EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: Zbyněk Drobiš

22. 12. 2016

0 komentářů

Nový zákon o úvěru: Omezení sankcí při prodlení dlužníka

 

Od prosince roku 2016 vstoupil v účinnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, který obsahuje řadu změn oproti původní právní úpravě. Jednou z novinek tohoto zákona je omezení sankcí věřitele při prodlení dlužníka se splácením.

Loading



 


Spotřebiteli je zákonem poskytována podstatná míra právní ochrany, která je reflektována i do oblasti úvěrů.
Tip: Úvěrový trh se mění k nepoznání

Důvody pro změnu právní úpravy

Důvodová zpráva k zákonu uvádí jako důvod pro omezení plateb souvisejících s prodlením spotřebitele v novém zákoně o spotřebitelském úvěru jako snahu o zamezení činnosti poskytovatelů úvěrů, kteří cíleně vydělávali na sankcích spojených s prodlením spotřebitele. Nebylo výjimkou, že na trhu poskytovatelů spotřebitelských úvěrů docházelo k účtování smluvní pokuty ve výši téměř celé jistiny za krátkodobé prodlení spotřebitele s předložením požadované dokumentace. Příliš vysoké sankce znemožňují spotřebiteli splatit jeho dluh.

Co může věřitel požadovat při prodlení spotřebitele

Zákon o spotřebitelském úvěru tedy nově stanovuje, že věřitel je oprávněn sjednat se spotřebitelem pro případ jeho prodlení s plněním dluhu vyplývajícího ze smlouvy o spotřebitelském úvěru pouze:

  1. Právo na náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vznikly v souvislosti s prodlením spotřebitele.

Mezi tyto náklady se mohou řadit poplatky za upomínky, náklady vymáhání pohledávky (nikoliv však náklady řízení před soudem). Tyto náklady musí být vynaloženy věřitelem hospodárně a účelně (nikoliv extrémně drahé upomínky zaslané krátce po sobě). Pokud by náklady přesáhly rámec účelně vynaložených nákladů, budou považovány v této části za smluvní pokutu.

  1. Úroky z prodlení, jejichž výše nesmí přesáhnout výši stanovenou právním předpisem upravujícím úroky z prodlení.

Úroky z prodlení se tedy nesmí odchýlit od zákonné výše (v současné době ve výši 8,05 % p.a. dle nařízení vlády č. 351/2013 Sb.).

REKLAMA

  1. Smluvní pokutu.

Výše smluvní pokuty je omezena

Výše smluvní pokuty je zákonem o spotřebitelském úvěru omezena tak, že nesmí přesáhnout 0,1 % denně z částky, ohledně níž je spotřebitel v prodlení (uvedené omezení se neuplatní na souhrn smluvních pokut uplatněných do okamžiku, kdy se úvěr stane v důsledku prodlení spotřebitele splatným, pokud je tento souhrn pokut v kalendářním roce, v němž nebo v jehož části byl spotřebitel v prodlení s plněním povinnosti peněžité povahy, nižší než 3 000 Kč a pokud výše smluvních pokut zahrnutých v tomto souhrnu uplatněných ve vztahu k prodlení s každou jednotlivou splátkou spotřebitelského úvěru činí nejvýše 500 Kč).
Maximální výše všech uplatněných smluvních pokut nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše spotřebitelského úvěru, nejvýše však 200 000 Kč.
V případě řešení obdobné problematiky doporučujeme konzultovat s právníkem k posouzení vašeho případu, a to s ohledem na individualitu každého případu, vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *