EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

ČNB: Banky při poskytování půjček domácnostem ještě přitvrdí. Poptávka po hypotékách klesne

 

Během čtvrtého čtvrtletí letošního roku banky ještě víc přitvrdí a zpřísní úvěrové standardy pro poskytování půjček domácnostem. Naopak u podnikových úvěrů stejně jako ve třetím čtvrtletí zůstanou standardy nezměněny. Vyplývá to z aktuálního šetření úvěrových podmínek, které zveřejnila Česká národní banka.

Loading



 


Ve třetím čtvrtletí banky pokračovaly ve zpřísňování poskytování půjček domácnostem. Podle šetření ČNB je na vině hlavně zvýšení nákladů financování bank a tvrdší požadavky na bonitu klienta.  Na druhou stranu se úvěrové podmínky u úvěrů na bydlení vlivem poklesu průměrných úrokových marží uvolnily, což se projevovalo prostřednictvím poklesu průměrných úrokových marží, a to u 45 % čistého tržního podílu. ČNB uvedla, že ve směru zpřísnění úvěrových podmínek pak působily zvýšené požadavky bank na poměr LTV a nárůst marže u rizikovějších úvěrů.
Poptávka po úvěrech na bydlení před říjnovou regulací hypotečních úvěrů vzrostla. Lidé si chtěli sjednat hypoteční úvěr bez většího přezkoumávání jejich bonity. Od 1. října totiž platí, že výše dluhu žadatele nesmí překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu a současně by zájemce o hypotéku měl na splátku dluhu vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Podle České národní banky lze v určitých případech tyto hodnoty překročit, ale takových úvěrů nesmí být více jak pět procent.
Podle Fincentrum Hypoindex bylo v září sjednáno nejvíce hypoték za letošní rok, konkrétně 9 153 a v nejvyšších objemech od června 2017. Během září si tedy lidé sjednali hypotéky v objemu za 20,805 miliard korun.
Zájem o úvěry na bydlení obecně rostl i kvůli pokračujícímu nárůstu cen rezidenčních nemovitostí a silnou spotřebitelskou důvěrou. Podle ČNB ve čtvrtém čtvrtletí 2018 většina bank očekává zpřísnění úvěrových standardů a pokles poptávky (86 % čistého tržního podílu).
Graf: Změny podmínek při schvalování úvěrů na bydlení

Zdroj: ČNB

Zdražuje elektřina i bydlení

Ve třetím čtvrtletí rostly ceny elektřiny, rezidenčních nemovitostí, ale i některých potravin. Podle Českého statistického úřadu v průběhu léta vzrostly jak ceny elektřiny, tak i tepla a teplé vody.
Přes léto zdražovali zejména menší distributoři elektřiny, kteří tak navázali na zdražování větších hráčů v prvním letošním pololetí. Zdražování elektřiny je důsledkem růst cen velkoobchodní elektřiny, v němž se odráží růst cen emisních povolenek a zdražování uhlí. Cena zemního plynu však zatím klesá. I to však v nadcházejících měsících změní,“ uvádí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Česká národní banka pravděpodobně znovu zvýší sazby

ČNB nejspíš na začátku listopadu znovu zvýší základní úrokovou sazbu. Pokud tomu tak bude, naváže tak na hattrick a zvýší sazby počtvrté za sebou a popáté v letošním roce.
Česká poptávková inflace v září propadla nejvíce za minimálně 10 let, což vyvolalo otázky o tom, zda to zastaví rozjetou ČNB, která na posledních třech zasedáních udělala utahovací hattrick. Odpověď je jednoduchá: nezastaví.  Skoro určitě tak za dva týdny, počátkem listopadu, klíčová repo sazba ČNB dále vzroste,“ předpovídá Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.
Po žních, které banky v rámci hypotečního trhu zažívaly, nastane pravděpodobně pokles zájmu o úvěry na bydlení. Ještě v říjnu nižší zájem nebude pravděpodobně tak znatelný, protože se budou dokončovat rozjeté smlouvy, ale pak nejspíš hypoteční žně skončí.
Banky už v posledním letošním čtvrtletí nebudou tak vehementně soupeřit o klienta a o udržení svého tržního podílu, protože zmíněná vlna zájmu o hypotéky, daná vyhlídkou zpřísnění jejich podmínek, opadne. Banky se tedy „zahojí“ citelným navýšením hypotečních sazeb. Průměrná sazba hypoték se tak na přelomu roku ocitne v blízkosti tří procent. Další růst sazeb nastane v roce 2019. Česká národní banka totiž bude pokračovat ve zpřísňování své měnové politiky. V důsledku toho budou bankám dále zdražovat zdroje krytí hypotečních úvěrů. Zmíněná dvanáctiměsíční sazba PRIBOR se do konce roku 2019 zvýší až ke tříprocentní úrovni. Ruku v roce s tím bude stoupat průměrná sazba hypoték. Do konce roku 2019 se dostane do pásma 3,75 až čtyř procent,“ vysvětluje Kovanda.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *