EUR 24.940

USD 23.239

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.940

USD 23.239

Kolik chtít za nájem? Cenové hladiny se pomíchaly, tápajícím majitelům pomáhá umělá inteligence

 

Foto: Shutterstock

Zájem Čechů o nájemní bydlení zůstává stabilní a je nejvyšší za posledních pět let. Labilní jsou naopak ceny nájemního bydlení, které se v posledních dvanácti měsících měnily po celé republice.

Loading



 

Majitelé, kteří nyní nabízí své domy a byty k pronájmu nebo upravují stávající smlouvy, tak v cenových hladinách tápají. I proto stále častěji volí pomoc umělé inteligence, která jim vhodnou výši nájmu navrhne. Vyplývá to z údajů největší české platformy Bezrealitky.

Více než rok průměrné nájmy v Česku klesaly, nyní začínají opět opatrně růst. Situace se však může za pár měsíců znovu změnit. Velkou roli sehrají především podzimní koronavirová opatření. Rozhodnou o tom, za bydlení opět začnou hledat vysokoškolští studenti či nikoli a jestli se na Vánoce vrátí zahraniční turisté. V případě silné poptávky totiž ceny nájmů opět skokově porostou, v opačném případě budou i nadále klesat nebo stagnovat.

Ceny se navíc v rámci jednotlivých měst a regionů vyvíjí rozdílně – klasickým příkladem je rok trvající pád nájmů v Praze a naopak roční růst nájmů v Brně. Významnou proměnou prochází také cenové hladiny nájmů u jednotlivých typů nemovitostí. Například nájmy v panelácích rostou v přepočtu na plochu rychleji, než nájmy u prémiových bytů.

Není proto divu, že pronajímatelé při určování cenové hladiny začínají tápat. Bezrealitky, které v rámci svého Centra služeb nabízí zdarma možnost odhadnout výši nájmu pomocí algoritmu, za poslední měsíce zpracovaly asi trojnásobné množství požadavků od majitelů z celé republiky. Jen za červen nacenily nájem pro více než 7000 nemovitostí

REKLAMA

“Měnící se hladiny samozřejmě vedou k tomu, že celá řada bytů přichází do nabídky nadhodnocená. Například v Praze byly nájmy v kategorii velkoprostorových bytů až v pětině případů nad tržními možnostmi a majitelé museli slevovat. Nyní, s opětovným růstem cen, může hrozit zase opačný problém – a to podhodnocení cen,” vysvětluje Hendrik Meyer, ředitel Bezrealitky.

Podle Meyera se proto z naceňování nájmu umělou inteligencí stává nový standard. Využívají jej nejen majitelé nemovitostí, ale i zájemci o bydlení. Pro ně se odhad cenové hladiny, které na základě velkého množství historických dat a porovnání úspěšnosti jednotlivých inzerátů vygeneruje počítač, může stát důležitým podkladem do diskuze.

 „Umělá inteligence při naceňování nikomu nestraní, nemá v něm žádný vlastní zájem. Ceny, které se opírají o datovou analýzu tedy patří mezi ty nejspravedlivější. Algoritmus, který vyvíjíme ve spolupráci s VŠE, se navíc s každou novou změnou na trhu zdokonaluje. V testu jsme například ověřili, že jeho úspěšnost při určování ceny je výrazně vyšší, než v případě lidských makléřů,” zakončuje Hendrik Meyer.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *