EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Banky zpřísnily úvěrové podmínky u všech půjček. Lidé si ale půjčovat chtějí

 


 

Ve druhém čtvrtletí letošního roku došlo také podle České národní banky k poklesu marží u půjček na bydlení a u podnikových úvěrů. Spotřebitelské úvěry se ubírají jiným směrem a jejich marže jsou naopak vyšší. Celkové zpřísnění úvěrových standardů bank při schvalování půjček ale klienty neodradilo a zájem o úvěry rostl.

Navzdory očekávání se ve druhém čtvrtletí domácnostem zpřísnily podmínky při schvalování úvěrů na bydlení. Na svědomí mají přísnější podmínky hlavně rizikovost klientů a naopak k jejich uvolnění přispěla větší konkurence. Podle ČNB velká část úvěrového trhu nadále snižovala průměrčrné marže a klesaly i neúrokové poplatky. Poptávka po úvěrech na bydlení oproti prvnímu čtvrtletí vzrostla dokonce v rozsahu 67 procent čistého procentního podílu.

Dle bank stojí za tak plošným nárůstem zejména probíhající marketingové kampaně, které vedly k oživení celého trhu. Dalšími faktory podporujícími poptávku jsou pak vývoj na trhu nemovitostí a vnímaný nárůst spotřebitelské důvěry,“ uvedla Česká národní banka.

V nadcházejícím čtvrtletí se očekává, že dojde k uvolnění úvěrových standardů a pravděpodobně klesne poptávka po půjčkách na bydlení.

Faktory přispívající ke změně úvěrových standardů u úvěrů na bydlení
Zdroj: ČNB

REKLAMA

Spotřebitelské úvěry banky také neposkytují každému. Může za to převážně horší bonita klientů. Restriktivně pak v rámci podmínek při schvalování spotřebitelských úvěrů působily průměrné marže. Ty však byly kompenzovány poklesem neúrokových poplatků.  Příští čtvrtletí se nejspíš poptávka po těchto půjčkách sníží.

Nefinanční podniky mají také přísnější úvěrové podmínky. Výjimkou jsou jen dlouhodobé úvěry. Za zpřísnění podmínek může hlavně nepříznivý výhled některých odvětví a očekávání vývoje celkové ekonomické situace. K uvolňování podmínek pak přispěl lepší vývoj v oblasti likvidity a silnější konkurenční prostředí tuzemských bank. To se odrazilo v nižších maržích u úvěrů pro malé a střední podnikatele a zpřísnily se požadavky na zajištění.

Výsledky šetření ČNB zveřejňuje čtyřikrát ročně, tedy v lednu, dubnu, červenci a v říjnu. Analýzy se zúčastnilo 18 bank, které mají více než devadesátiprocentní podíl na bankovním úvěrovém trhu. Šetření se účastnily čtyři velké banky, tři střední, tři malé banky, tři pobočky zahraničních bank a pět stavebních spořitelen. 

Podle ČNB patří v mnoha zemích zjišťování úvěrových podmínek bank (pod názvem Bank Lending Survey) ke standardním nástrojům, které umožňují získat centrálním bankám a dalším uživatelům cenné informace o vývoji na bankovním úvěrovém trhu nad rámec údajů z pravidelného reportingu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *