EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: Jan Lukeš

15. 03. 2017

0 komentářů

ČNB získá pravomoc ovlivňovat dostupnost hypoték

 

Oproti loňskému roku došlo na poli hypoték k několika razantním krokům na omezení jejich získání. Říjen loňského roku přinesl omezení pro získání hypotéky na 95 procent celkové zástavy. Letos v dubnu přijde další snížení a hypotéku bude možné získat v rozmezí 80 až 90 procent ceny nemovitosti.

Loading



 

Nyní přichází další změna kterou odsouhlasila Poslanecká sněmovna. Centrální banka zřejmě získá zákonnou pravomoc stanovovat podmínky úvěrů na bydlení, kterými může výrazně ovlivnit dostupnost hypoték. Až dosud je přitom mohla vydávat pouze formou doporučení, která nebyla závazná.

Mnohým klientům se cesta k pořízení nemovitosti zkomplikuje a celý hypoteční trh se kvůli aktuálním změnám zpomalí,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.  Další změnou která bude komplikovat pořízení nemovitosti je i možnost spotřebitele předčasně splatit část, nebo celý zbytek hodnoty nemovitosti.

Současná novela také ruší omezení pro operace mezi ČNB a ostatními bankami. Dosud mohla centrální banka operovat pouze na peněžním trhu, to znamená s finančními instrumenty splatnými do jednoho roku. Nově bude moci ČNB působit i na finančním trhu, k čemuž si bude moci založit dceřinou společnost.
Zdroj : iHNed.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *