EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Text: Veronika Hejná

26. 06. 2020

0 komentářů

Airbnb nevzdává vstup na burzu

 

Sanfranciská společnost Airbnb, leader na trhu sdíleného ubytování, se nevzdává plánu vstoupit v tomto roce na burzu. Ačkoliv firmu koronavirová krize výrazně zasáhla a v květnu Airbnb oznámila rozsáhlé propouštění, podle generálního ředitele Briana Cheskyho je letošní vstup na burzu stále ještě na stole.

Loading



 

Nový model: Delší pobyty blíže domovu

Plánované IPO oznámila Airbnb v září loňského roku, po nástupu koronaviru se ale zdálo, že dříve než v roce 2021 se vstupu na burzu nedočká. Nyní se firma začíná oklepávat a finanční situace se obrací k lepšímu. V důsledku propuštění čtvrtiny zaměstnanců – tedy téměř dvou tisíc lidí – se Airbnb podařilo snížit stálé provozní náklady.
V období mezi letošním 17. květnem a 3. červnem zaznamenala platforma více rezervací v USA než ve stejném období loňského roku. „Lidé, kteří byli uvězněni ve svých domovech několik měsíců, se chtějí dostat ven. To je zřejmé,“ uvedl generální ředitel Airbnb Brian Chesky v rozhovoru pro Bloomberg s tím, že to nutně neznamená, že by hned sedli na letadlo připraveni opustit hranice své země. Na to je zřejmě ještě brzy. Namísto letadla budou tedy lidé cestovat autem do dojezdové vzdálenosti, ruch velkoměsta se budou snažit vyměnit za klid venkova.

Rozmach práce na dálku

Sdílené ubytování se z pandemie může vzpamatovat rychleji než velké hotely. Už i proto, že v důsledku koronaviru se novým normálem stala práce na dálku i tam, kde se jí zaměstnavatelé dříve bránili.
Lidé se snaží hledat oddych a dlouho plánované zahraniční dovolené nahrazují spontánní výlety na poslední chvíli. Víkendové pobyty se podle Cheskyho prodlužují na celé týdny. „Práce z domova se stává prací z jakéhokoliv domova,“ podotkl Chesky.
V Airbnb prozatím nepadlo formální rozhodnutí a mluvčí firmy odmítl možnost vstupu na burzu komentovat. CEO firmy Brian Chesky letošní IPO nevyloučil, ani se k němu nezavázal. Firma byla v minulosti oceněna na 31 miliard dolarů, toto číslo ale po nedávných událostech zřejmě klesne.

Airbnb v Česku

Hned v březnu se vrátily na trh středně a dlouhodobých pronájmů byty, které zjevně dříve sloužily ke krátkodobým pronájmům – šlo především o byty v centrech měst. V očekávání brzkého návratu solventních zahraničních hostů nabízeli majitelé smlouvy na dobu určitou na kratší dobu.

„Byty původně určené na krátkodobý pronájem tvoří hodně specifickou kategorii, jsou v prémiových lokalitách, často atypické svými rozměry nebo dispozicí. Pokud je majitelé chtějí pronajmout místnímu rezidentovi, musí jít s cenou radikálně dolů, jinak neuspějí,“ uvedl již dříve šéf portálu Bezrealitky.cz Henrik Meyer.

REKLAMA

V dubnu nabyla účinnosti novela zákona o cestovním ruchu, která stanoví Airbnb povinnost poskytovat státu informace o poskytovatelích sdíleného ubytování. V případě návratu viru má opatření usnadnit trasování nakažených návštěvníků.
Přes kritiku některých opozičních poslanců spojilo Ministerstvo pro místní rozvoj projednávání návrhu zákona s řadou dalších návrhů, schvalovaných ve stavu legislativní nouze. Podle ministryně Kláry Dostálové bylo před uvolněním opatření proti koronaviru nutné usnadnit získávání informací o digitální ekonomice typu Airbnb právě kvůli trasování.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024

Ceny nemovitostí

Příjem z AirBnB v daňovém přiznání

U příjmu z pronájmu český daňový systém rozlišuje dvě situace. První je příjem z pronájmu dle §10 zákona o daních z příjmu. Takto můžete danit příjmy z dlouhodobého pronájmu jako fyzická osoba. A druhou situací jsou příjmy z krátkodobého pronájmu (například z AirBnB) dle §7. Ty daníte jako příjmy z jakékoliv jiné samostatně výdělečné činnosti.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *