EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Češi jsou pesimisté. Některé by nepřekvapila ani hypotéka se sazbou nad 5 %

 

Během loňského roku úrokové sazby u hypotečních úvěrů rostly. Lidé z médií pořád slyší, jak hypotéky zdražují. Někteří však nemají představu jak moc (nebo málo) úrokové sazby u hypoték rostou. Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny více než čtvrtina Čechů dokonce očekává u hypotéky s pětiletou fixací úrokovou sazbu nad 5 %. Tak vysoké úroky byly podle Fincentrum Hypoindex naposledy před devíti lety.

Loading



 


Úrokové sazby hypoték se během loňského roku postupně navyšovaly a není tedy překvapivé, že se lidé v průzkumu projevili spíše jako pesimisté. Očekáváme, že letos do konce roku úrokové sazby porostou jen mírně,“ komentuje výhled do budoucna Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.
Doba levných hypoték je pryč, ale také nejsou hypoteční úvěry tak drahé jako před 11 lety, kdy se průměrná úroková sazba vyšplhala na rekordních 5,8 procenta. Letos v lednu byla průměrná úroková sazba tři procenta.
I když hypotéky nejsou zdaleka tak drahé jako v minulosti, někteří lidé při zprávách o rostoucích úrocích trnou. Čeká je letos totiž refinancování hypoték. Pokud si někdo vzal hypotéku před třemi lety s tříletou fixací, byla průměrná úroková sazba 2,06 procenta. Je tedy jasné, že refinancováním hypotéky se těmto klientům zvýší splátka hypotéky i o tisíc korun.
Doba se láme už i u pětiletých fixací. „Brala jsem si hypotéku v roce 2015, takže refinancování mě čeká až příští rok. Hypotéku jsem si sjednávala s úrokovou sazbou 1,89 procenta, teď mi banka nabízí 2,99 procenta. Na splátce tedy měsíčně zaplatím zhruba o tisíc korun víc,“ říká pětatřicetiletá Veronika z Prahy.
Naopak klienti, kteří si sjednávali hypotéku například v roce 2013 a refinancovali loni, na splátkách ušetřili. V roce 2013 byla průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex kolem tří procent, loni se sazby pohybovaly mezi 2,28 % – 2,91 %. Takže lidé refinancující hypotéku po pěti letech mohli ušetřit několik stovek na měsíčních splátkách.

Lidé se v hypotékách více orientují

Pokud si lidé sjednávali hypotéku s úrokovou sazbou kolem 1,5 procenta, tak počítají s tím, že při refinancování se jim měsíční splátka zvýší. Někteří sami chtějí využít garanci úrokových sazeb a kontaktují mě, i když jim fixace končí třeba až za 15 měsíců. Noví žadatelé pak počítají se sazbou kolem tří procent,“ popisuje své zkušenosti oblastní ředitel společnosti Fincentrum Martin Bílek.
Oproti loňskému roku, kdy RSTS realizovala podobný průzkum, se lidé více orientují na hypotečním trhu. Chybně tehdy sazbu odhadovalo 74 % Čechů. Nemovitosti jsou momentálně vysoké jak v Praze, tak i v ostatních městech, lidé se tak více zajímají jak o realitní, tak i hypoteční trh.
Graf: Jaký se domníváte, že je v současnosti úrok na hypotéce s pětiletou fixací?

Zdroj: RSTS
 „Žádost o hypotéku je výjimečná životní událost, která většinu z nás potká jen jednou za život. U tak významného kroku pak při rozhodování nehraje roli jen úroková sazba, ale třeba i úroveň poradenství nebo šance mít úvěr schválený v co nejkratším čase,dodává Lenka Molnárová.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *