EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

06. 02. 2024

0 komentářů

Nájemné v Česku: Trendy, investice a výhled pro rok 2024

 

Český trh nájemního bydlení prošel v nedávné době změnami, které ovlivňují jak nájemníky, tak investory, a jak je to s investicemi do nemovitostí v letošním roce.

Loading



 

Podle Deloitte Rent Indexu se průměrná cena za metr čtvereční nájemního bydlení v České republice v posledním kvartálu loňského roku pohybovala kolem 292 korun. To znamená pokles o 0,3 % ve srovnání s třetím čtvrtletím. Nicméně, v Praze došlo k opačnému trendu, kde ceny nájmů vzrostly o 1,8 % na průměrných 395 korun za metr čtvereční.

Situace v hlavním městě

V Praze vykazují růst ceny za metr čtvereční nájmu především městské části jako Praha 2, Praha 10, Praha 6 a Praha 5. Naopak, poklesy byly zaznamenány na Praze 7, Praze 1 a Praze 9. Odborníci odhadují, že změna trendu na konci loňského roku byla způsobena korekcí růstu, inflací a dalšími faktory.

Regionální nájemné

Nejvyšší nájmy stále dominují v Praze, zejména v centrálních lokalitách jako jsou Praha 1, Praha 2, Praha 3 a Praha 8. Mimo Prahu jsou nejdražší nájmy v Brně, ale zaznamenaly pokles o 7,4 %. Další města s vysokými nájmy jsou Zlín, Středočeský kraj, Pardubice a Olomouc. Naopak, nejnižší nájmy jsou v Ústí nad Labem, Ostravě a Karlových Varech.

Investiční výhled

Podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v Deloitte, se dá očekávat, že mírný pokles cen nájemného byl krátkodobým jevem. Očekává se, že na začátku letošního roku se trh vrátí k mírnému růstu.

REKLAMA

Investoři se pravděpodobně budou zajímat o novostavby a projekty developerů, kde průměrná cena za metr čtvereční stoupla o 2,3 %. Cihlové objekty vykazují menší pokles na 1,4 %, zatímco panelové domy zaznamenaly snížení o 0,4 %.

Vliv globálních faktorů

Světové ekonomické události a globální faktory mohou ovlivnit také český trh nájemního bydlení. Například změny v úrokových sazbách, geopolitické události a celková ekonomická stabilita mohou hrát klíčovou roli v tom, jak se vyvíjí poptávka a nabídka na trhu nemovitostí. Investoři by měli tyto události pečlivě sledovat a zohlednit je při plánování svých investičních strategií.

Inovace a technologický vliv

Rychlý pokrok v oblasti technologie má také vliv na sektor nájemního bydlení. Inovace jako smart domácnosti, bezkontaktní platby a digitalizace procesu pronájmu mohou ovlivnit způsob, jakým majitelé nemovitostí a nájemníci komunikují a spravují nájemní vztahy. Investoři, kteří jsou schopni adaptovat se na tyto technologické změny, mohou získat konkurenční výhodu a zlepšit efektivitu správy svých nemovitostí.

Závěrem lze konstatovat, že i přes krátkodobý pokles činží v některých oblastech, se investice do nájemních nemovitostí v Česku jeví jako stabilní a s očekávaným návratem k mírnému růstu v tomto roce, by mohly být stále atraktivní pro ty, kteří hledají dlouhodobé investice s potenciálem zhodnocení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *