EUR 24.755

USD 22.926

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.755

USD 22.926

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové

 

Již podruhé za sebou se nejvyšší kvalitou života mohou pyšnit středočeské Říčany. Oproti loňsku si nejvíce polepšila Přelouč, která poskočila o 88 míst. Poslední místo znovu Orlová v Moravskoslzském kraji. Vyplývá to z Indexu kvality života, který sestavila společnost Obce v datech spolu s Deloitte.

Loading



 

Index kvality života srovnává veřejně dostupná data ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností.

„Také s ohledem na rostoucí ceny nemovitostí v Česku chceme lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život. Za klíčový přitom považuji optimální poměr nákladů na bydlení a kvality života. Neméně důležitou ambicí projektu je také poskytnout starostům datové podklady pro jejich budoucí rozhodování,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.

Dlouhodobě je nejvyšší kvalita života v Praze, Brně a jejich okolí. Mezi krajskými městy Indexu dominují Praha, Brno, Plzeň, Pardubice a Hradec Králové.

„Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje. Ve většině obcí z těchto regionů žije vysoký podíl lidí s finančními problémy, je v nich v porovnání se zbytkem ČR vysoká nezaměstnanost. A v Ústeckém a Moravskoslezském kraji je i poměrně vysoké znečištění ovzduší,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.
Zdroj : Tisková zpráva Deloitte

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *