EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: Pokles sazeb se zastavil

 

Pokles úrokových sazeb hypoték se zastavil. Bankám se od září začaly prodražovat zdroje, proto některé již začaly sazby dokonce zvyšovat. Konkurenční boj ale může sazby ještě rozhýbat.

Loading



 

Ceny zdrojů začaly růst

Jedním z klíčových ukazatelů, které banky berou při stanovení hypotečních sazeb, je výše střednědobých úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Tyto sazby postupně klesaly od letošního května, v září ale došlo k obratu a sazby v posledních dvou měsících rostly.
„Není divu, že se našly první banky, které posunuly sazby u hypoték trochu výše. Pokud mezibankovní sazby zůstanou na dosažených úrovních, nebo dokonce ještě povyrostou, může to vést k dalšímu růstu sazeb i u hypoték. Tento scénář určitě nelze vyloučit, protože korunové mezibankovní sazby jsou stále ještě pod úrovněmi, které by odpovídaly základním parametrům české ekonomiky,“ uvedl Michal Skořepa, analytik České spořitelny.
Zvýšit hypoteční sazby se odhodlala UniCredit Bank. Hypotéky s fixací na jeden rok a tři a pět let vzrostly shodně o 0,2 procentního bodu na 2,42 procenta. V porovnání s ostatními bankami se přesto UniCredit se sazbou pod 2,5 procenty stále řadí mezi nejlevnější.

Raiffeisenbank a Fio banka zlevnily

Některé banky se ale vydaly opačným směrem a hypoteční úvěry ještě zlevnily. Fio banka snížila úrokové sazby u hypoték již popáté v řadě. Tentokrát se zaměřila pouze na pětileté fixace, které zlevnila o 0,2 procentního na 1,98 procenta.
„Snížili jsme pětiletou sazbu, která je mezi našimi klienty nejoblíbenější. Snažíme se jim tak jít vstříc, aby měli sazbu zajištěnou po co nejdelší dobu a nemuseli zbytečně často řešit refinancování. Se sazbou se navíc dostáváme pod dvě procenta, což v dnešní době je velmi atraktivní nabídka“ říká Ján Franek, tiskový mluvčí Fio banky.
Levnější hypotéky naleznete také v hypoteční kalkulačce Raiffeisenbank. Jednoleté fixace jsou sice dražší (od 4,09 procenta), tří a pětileté fixace ale zlevnily z 2,75 procenta na 2,49 procenta.

Kam zamíří hypoteční sazby dál?

Přestože ceny zdrojů rostou, konkurenční boj může kartami ještě zamíchat. Bankám totiž klesl objem hypotečních obchodů minimálně o pětinu, a tak se nižšími sazbami snaží nalákat nové klienty.
„Pokud nedojde k nečekanému zhoršení ekonomického vývoje, v horizontu minimálně dalšího půl roku se dá očekávat, že sazby hypoték budou i nadále klesat. Období sazeb pod dvěma procenty již český trh zažil,“ míní Kristina Lenková, vedoucí produktového oddělení Wuestenrot. Pokles sazeb očekává i tiskový mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek: „Vzhledem k silnému konkurenčnímu prostředí by mohlo dojít k dalšímu snížení o desetiny procenta.“
Bankám ale již zřejmě na další snižování sazeb nezbývá příliš času. „Současný postupný pokles úrokových sazeb hypoték byl umožněn klesajícími cenami zdrojů od května tohoto roku. Ale tento pokles cen zdrojů se již zastavil a od počátku září opět ceny zdrojů rostou, takže prostor pro případné další snižování úrokových sazeb se uzavírá,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová. Určitý prostor by bankám ještě mohla dát Česká národní banka (ČNB), která s velkou pravděpodobností základní úrokové sazby na listopadovém zasedání ponechá beze změny.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 11. 2019

Aktuální úrokové sazby – listopad 2019
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,39  
Banka Creditas —– 2,09 2,09 do 80 %
Česká spořitelna 3,34 2,44 2,44 do 80 %
ČSOB 2,99 2,59 2,59 od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,69 2,49 do 80 %
Fio banka 2,38 2,18 1,98* do 80 %
Hypoteční banka 2,99 2,59 2,59 od 70 do 80 %
Komerční banka 3,29 2,79 2,49 do 80 %
mBank 2,74 2,69 2,44 do 80 %
Moneta Money Bank 3,02 3,02 3,02 do 80 %
Raiffeisenbank 4,09** 2,49* 2,49* od 70 % do 80 %
Sberbank 3,99 3,29 2,49 do 80 %
UniCredit Bank 2,42** 2,42** 2,42** do 80 %
Wüstenrot 3,73 2,33 2,33 do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší, ** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, 7, 10 a 15 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu. Nabídka platí do odvolání.
Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Úroková sazba Hypotéky s výší úvěru od 1 mil. Kč, Konsolidace půjček zajištěná nemovitostí, Americké hypotéky, Doplňkového úvěru bez určení účelu, Konsolidace půjček k hypotéce při splácení úvěru z běžného účtu u MONETA Money Bank, a. s. určeného ke splácení úvěru.
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 2,5 milionu korun (jinak +0,1 p.b). Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % nabízí s fixací od 3 let s minimální úrokovou sazbou 3,49 %.
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot: U úvěru s jednoletou úrokovou sazbou lze kdykoliv v průběhu fixace přejít na pětiletou úrokovou sazbu. Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Nižší úvěry jsou o 0,1 procentní bod dražší. Hypotéky s LTV od 80 % do 90 % banka nabízí s fixní úrokovou sazbou pro jednoletou fixaci 4,28 % p.a., pro tříletou, pětiletou a sedmiletou fixaci 2,88 % p.a.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Marek

    4 listopadu, 2019

    Docela dlouho jsem srovnával banky, u které bych si vzal hypotéku. Nakonec jsem se rozhodl pro Equa bank, protože u ní mám běžný i spořící účet. Za mě dobrý!

    Odpovědět