EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

02. 10. 2017

0 komentářů

Chcete bydlet lépe? aneb Kdo vám co slíbí…

 

Politici se předhánějí ve slibech, kterými chtějí uchvátit voliče před volbami do Poslanecké sněmovny. Co nabízí voličům KSČM, TOP 09, ANO 2011 a KDU-ČSL v oblasti bydlení?

Loading



 


Předvolební sliby plní volební programy všech politických stran. Některé se líbí více, jiné na oblibě příliš nezískají. Největší boj ovšem nastane po volbách, kdy budou politici zvolení do Poslanecké sněmovny usilovat o prosazení programu jejich politické strany.
V oblasti bydlení se nabídka příliš neliší. Strany se jí ve svých programech (až na výjimky) dotýkají nejčastěji v kapitole sociální politiky či ekologie. Rozsah nabízených podpor se liší především podle odpovědi na základní otázku: Kdo je za vlastní bydlení odpovědný? Je to občan a jeho rodina, nebo stát?

Tip: O bydlení v programech ODS, ČSSD a STAN čtěte v článku „Bydlení v programech politických stran

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)

KSČM jde do podzimních voleb s číslem 8. Komunisté mají „bydlení jako lidské právo“ uvedené jako 2. stěžejní bod volebního programu. V rámci naplnění deklarovaného práva chtějí podporovat obecní a družstevní výstavbu a nízkonákladové bydlení.
Podle KSČM by každá obec měla vypracovat analýzu „současného stavu, včetně stanovení normativů sociálně potřebných bytů a zavedení dalších opatření, jejichž cílem bude čelit nárůstu chudoby starých něja bezmocných nebo sociálně ohrožených“. Cílem je postupně odstranit bezdomovectví.
Současné snahy o redukci bezdomovectví ovšem netroskotají na nedostatečném sociálním systému či nedostatku míst k levnému bydlení. V České republice působí i celá řada neziskových organizací, které problém bezdomovců efektivně řeší. Svízelem jsou lidé, kteří žijí mimo sociální systém.
Komunisté chtějí podporovat výstavbu družstevních bytů a ty využít i pro sociální bydlení. „K tomu je možné využívat úvěrové programy a prostředky Státního fondu rozvoje bydlení i dotace z fondů EU,“ uvádí KSČM ve svém programu.
KSČM zároveň prosazuje dlouhodobé chráněné bydlení s pečovatelskou službou a domovy pro seniory.

TOP 09

TOP 09 pro volby 2017 vylosovala číslo 20. Zatímco socialistické a komunistické strany vnímají „bydlení“ jako základní potřebu, kterou musí nezbytně nutně zajistit stát pro všechny, pro strany zaujímající opačné pole politického spektra je „bydlení“ především privátním statkem, o který se každý musí primárně starat sám. Ovšem programy pravicových stran se bydlení dotýkají a výjimkou není ani TOP 09.
TOP 09 se oblasti bydlení dotýká především v bodě programu zabývajícím se sociální politikou: „Podpoříme občany v bytové nouzi dávkami na bydlení. Při výplatě dávek na bydlení se bude důsledně posuzovat, zda společně posuzovaní příjemci dávek také bydlení skutečně užívají. Dávky na bydlení se budou vyplácet maximálně ve výši nájemného v místě obvyklého. Sociální bydlení prosadíme pouze pro nejpotřebnější skupiny obyvatel, jako jsou například chudí senioři či samoživitelé v nouzi.“
I sociální dávky na bydlení, stejně jako všechny ostatní, by měly být adresné a směřovat k lidem, kteří se ocitli v bytové nouzi – a svou situaci aktivně řeší.
TOP 09 nemíní připustit upřednostnění zájmů developerů před zájmy ochrany přírody. Stejně tak se staví proti stavbám, které považuje za evidentně škodlivé – např. projekt kanálu Labe – Odra – Dunaj či jezy na dolním Labi. Zároveň nechce připustit úbytek zemědělské půdy.

ANO 2011 (ANO)

ANO získalo pro letošní volby číslo 21. Hnutí chce z oblasti výstavby především prosadit zákon o klíčových stavbách, „aby se pár kilometrů dálnic nestavělo čtvrt století,“ jak uvádí Andrej Babiš. Dále zahájí stavbu nespočtu obchvatů měst a zajistí pro Státní fond rozvoje infrastruktury peníze v objemu 2 % HDP ročně. Prioritou jsou také rychlodráhy.
Prioritou je ale také oprava a údržba historických objektů. Obé je součástí investic, které hnutí vnímá jako nezbytné pro hospodářský růst.
ANO 2011 není jediné, kdo chce zjednodušit proces stavebního povolení. V programu uvádí: „Připravíme nový stavební zákon a zákon o vyvlastnění. Navrhneme novou strukturu stavebních úřadů. Naším cílem jsou „jedny dveře, jedno řízení, jedno razítko a povolení stavby jak pro malé tak i velké investory“.“ Prioritou ale zůstávají liniové stavby.
Hnutí chce věnovat pozornost nájemnímu bydlení, sociálnímu bydlení a bydlení pro seniory. Zároveň chce podpořit bytovou výstavbu. Věří, že stavební rozvoj podpoří snížení cen bytů. Obce by ale přesto měly mít vlastní bytový fond.
Stejně jako TOP 09 i ANO 2011 chce výši dávek na bydlení limitovat místně obvyklým nájemným. „Uděláme konec spekulativnímu zvyšování nájmů v nekvalitních bytech či ubytovnách,“ uvádí program ANO.
ANO hodlá také omezit exekuce zvýšením nezabavitelného minima. Lidem se má vyplatit pracovat a splácet dluhy místo práce na černo.
S podporou ekologie chce ANO podpořit tvorbu tisíců menších vodních nádrží a urychlit čerpání „kotlíkových dotací“ na výměnu až 100 tisíc nejstarších kotlů na pevná paliva. Zároveň plánuje podpořit nejméně 60 tisíc projektů na snížení energetické náročnosti rodinných a bytových domů z programu Nová zelená úsporám.

REKLAMA

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL)

KDU-ČSL měla jít původně do voleb s hnutím STAN, ale nakonec se rozhodla jít samostatně. Číslo její kandidátní listiny je 24. Program KDU-ČSL se zaměřuje především na rodinu a rodinný život. K němu patří i doba stáří. Pro seniory a mladé rodiny chce strana podpořit obce a města ve výstavbě bydlení s regulovaným nájmem.
Originálním bodem programu je zavedení zvýhodněných hypoték podle počtu vyživovaných dětí. „Podpoříme zajištění vlastního bydlení zvýhodněnými hypotékami s příspěv­kem na úhradu části úroků za každé vyživo­vané dítě,“ uvádí KDU-ČSL.
I KDU-ČSL chce podporovat výstavbu pasivních a aktivních budov. Zároveň plánuje zlepšit podmínky firmám, které takové technologie a domy nabízejí. A stejně jako ostatní chce usnadnit výstavbu dopravní infrastruktury a zajistit výstavbu rychlodráhy. K výstavbě hal a skladů chce primárně využívat brownfieldy, nikoli zelené louky.
KDU-ČSL plánuje bránit úbytek zemědělské půdy a zároveň zřídit fond na financování likvidace starých skládek a odklízení sutin domů, aby bylo možné stavět na jejich místě místo záboru produktivní půdy. Navíc by se majitelé lesů mohli dočkat pravidelné platby za to, že musí strpět omezení plynoucí ze zákona o lesích.

Tip: O bydlení v programech ODS, ČSSD a STAN čtěte v článku „Bydlení v programech politických stran

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *