EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Petr Zámečník

11. 10. 2019

3 komentáře

Jak vzroste cena vaší nemovitosti?

 

Ceny nemovitostí zdaleka ne vždy jen rostou. V hodně dlouhém horizontu lze ale přeci jen očekávat jejich růst. O kolik vzroste cena vaší nemovitosti?

Loading



 


Cena nemovitostí je stejně jako cena čehokoli jiného dána především nabídkou a poptávkou. Je-li o danou nemovitost zájem, její cena roste. Naopak je-li v nabídce více obdobných nemovitostí, jejich cena klesá. Na rozdíl od jiného zboží mají ale nemovitosti jednu unikátní vlastnost: Jsou často unikátní.

Předvídat budoucí pohyb cen se blíží spíše magii než seriózní vědě. Nejistota je příliš vysoká. Přesto v oblasti nemovitostí lze přeci jen alespoň rámcově odhadnout, jak se budou jejich ceny v budoucnosti vyvíjet. Hlavním ukazatelem je přitom koupěschopnost poptávky – tedy domácností, které si chtějí pořídit vlastní bydlení.

Pro krátkodobé pohyby cen i pro jejich výši platí poučka realitních zprostředkovatelů: „Lokalita, lokalita, lokalita.“ Je-li nemovitost na unikátním místě, je velmi pravděpodobné, že ani v období poklesu realitních cen nezaznamená tak hluboký propad, jako nemovitosti nacházející se v méně zajímavých lokalitách. Ostatně krize po pádu banky Lehman Brothers toto ukázala velmi zřetelně: Např. ceny bytů v Praze klesly méně než ve zbytku České republiky.

Dlouhodobé trendy ovšem určuje schopnost domácností vlastní bydlení zaplatit. Nejde přitom ani o cenu hypotečního úvěru – ta je sice dnes natolik nízká, že zvyšuje dostupnost bydlení, což na druhé straně zvyšuje cenu nemovitostí, ovšem toto nemá tak významný dlouhodobý vliv. I pokud by klesly úroky z hypotečních úvěrů až na nulu, promítlo by se to do růstu cen nemovitostí jen jednorázově. A v dlouhém horizontu by to mělo zanedbatelný význam.

Mnohem důležitější je pro růst cen nemovitostí růst příjmů domácností. Rostou-li příjmy domácností, mohou si dovolit zaplatit vyšší cenu, nemovitosti se stávají dostupnější. Ať již prostřednictvím hypotečního úvěru, který mohou čerpat ve vyšší výši, nebo prostřednictvím úspor, které se s vyšším příjmem mohou tvořit snáze.

REKLAMA

Příjmy domácností mohou být reprezentovány průměrnou mzdou. Ta ještě v roce 2000 činila dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 13 219 Kč. Do roku 2018 vystoupala na 31 868 Kč, tedy o 141 %.

Jedním z údajů dostupnosti bydlení je počet ročních platů potřebných ke koupi bytu. Ten se sice může měnit, ale v dlouhém horizontu je poměrně stabilní. V České republice se pohybuje kolem 14,5, tedy průměrná domácnost potřebuje na koupi průměrného bytu 14,5 ročních příjmů.

Shrneme-li růst příjmů domácností a předpoklad stabilního počtu potřebných příjmů na koupi nemovitosti, měly by i ceny bytů vzrůst od roku 2000 řádově o 140 %. Český statistický úřad nabízí statistiky ceny bytů od roku 2008. Za deset let včetně propadu od konce roku 2008 do poloviny roku 2012 vzrostly ceny bytů v průměru o 34 %. Ve stejném období mzdy vyrostly o 41 %. To je sice více než ceny bytů, nicméně ceny bytů v daném období prošly významnou korekcí.

Od roku 2000 do roku 2018 rostly nominální mzdy v průměru téměř přesně o 5 % ročně. K nominálním mzdám je ale potřeba počítat ještě inflaci. Ta ve stejném období v průměru dosahovala 2,4 %. Reálné mzdy tak rostly tempem 2,6 %.

REKLAMA

Jak vzroste cena nemovitosti

Na základě minulého vývoje nelze spolehlivě odhadovat vývoj budoucí. Nicméně pokud by růst mezd pokračoval obdobným tempem jako v uplynulých 18 letech, mohly by i ceny nemovitostí růst v průměru reálně o 2 až 3 % ročně.

Má to ale háček. Cena nemovitosti je jen výnos. Na druhé straně rovnice leží náklady. Ty lze odhadnout např. prostřednictvím odpisů. Odpisy nemovitostí probíhají nejčastěji 30 let, což odpovídá řádově 3,3 % ročně. Ne vždy je třeba investovat do oprav a rekonstrukcí celou část odpisů – odepisuje se z tržní kupní ceny, zatímco rekonstrukci je potřeba provádět podle stavební hodnoty. A stavební hodnota může být nižší než kupní cena… ale může být také vyšší, což je patrné zejména v menších městech a na vesnicích vzdálených od Prahy a dalších velkých měst.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *