EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

09. 07. 2013

0 komentářů

Blíží se vám refinancování hypotéky? Čekejte hypotečního makléře

 


 

Vrátíte se z práce domů a v poštovní schránce naleznete dopis s nabídkou: Zařídíme vám refinancování hypotéky. Zrovna vám je nabídka vhod. Vždyť hypotéku máte již tři roky a blíží se vám konec fixace úrokové sazby. To je náhoda, pomyslíte si. Jenže o žádnou náhodu se nejedná. Jde o velmi dobře cílený marketing.

Jak se může hypoteční makléř, se kterým jste nikdy nepřišli do styku, dozvědět, že se blíží konec fixace úrokové sazby vaší hypotéky? Mohl ji dostat od vašeho hypotečního zprostředkovatele, který vám hypotéku sjednal? Nebo snad dokonce přímo od banky? Ne. Jednoduše si ji koupil.

Koupit lze téměř cokoli. Informace nevyjímaje. A nemusí se jednat o špionáž z cyklu Jamese Bonda nebo Edwarda Snowdena. Po hypotečním makléři, který si koupí informace o potenciálních klientech, ani po společnosti, která mu je prodá, nepůjde ani KGB ani NSA. Vše je zcela legální.

Nejen na českém trhu jsou společnosti, které se zabývají sběrem dat a jejich prodejem – a zpravidla legálním. V případě dat pro hypoteční makléře vycházejí z informací z katastru nemovitostí, které jsou sice veřejně dostupné zdarma, ovšem jejich zpracování je poměrně pracné.

Obrázek 1: Informace o jednotce
katastr-nemovitosti-01

REKLAMA

Zdroj: Katastr nemovitostí

V informacích o jednotce (pozemku, stavbě) je uvedeno, zda je omezeno vlastnické právo a jakým způsobem. V ilustrativním příkladu (Obrázek 1) se jedná o zástavní právo smluvní, které pravděpodobně souvisí s hypotečním úvěrem – ale nemusí. Navíc nelze ani zjistit, kdy bylo zástavní právo vloženo.

Širší data poskytují informace o řízení. Kromě typu předmětu řízení (hledáme „zástavní právo“) jsou uvedeny veškeré úkony od zahájení řízení po jeho ukončení. Nechybí ani zástavce (zástavci) a zástavní věřitel.

Obrázek 2: Informace o řízení
katastr-nemovitosti-02

REKLAMA

Zdroj: Katastr nemovitostí

Je-li zástavním věřitelem banka, jedná se o zástavní právo vložené v souvislosti s hypotečním úvěrem. Podle data zahájení a ukončení řízení lze dovodit, kdy by řádově mohla končit fixace úrokové sazby. Historicky jsou nejčastější tří a pětileté fixace, tudíž aktuálně má smysl zaměřit se na řízení přibližně dva a půl a čtyři a půl roku stará, což výběr poměrně dobře zužuje.

Informace o řízení je ale dostupná pouze na základě čísla řízení v příslušném roce, což je informace, kterou hypoteční makléř nemá. Musí tedy zkoušet náhodná čísla řízení – a nebo si data koupit od specializované společnosti.

A co klient?

Hypoteční zprostředkovatel si koupí databázi klientů na míru odpovídající jeho potřebám. Pak mu již stačí jen klienty kontaktovat. Ale co může dělat potenciální klient? Může se bránit?

Získání databáze je jedna část, druhou je doručení obchodní nabídky. Zabránit tvorbě a prodeji databází sestavených z veřejných údajů zabránit nemůže, jejich využití již lépe. Pro vyfiltrování nevyžádané korespondence alespoň v podobě letáků a reklamních sdělení by mělo postačovat vylepení informace o nevhazování letáků do schránky, u telefonických kontaktů lze zakázat telemarketing u telefonního operátora.

Jistě, i pak může obchodní nabídka poštou přijít, stejně tak hypoteční makléř může potenciálnímu klientovi zatelefonovat. Konečné rozhodnutí o využití či nevyužití jeho služeb je ale vždy na klientovi. Navíc včasné řešení refinancování či vyjednávání se současnou hypoteční bankou může ušetřit nemálo starostí i peněz právě jemu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *