EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Ceny bytů pomalu šlapou na brzdu. Nájmy stále rostou

 

Ceny bytů pomalu ale jistě končí s nárůstem, který byl v poslední době značný. Důvodem je i ochlazení hypotečního trhu. Naopak nájmy stále rostou a jejich pokles odborníci zatím neočekávají. Lidé tak stojí před otázkou, jestli si byt koupit nebo jen pronajmout.

Loading



 


Ceny bytů se zastavily především kvůli zpřísněným podmínkám pro získání hypotéky. Jejich vlivem došlo také k ochladnutí poptávky, zájemci o koupi často déle přemýšlejí a vybírají, oproti tomu prodávající se stále snaží prodávat za vysokou cenu. Těží především z toho, že na trhu nadále panuje nedostatek nemovitostí a nové přibývají jen pomalu. Dokud bude ale ekonomická situace optimistická jako nyní, kupující nemohou očekávat nějaké dramatické zlevňování. Ceny se budou pohybovat na současné úrovni,“ uvedl Pavel Hassman, RE/MAX 4 you.
Extrémní nárůst ceny bytů tedy pravděpodobně skončil. Lidé se stěhují do nájemních bytů, ale i tam si připlatí. Po zpřísnění poskytování hypoték z loňského října se počet lidí bydlících v nájmu navýšil. Mnoho lidí nedosáhne na hypotéku, takže pokud chtějí bydlet, je volba jasná.
Poptávka v minulých letech nastoupala kvůli levným hypotékám a malé developerské výstavbě. V České republice je trendem bydlet ve vlastním, přestože v bohatších západních zemích je podíl vlastnického bydlení mnohem menší,“ vysvětluje realitní expertka a jednatelka společnosti Reality Muzejka Olga Jarošová.
Rostly nejen ceny novostaveb, ale i starších bytů. Podle společnosti CeMap v meziročním srovnání ceny starších bytů do konce února vzrostly v průměru skoro o 11 procent na 39 081 korun za metr čtvereční. V Praze jsou byty téměř pětkrát vyšší než v Ústeckým kraji.
Více než desetiprocentní růst je dán především nízkým počtem kvalitních nemovitostí k prodeji a zároveň celkovou nízkou výstavbou ve velkých městech,“ uvedl výkonný ředitel společnosti CeMap Ondřej Hon.

Nájmy dramaticky rostou hlavně v Praze

Nárůst cen nájmu je patrný převážně v hlavním městě a v dalších velkých městech ČR.  Majitelé bytů si mohou nadiktovat vyšší nájemné ve městech, kam se lidé stěhují za prací, studenti kvůli vysoké škole anebo jde o turisticky zajímavá města.
Důvodem většího zájmu o nájemní bydlení jsou i rostoucí úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Navíc zájem o hypotéky rapidně klesá. S příchodem jara však banky začínají nabízet různé slevové akce a bonusy. Doufají tak v to, že lidé začnou mít o hypotéky větší zájem.
Nájemné pravděpodobně ještě poroste, ale lidé už nechtějí tolik za bydlení platit. Mladí lidé otázku bydlení řeší spolubydlením.
Přichází ale jaro, banky přicházejí s nižšími úroky, takže dle mého názoru zájem o nemovitosti opět poroste a s tím je možný i další, i když menší růst cen. Pokles cen zatím není patrný ani ve velkých městech, ani mimo velké aglomerace. Nemovitostí je stále málo a bydlet lidé potřebují. Je jedno, zdali kupujete byt, či dům, poptávka je a bude stále větší než nabídka. Minimálně v tomto roce. Díky menší poptávce po hypotékách, kdy lidí například vzdali pokusy o získání úvěru, je daleko větší poptávka po nájemním bydlení. To žene samozřejmě ceny nájmů vzhůru. Dle mého názoru se ještě dočkáme lehkého zvýšení nájemného, minimálně ve větších městech již naráží na strop, co je ochoten klient za bydlení dát,“ řekl Daniel Horňák z ChytryHonza.cz.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *