpravu nájemních vztahů. Mezi nové ustanovení s poměrně zásadním významem se řadí ochrana dobré víry nájemce, který užívá byt po právu bez platně uzavřené nájemní smlouvy.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ač se to nemusí zdát, nájmy v reálném vyjádření poklesly

Nájemné v Česku se od roku 2010 zvýšilo v průměru o polovinu. Úvahy související se změnami cen nájemného musí zohlednit inflaci a růst příjmů. A nejen to. Analytik Petr Bartoň na základě analýzy veřejně dostupných dat zauvažoval, jak se od roku 2010 zvyšovaly nájmy v Česku. Zjistil, že nominální nájmy byly v prosinci 2023 o […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

06. 03. 2024

Pronajímatelé často zakazují i to, co nemají

Nájemní smlouva o nájmu bytu či domu je jedním z nejčastějších typů smluv, které lidé uzavírají. Protože si je většinou píší pronajímatelé sami, jejich obsah se může velmi odlišovat, a to jak od jiných nájemních smluv, tak zejména od znění zákonných ustanovení. Vzniká velké množství situací, kdy je nájemníkovi zakázáno něco, co zakázat nelze. Jaké […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • josef

    30 března, 2016

    Jenze jak pronajimatel pozna, ze k tomu skutecne doslo? Vzdyt ani do bytu nemuze, aby se nevystavoval nebezpeci obvineni z trestneho cinu.

    Odpovědět