EUR 24.775

USD 22.948

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.775

USD 22.948

Nemovitosti poskytují pocit jistoty. U luxusních bytů však hraje velkou roli lokalita

 

Foto: Pixabay.com
Zájem o koupi nemovitostí stále roste, i přes to, že jejich cena neklesá. V hledáčku kupujících jsou i ty luxusní, jejichž cena je vyšší než u průměrných bytů v dané lokalitě. Nákup nemovitosti vzbuzuje pocit jistoty a víru, že jejich hodnota postupem času nijak zvlášť neklesne. Navíc mnozí chtějí zabezpečit své děti do budoucna. 

Loading



 


Takřka rok nebylo kde utrácet a někteří lidé naspořili větší obnosy peněz. Nechávat peníze na bankovních účtech se momentálně nevyplatí, proto investoři hledají klidný přístav pro své finance. Na místě jsou také obavy z rostoucí inflace, které se pravděpodobně brzy dočkáme. Každopádně zájem o luxusní nemovitosti obzvlášť v oblíbených lokalitách neutuchá a objemy obchodů v tomto segmentu rostou,“ vysvětluje Petr Míka z Boutiq Real Estate.
Lidé navíc v této turbulentní době vkládají rádi peníze do něčeho, co je hmatatelné, hodnotné a čemu věří. Do tohoto segmentu spadají právě nemovitosti. U luxusních bytů a domů za nemalé částky hraje velkou roli hlavně lokalita.
Segment luxusních nemovitostí se v průběhu koronavirové krize dostal do situace, kdy už nelze jednoznačně říct, že ceny nadstandardních typů bydlení rostly všude napříč trhem. Jednak se podstatně rozevřely „nůžky“ mezi cenovou hladinou luxusních nemovitostí v různých lokalitách, kdy v těch atraktivních docházelo k navyšování cen a zdražování, a naopak v těch méně atraktivních, jakou jsou periférie měst. Ty naopak zažívají mírný cenový pokles nebo stagnaci,“ vysvětluje Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investmets a dodává, že výjimkou jsou městské části Praha 1, 2 a 3, kde jsou zpravidla luxusní byty či apartmány. Ty byly hojně využívány v rámci podnikání se sdíleným bydlením (AirBnB, Booking.com), dnes mohou mít tržní cenu nižší než z doby předcovidové.

Kupující dají za nemovitosti takřka cokoliv

Pokud se prodávající rozhodují, zda prodat nemovitost teď, tak je vhodná doba. „Prodávající jsou nyní v pozici, že si mohou dovolit cenu navýšit nad očekávaný tržní strop. Kupujících je takové množství, že jsou ochotni zaplatit téměř cokoli, a mají zájem i o nemovitosti, které i mnohdy ležely roky ladem. Tento trend neminul ani luxusní nemovitosti, ačkoli ne v takové míře jako u běžných bytů. Vše je ovlivněno opět nabídkou a poptávkou a poptávka u luxusnějších a dražších nemovitostí je samozřejmě menší než u běžných nemovitostí. Zájemci jsou pouze specifickou výsečí klientely, která si za luxus může dovolit připlatit a zároveň chce žít v centru velkého města, či v přepychové vile,“ uvedla Andrea Daňhelová, ředitelka provozu Fincentrum Reality.

Luxus bude v kurzu i nadále

Mohlo by se zdát, že trend luxusních nemovitostí bude u konce. Mnozí lidé kvůli covidové krizi přišli o práci, či podnikání, ale investorů, kteří chtějí své peníze uložit do nemovitostí, je stále hodně.
V prvních třech měsících roku 2021 jsme zrealizovali objem obchodů srovnatelný s celou druhou polovinou roku 2020. Spodní konzervativní odhad letošního roku je zdvojnásobení našeho obratu a již dnes máme podstatnou část splněnou. Desetiprocentní meziroční nárůst ceny za metr čtvereční, který reportují banky v případě trhu v Praze, můžu plně potvrdit i v segmentu luxusních nemovitostí,“ uvádí Petr Míka z Boutiq Real Estate.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *