EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Aktuální sazby hypoték: Zdražování se zastavilo. Co může hypotéky zlevnit?

 

ČNB ponechala základní úrokové sazby prozatím beze změny. Zdražování hypoték se téměř zastavilo. Akční nabídky bank by mohly hypotéky i zlevnit. Zázraky ale v dohledné době nečekejte.

Loading



 

Bankovní rada České národní banky (ČNB), která na začátku srpna poprvé zasedala v novém složení v čele s guvernérem Alešem Michlem, ponechala základní úrokové sazby beze změny. Po sérii devíti zvýšení základní úrokové sazby, ke kterým přistoupila ČNB od loňského do letošního června, tak dvoutýdenní repo sazba zůstala na 7 %.

„Nová bankovní rada ČNB má za sebou první rozhodování o výši základní úrokové sazby. Zachování úrokové sazby v dosavadní výši znamená alespoň pro segment bydlení mírnou stabilizaci na krátkou dobu, kdy nebude docházet ke skokovému zvyšování cen hypoték a dalších úvěrů spojených s financováním bydlení,“ uvedl Vlastimil Nigrin, místopředseda představenstva Hypoteční banky a člen představenstva ČSOB Stavební spořitelny.

Česká spořitelna zdražila za hranici 7 %

Banky se proto až na výjimky do výraznějšího zdražování hypotečních úvěrů v srpnu nepouštěly. Air Bank s platností od 15. srpna zvýšila úrokové sazby hypoték s fixací na pět let o 0,2 procentního bodu na 5,99 % p. a. Přesto je stále jednou ze tří bank, které u pětiletých fixací stále nabízí sazbu pod šestiprocentní hranicí.

Česká spořitelna zdražila všechny fixace hypoték s platností od 23. července v průměru o 0,4 procentního bodu. Sazby hypoték s fixací na jeden rok vzrostly na 7,14 % p. a. a s fixací na tři roky na 6,74 % p. a. Hypotéky fixované na pět let zdražila Česká spořitelna pouze o 0,3 procentního bodu na 6,24 % p. a.

UniCredit Bank zlevnila pětileté fixace

UniCredit Bank se rozhodla zlevnit hypotéky s fixací na pět let o 0,2 procentního bodu na 5,69 % p. a. Pětileté fixace hypoték tak nabízí nejlevněji na hypotečním trhu. Následuje jí Fio banka, která drží sazbu hypoték s fixací na pět let na 5,78 % p. a.

REKLAMA

Nejdražší zůstává mBank, která má stále jako jediná banka na trhu v nabídce jednoleté fixace za hranicí osmi procent (8,29 % p. a.), tříleté fixace téměř za 7,5 % p.a. a pětileté za 6,89 % p. a.

Jak dlouho potrvá stabilita sazeb?

ČNB bude rozhodovat o nastavení základních úrokových sazeb znovu na konci září. Sazby by po tomto zasedání podle analytiků mohly zůstat opět beze změny. „Bankovní rada se sice nebrání tomu, že na dalším zasedání úrokové sazby přeci jen mírně zvýší, ale s ohledem na stále více negativních signálů z tuzemské ekonomiky i z vnějšího prostředí to podle mě není moc pravděpodobné,“ uvedl Miroslav Novák, analytik Akcenta CZ.

Růst by základní sazby ale mohly opět v listopadu. „Dynamický cenový vývoj a přetrvávající tlaky na oslabení koruny podle nás nakonec ČNB stejně donutí ještě jedno zvýšení úrokových sazeb udělat. V listopadu tak čekáme zvýšení repo sazby z aktuálních 7 % na 7,5 %, což by měl zároveň být její vrchol v současném cyklu zpřísňování měnové politiky,“ uvedl Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Pokud nebude centrální banka pokračovat v utahování měnových kohoutů, mohly by hypotéky v rámci konkurenčního boje i mírně zlevnit. „V současné době předpokládáme stagnaci, či může dojít i v rámci konkurenčního boje k mírnému snížení sazeb,“ uvedl Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

„Míra průměrné inflace je v tuto chvíli stále vysoká, a proto ani do budoucna nemůžeme s jistotou očekávat, že se sazby znovu nezvýší. Opačný scénář, tedy že by sazby čekalo v průběhu letošního roku jejich snižování, pak také očekávat nelze. V dlouhodobějším horizontu se sice mohou úrokové sazby dostat na výhodnější úroveň, může to však trvat poměrně dlouho, roli také hraje velká řada externích faktorů,“ míní Vlastimil Nigrin.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 12. 8. 2022

REKLAMA

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

1)Air Bank zvyšuje úrokové sazby hypoték s platností od 15. 8. 2022.

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: ČNB odebrala Sberbank licenci s platností od 30. 4. 2022.

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *