EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Úrokové sazby ČNB beze změn, ale růst bude slabší

 

Listopadové zasedání rady ČNB nepřineslo vyšší úrokové sazby a k úpravě monetární politiky nedošlo. Pro úpravu klíčových úrokových sazeb se vyslovily pouze dva hlasy z rady, zatímco převážná většina zvolila taktiku „počkáme, co přijde“. Každopádně ale ČNB upravila výhled pro českou ekonomiku, takže je možné, že krize je už na dohled.

Loading



 

2 % zůstávají jako základní repo sazba

Při hlasování o změně klíčových sazeb, rozhodla rada většinově 5 hlasy proti 2 o zachování momentální sazby a úrovni dvou procent. Cílem je stabilizace měnové politiky a také přetrvávající stabilita sazeb.

Předpověď vývoje české ekonomiky ČNB snížila

Největší změna přišla ve výhledu na příští rok, kdy ČNB snížila odhad budoucího ekonomického růstu o půl procentního bodu, české HDP by tak příští rok mohlo růst o 2,4 %. I to je ale víceméně optimistická prognóza a lepší než 2% růst předvídaný Ministerstvem financí. Oproti tomu inflace bude nejspíš vyšší, prognóza počítá s inflací kolem 3 %, což je opravdu nevídaná hodnota pro českou ekonomiku posledních let. Česká koruna by měla oslabovat, což nejspíše dále přispěje k inflaci, což povede k růstu inflačních očekávání a následně k další inflaci. I tak ale základní repo sazba ČNB zůstává na dvou procentech i pro poslední měsíc letošního roku.

Dvojí zvýšení úrokových sazeb?

Dle prognózy ČNB se ovšem počítá s dvojím postupným zvýšením úrokových sazeb na přelomu roku 2020, které by regulovaly momentální současný růst a zároveň připravily prostor pro následné snižování sazeb, které bude reagovat právě na postupně se snižující ekonomický růst v novém roce. Repo sazby by tak výhledově mohly klesnout až k hodnotě 1,25 %.
Prognózy pro zvýšení úrokových sazeb vychází ze současné duální situace, kdy zatímco průmysl a exportně orientovaná odvětví už zažívají ekonomické zpomalení přicházející především z Německa, tak domácí odvětví služeb a také domácí poptávka stále jede na svém potenciálu, čemuž zatím odpovídají data o nezaměstnanosti na úrovni 2,6 %. Je tak těžké stanovit odpovídající měnovou politiku, která by vyhovovala českému růstu z domácích zdrojů a zároveň podpořila upadající exportní odvětví.
I tak ale může dojít k dlouhodobé stabilizaci českých úrokových sazeb, bude záležet hlavně na zdrojích ekonomického růstu ze zahraničí. Pokud by německá ekonomika dokázala zpomalit pokles a znovu nastartovat ekonomický růst, nebylo by pro zvyšování nebo snižování úrokových sazeb v ČR žádných důvodů. Přičemž největším argumentem pro snižování sazeb bude rostoucí česká inflace.

Jak na tom bude česká koruna?

ČNB upravila i výhled pro měnové kurzy, nově se nepředpokládá, že by koruna dále posilovala a že by v dohledné době překonala hranici 25 CZK/EUR. Současné hodnoty kolem 25,5 CZK/EUR tak zůstanou zachovány, u koruny se dá v dalších měsících a v novém roce čekat spíše znehodnocování, což by ale mohlo fungovat jako další stimul zpomalující se české ekonomiky, kromě očekávané monetární politiky pro rok 2020.

REKLAMA

Co ještě ovlivní Českou ekonomiku v dalším roce?

Česká ekonomika je tradičně ovlivňována především stavem německé ekonomiky, které dle předběžných dat bude nejspíše dále oslabovat. To ovlivní české exporty a dále bude mít dopad na předpokládaný český ekonomický růst.
Kromě momentální situace v Německu se  Česku nejspíš promítnou i očekávané důsledky brexitu a i další pravděpodobné důsledky obchodních válek spojených s trumpoekonomikou a situací v Číně.

Jak se to projeví na hypotékách?

Vzhledem k tomu, že úrokové sazby zůstávají stabilní, tak dopad rozhodnutí „nedělat nic“ bude na hypotečním trhu minimální. A nabídka hypotečních sazeb by měla také zůstat stabilní. Na hypotečním trhu se budou více projevovat spíše vliv sezóny a vánočního období.
Také si přečtěte: Jak se projevuje změna sazeb ČNB na hypotékách

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *