EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 06. 2023

0 komentářů

Hypoteční aktivita ožívá, v porovnání s minulými roky ale stále výrazně zaostává

 

I přes mírné zlepšení hypoteční aktivity v posledních měsících zůstává objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční oproti situaci v prvním pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték tak v květnu setrval stejně jako v dubnu na 40 % z březnových 59 %. V květnu letošního roku poskytly banky hypotéky v celkovém objemu 12,3 miliardy Kč, vyplývá z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

„Loňský rok lze na realitním trhu vnímat jako turbulentní. Jak však naznačují příznivější květnové údaje, situace se začíná stabilizovat a šok, který pocítili kupující i prodávající, pozvolna ustává. Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který dle očekávání přetrval také v květnu – zejména v jednotlivých krajích a regionech. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky“, říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 mld. Kč po dubnových 8,8 mld. Kč. Jde tak o nárůst o 1,6 mld Kč, tj. 18,7% růst oproti dubnu. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2 mld. Kč oproti dubnovým 1,8 mld. Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se v květnu zvýšil z 2,9 tisíce na bezmála 3,5 tisíce. I v tomto ohledu se květnová hodnota současně s tou z března pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále se ale jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6 tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

„Hypoteční trh v květnu vzrostl a po zohlednění tradičního sezónního vývoje byl objem nově poskytnutých hypoték nejvyšší od poloviny minulého roku. Hypoteční aktivita tak v posledních měsících mírně ožívá, nicméně stále zůstává ve srovnání s dřívějšími roky ve výrazném útlumu, což se změní až s citelnějším poklesem úrokových sazeb,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

REKLAMA

Průměrná nabídková sazba klesla na 6,30 %

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu klesla v květnu o dva bazické body a k 5. červnu tak činila 6,30 % p. a. Pod tuto úroveň se průměrná nabídková sazba od listopadu loňského roku podívala pouze letos v březnu, kdy hypotéky v průměru zlevnily o 10 bazických bodů na 6,27 % p. a.

„Hypoteční sazby se v červnu i přes drobné změny drží na podobných hodnotách. Minimálně do červnového jednání ČNB. I když ani tedy neočekáváme nějakou změnu a tak i nadále platí, že sazby budou i nadále stagnovat,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Průměrná velikost hypotéky v květnu stagnovala na hranici 3 mil. Kč

Průměrná výše hypotéky v dubnu třetí měsíc v řadě vzrostla a dostala se opět nad hranici 3 mil. Kč, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku, v květnu i přes nepatrné snížení zhruba setrvala na hranici 3 mil. Kč. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč.

Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30 letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 6 tisíc Kč.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *