EUR 25.145

USD 23.453

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.145

USD 23.453

Text: František Veselý

Foto: Jana Mensatorová/Bez frází

15. 12. 2021

0 komentářů

Ceny nemovitostí budou stále růst ale pomaleji. Investory láká uchování hodnoty, říká Petr Míka

 

Letošní realitní trh byl skoro všechno, jen ne nudný. Ceny nemovitostí stále rostou, hypotéky zdražují a výnosnost investic do realit klesá. Jak na tom jsou investoři, kteří chtějí uložit své finance do luxusních nemovitostí a jak se bude vyvíjet trh nadále? Na to jsem se zeptali ředitele realitní kanceláře Boutiq Real Estate, Petra Míky.

Loading



 

Jak hodnotíte realitní trh za letošní rok z globálního pohledu?
Letos byl realitní trh svědkem vlny zájmu o koupi nemovitostí a snahy uložit volné prostředky do realit. Celkově to byl rok z pohledu rezidenčních nemovitostí velmi úspěšný. Výsledkem tohoto tlaku a nízkých úrokových sazeb byl výrazný nárůst cen.

Byl vývoj v oblasti luxusních nemovitostí něčím atypický?
To se nedá říci. Tlak na cenu měl dopad na celý trh. Luxusní nemovitosti jsou specifické v tom, že v obchodech je méně často banka, jejich ceny jsou v čase stabilnější. Letošní cenový nárůst však postihl celý trh, nejen luxusní reality.

Jak je na tom s cenami nemovitostí Praha ve srovnání s jinými světovými metropolemi?
Nemáme data za hlavní města, ale cenový růst státu z velké míry odráží cenový vývoj v metropoli. Meziroční růst cen nemovitostí v České republice kolem 15 % není v letošním roce v globálním srovnání velkou výjimkou, ceny na Slovensku vyrostly meziročně o 19 %. Podle dat Global Property Guide je v kategorii dvojciferného růstu Rakousko, Dánsko, Německo i Švédsko.

Ovlivní trh s luxusním nemovitostmi zvýšení úrokových sazeb u hypoték, nebo většina lidí si hypotéku na takové nemovitosti hypotéku nebere?
Růst ceny peněz v konečném důsledku ovlivňuje všechny zájemce. Zájemci bez vlastních prostředků vidí zdražení na ceně hypotéky, kupující luxusních nemovitostí s vlastním kapitálem si určitě všímají rostoucí ceny příležitosti.

REKLAMA

Považujete stále investice do nemovitostí za výhodnou? Jak se v průběhu let snížila výnosnost?
Výnosnost se v krátkém horizontu snížila, ale pro kupující je klíčové uchování a nárůst hodnoty. Na tu se v posledních letech mohli investoři spolehnout a bude tomu tak i nadále.

Nakupují se luxusní nemovitosti spíše přes firmy?
Nákup přes firmu je velmi nezvyklý a dominantním zůstává osobní vlastnictví.

Jak velký podíl jsou čeští vs. zahraniční klienti, co se nákupu luxusních nemovitostí týče?
Naprostou většinou jde o české klienty, zahraničních zájemců je maximálně 20 %.

Do jakých typů nemovitostí je podle vás nejlepší investovat?
Znaky luxusní nemovitosti se nemění. Hlavními přidanými hodnotami zůstává lokalita, výhled, klid, venkovní prostor a terasa, bezbariérovost, kvalitní materiály a parking.

REKLAMA

Jak vidíte rok 2022? Budou ceny nemovitostí nadále růst?​
Očekáváme, že ceny stále porostou, ale růst se výrazně zpomalí. Již dnes vidíme, že potenciální kupující vnímají růst ceny peněz a začali počítat. Je reálné čekat zpomalení, není ale reálné čekat pokles. Mimo jiné i proto, že nemovitostí je celkově málo.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *