EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Petr Zámečník

02. 05. 2019

0 komentářů

Jak moc ČNB ovlivňuje úrokové sazby hypoték

 

Česká národní banka svými úrokovými sazbami ovlivňuje i úrokové sazby hypotečních úvěrů. Jak velký vliv ČNB na sazby má?

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) možná již na dnešním zasedání zvýší základní úrokové sazby. Toto opatření se může promítnout do úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Jako první pocítí změnu sazeb lidé, kteří již mají hypoteční úvěr s variabilní úrokovou sazbou. U nich se do výše nákladů případné zvýšení základních sazeb promítne téměř okamžitě.
Úrokové sazby variabilních hypoték se nejčastěji odvíjejí od měsíční mezibankovní úrokové sazby 1M PRIBOR. A ta je se sazbami České národní banky úzce spjata. Obchodní banky mohou získat likviditu buď u ČNB, nebo si mohou půjčit na mezibankovním trhu. Obě sazby si tak úzce konkurují, a protože centrální banka není tržní subjekt a sazby nastavuje v závislosti na cílech měnové politiky, tržní mezibankovní sazby je následují.
Graf 1: Vývoj úrokových sazeb v ČR (1M PRIBOR a 2T repo sazba ČNB)
Vývoj úrokových sazeb v ČR
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB
Změna sazeb České národní banky se velmi rychle dotkne také žadatelů o úvěr. Ti, kteří již mají sazbu schválenou a potvrzenou bankou, se nemusí aktuálního (možného) zvýšení již obávat. Dohodnutá sazba platí.
Žadatelé o hypotéku, kteří jsou ale ve fázi jednání a schvalování úvěru a teprve vybírají banku, na tom mohou být o poznání hůře. Případné zvýšení úrokových sazeb ČNB zdraží bance zdroje a je jen na jejím rozhodnutí, kdy a do jaké míry vyšší náklady promítne na klienty. V tomto směru je významná konkurence mezi bankami, která může proces zdražování hypoték významně zpomalit.
Graf 2: Vývoj úrokových sazeb v ČR (Fincentrum Hypoindex a 2T repo sazba ČNB)
Vývoj úrokových sazeb v ČR - 2T repo a Fincentrum Hypoindex
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB a Fincentrum Hypoindexu
Při poklesu základních sazeb ČNB od roku 2008 se úrokové sazby hypoték měřené pomocí ukazatele Fincentrum Hypoindex držely poměrně zpátky a na pokles reagovaly se značným zpožděním. Měnové intervence proti české koruně dodaly českým bankám obrovské množství likvidity, díky čemuž pokles sazeb pokračoval i v období, kdy ČNB již neměla kam úroky snižovat.
A též na rozdíl od období roku 2007, kdy sazby ČNB rostly v pravidelných intervalech a kdy banky úroky hypoték zvyšovaly ještě více, od počátku novodobého zvyšování sazeb ČNB po ukončení měnového závazku komerční banky oproti centrální bance zaostávají.
Současní majitelé hypotečních úvěrů se nemusí změny úrokových sazeb obávat do té doby, dokud jim neskončí období fixace. Naopak. Podle výkladového stanoviska České národní banky mohou hypotéku kdykoli splatit téměř bez jakýchkoli nákladů. Pokud by tedy v průběhu fixace úrokové sazby poklesly pod jejich aktuální sazby, mohou ještě ušetřit.
Pozor, možnost předčasného splacení téměř zdarma se netýká starších hypoték. Pokud byl hypoteční úvěr poskytnut před účinností nového zákona o úvěru pro spotřebitele, získá klient možnost dřívějšího splacení až při nové fixaci úrokové sazby. Do té doby je zpravidla vhodné ve splácení úvěru setrvat. Poplatky za mimořádné splátky v takovém případě mohou být stále mimořádné.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *