EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

29. 11. 2017

0 komentářů

Banka roku 2017: Zabodovala Hypoteční banka

 

Ocenění Banka roku 2017 má své výsledky. A v jediné produktové kategorii Hypotéka roku exceloval hypoteční specialista Hypoteční banka. Čím přesvědčila? A jaké další hypotéky byly oceněny?

Loading



 


V rámci ocenění Banka roku bývalo vyhlašováno několik produktových kategorií. Pro letošní ročník byly všechny zredukovány a zůstala jediná – Hypotéka roku. Řez se dotkl i stavebního spoření, a tak ČMSS neměla příležitost obhájit loňské vítězství a ani Wüstenrot – stavební spořitelna nemohla navázat na předešlou pětiletou řadu prvenství.
Hypoteční trh v posledním roce prošel zásadním vývojem. Nejprve nabyl na účinnosti nový zákon o spotřebitelském úvěru, který hypotečním bankám omezuje poplatky za předčasné splacení hypotéky a dává spotřebitelům i další práva, následně ČNB ukončila kurzový závazek, dále omezila poskytování vysokých úvěrů a v neposlední řadě začala zvyšovat úrokové sazby. To vše při rekordním zájmu o hypotéky při nezadržitelném růstu cen nemovitostí.

Tip: O vývoji hypotečního prostředí čtěte v článku „Čekání na růst úrokových sazeb hypoték

Banka roku 2017: Hypotéka roku

V měnícím se prostředí se podle odborné poroty nejlépe zorientovala Hypoteční banka. Ta se jako hypoteční specialista na výsluní neobjevuje zdaleka poprvé. Od roku 2002, kdy se ocenění pro nejlepší hypoteční banku začalo udílet, se na nejvyšší příčce objevila již posedmé.
Tabulka 1: Vítězové ocenění Hypotéka roku

2017 Hypotéka s hypoteční zónou Hypoteční banka
2016 Hypotéka České spořitelny Česká spořitelna
2015 Australská hypotéka Hypoteční banka
2014 Hypotéka České spořitelny Česká spořitelna
2013 Hypotéka s bonusem Hypoteční banka
2012 Hypotéka České spořitelny Česká spořitelna
2011 Převratná hypotéka UniCredit Bank
2010 Hypotéka po webu Hypoteční banka
2009 Hypotéka po webu Hypoteční banka
2008 Flexibilní hypotéka Komerční banka
2007 Hypotéka on-line Hypoteční banka
2006 ČS Hypotéka Česká spořitelna
2005 Hypoteční banka
2004 Hypotéka České spořitelny Česká spořitelna
2003 Top bydlení Česká spořitelna
2002 Program TOP Bydlení Česká spořitelna

Hypoteční banka porotu zaujala především procesem sjednání hypotéky. Klient se například nemusí starat o zástavní smlouvu, kterou banka sama doručí na Katastr nemovitostí – a to včetně úhrady příslušných administrativních poplatků.
Online bankovnictví také již není jen výsadou univerzálních bank. Hypoteční banka pro své klienty nabízí Hypoteční zónu, v níž naleznou veškeré dokumenty spojené s hypotékou i další informace, jako je aktuální výše úvěru, úroková sazba a přehled zaplacených i budoucích splátek úvěru.
Hypoteční banka na čele žebříčku vystřídala již potřetí v řadě Českou spořitelnu. Její hypotéka online ji udržela na druhé příčce za Hypoteční bankou. Žádost o úvěr s online hypotékou České spořitelny může trvat i jen 15 minut a klient se k penězům může dostat již za dva dny, pokud má připravené veškeré dokumenty. Ještě v loňském roce bylo možné čerpat online hypotéku jen v případě refinancování, od letošního léta přijímá Česká spořitelna žádosti i pro nové hypoteční úvěry.
Tabulka 2: Hypotéka roku 2017

1 Hypoteční banka, a.s. – Hypotéka s hypoteční zónou
2 Česká spořitelna, a.s. – Hypotéka online
3 Air Bank a.s. – Nová hypotéka s Chytrou rezervou

Air Bank je mladý hráč na hypotečním trhu, ale již v druhém ročníku se drží na čelních místech. Pro letošní rok si sice o jednu příčku pohoršil, ale umístění na třetí pozici mezi bankami na konkurenčním trhu hypotečních úvěrů je přesto úctyhodné. Navíc Air Bank až od letošního roku nabízí nové hypotéky – do té doby se soustředila na refinancování.
Air Bank letos zabodovala s hypotékou s Chytrou rezervou. Jedná se o offsetovou hypotéku, kdy k hypotečnímu úvěru je přičleněn druhý účet (Chytrá rezerva), přičemž úroky se platí pouze z rozdílu mezi výší nesplacené jistiny hypotéky a zůstatku na účtu Chytré rezervy. Navíc je úvěr poskytován zdarma, je bez poplatků a se stejnou úrokovou sazbou pro všechny.

Tip: Kompletní výsledky – Banka roku 2017: Prvenství obhájila Komerční banka i Allianz pojišťovna

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *