EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Úrokové sazby ČNB beze změn, ale růst bude slabší

 

Listopadové zasedání rady ČNB nepřineslo vyšší úrokové sazby a k úpravě monetární politiky nedošlo. Pro úpravu klíčových úrokových sazeb se vyslovily pouze dva hlasy z rady, zatímco převážná většina zvolila taktiku „počkáme, co přijde“. Každopádně ale ČNB upravila výhled pro českou ekonomiku, takže je možné, že krize je už na dohled.

Loading



 

2 % zůstávají jako základní repo sazba

Při hlasování o změně klíčových sazeb, rozhodla rada většinově 5 hlasy proti 2 o zachování momentální sazby a úrovni dvou procent. Cílem je stabilizace měnové politiky a také přetrvávající stabilita sazeb.

Předpověď vývoje české ekonomiky ČNB snížila

Největší změna přišla ve výhledu na příští rok, kdy ČNB snížila odhad budoucího ekonomického růstu o půl procentního bodu, české HDP by tak příští rok mohlo růst o 2,4 %. I to je ale víceméně optimistická prognóza a lepší než 2% růst předvídaný Ministerstvem financí. Oproti tomu inflace bude nejspíš vyšší, prognóza počítá s inflací kolem 3 %, což je opravdu nevídaná hodnota pro českou ekonomiku posledních let. Česká koruna by měla oslabovat, což nejspíše dále přispěje k inflaci, což povede k růstu inflačních očekávání a následně k další inflaci. I tak ale základní repo sazba ČNB zůstává na dvou procentech i pro poslední měsíc letošního roku.

Dvojí zvýšení úrokových sazeb?

Dle prognózy ČNB se ovšem počítá s dvojím postupným zvýšením úrokových sazeb na přelomu roku 2020, které by regulovaly momentální současný růst a zároveň připravily prostor pro následné snižování sazeb, které bude reagovat právě na postupně se snižující ekonomický růst v novém roce. Repo sazby by tak výhledově mohly klesnout až k hodnotě 1,25 %.
Prognózy pro zvýšení úrokových sazeb vychází ze současné duální situace, kdy zatímco průmysl a exportně orientovaná odvětví už zažívají ekonomické zpomalení přicházející především z Německa, tak domácí odvětví služeb a také domácí poptávka stále jede na svém potenciálu, čemuž zatím odpovídají data o nezaměstnanosti na úrovni 2,6 %. Je tak těžké stanovit odpovídající měnovou politiku, která by vyhovovala českému růstu z domácích zdrojů a zároveň podpořila upadající exportní odvětví.
I tak ale může dojít k dlouhodobé stabilizaci českých úrokových sazeb, bude záležet hlavně na zdrojích ekonomického růstu ze zahraničí. Pokud by německá ekonomika dokázala zpomalit pokles a znovu nastartovat ekonomický růst, nebylo by pro zvyšování nebo snižování úrokových sazeb v ČR žádných důvodů. Přičemž největším argumentem pro snižování sazeb bude rostoucí česká inflace.

Jak na tom bude česká koruna?

ČNB upravila i výhled pro měnové kurzy, nově se nepředpokládá, že by koruna dále posilovala a že by v dohledné době překonala hranici 25 CZK/EUR. Současné hodnoty kolem 25,5 CZK/EUR tak zůstanou zachovány, u koruny se dá v dalších měsících a v novém roce čekat spíše znehodnocování, což by ale mohlo fungovat jako další stimul zpomalující se české ekonomiky, kromě očekávané monetární politiky pro rok 2020.

REKLAMA

Co ještě ovlivní Českou ekonomiku v dalším roce?

Česká ekonomika je tradičně ovlivňována především stavem německé ekonomiky, které dle předběžných dat bude nejspíše dále oslabovat. To ovlivní české exporty a dále bude mít dopad na předpokládaný český ekonomický růst.
Kromě momentální situace v Německu se  Česku nejspíš promítnou i očekávané důsledky brexitu a i další pravděpodobné důsledky obchodních válek spojených s trumpoekonomikou a situací v Číně.

Jak se to projeví na hypotékách?

Vzhledem k tomu, že úrokové sazby zůstávají stabilní, tak dopad rozhodnutí „nedělat nic“ bude na hypotečním trhu minimální. A nabídka hypotečních sazeb by měla také zůstat stabilní. Na hypotečním trhu se budou více projevovat spíše vliv sezóny a vánočního období.
Také si přečtěte: Jak se projevuje změna sazeb ČNB na hypotékách

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *