EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nové byty v Praze opět zdražují dvouciferným tempem

 

Tempo růstu cen nových bytů nepolevuje. Po mírném zpomalení na začátku roku, se ceny realizovaných nových bytů v Praze opět vrátily k dvoucifernému růstu. Růst realizovaných cen starších bytů ale brzdí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za druhé čtvrtletí 2018.

Loading



 


Ještě letos v prvním čtvrtletí byly ceny starších bytů v Praze mnohem více našponované než u novostaveb. Ve druhém čtvrtletí ale došlo k obratu. Ceny nových bytů podle statistik ČSÚ vystřelily ze 129,3 % v prvním čtvrtletí na 139,8 % průměrné cenové úrovně z roku 2010. Ceny starších bytů naopak přibrzdili ze 137 % v prvním čtvrtletí na 134,8 % roku 2010.
Zpomalování cen na trhu starších bytů je patrné i v meziročním srovnání. V loňském roce se realizované ceny starších bytů v Praze dotkly vrcholu ve druhém čtvrtletí, kdy meziročně rostly o 19 %. Ceny ještě do konce roku přes zpomalení pokračovaly ve dvouciferném růstu.
Během prvních třech měsíců letošního roku ale meziroční růst přibrzdil na 8,3 %. Ve druhém čtvrtletí již rostly ceny pouze jednoprocentním tempem. Mezičtvrtletně dokonce poklesly o 1,6 %.
Ve zbytku republiky sice v meziročním srovnání ceny starších bytů také zpomalily z růstu o  9,5 % na 7,1 %. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak růst cen zrychlil z 1,9 % na 2,4 %.
Graf 1: Vývoj realizovaných cen starších bytů

Zdroj: ČSÚ

Novostavby zdražují rychleji

Realizované ceny pražských novostaveb vzrostly ve druhém čtvrtletí meziročně o 14,8 procenta. Na vrcholu zatím byly podle údajů ČSÚ o čtvrtletí později než starší byty, tedy ve třetím čtvrtletí loňského roku, kdy v meziročním srovnání rostly o 16,4 procenta.
V posledním čtvrtletí loňského roku rostly realizované ceny nových bytů v Praze stále dvouciferným tempem. Následoval ale útlum v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy ceny zpomalily meziroční růst na 9,7 procenta.
Graf 2: Vývoj realizovaných cen nových bytů v Praze

Zdroj: ČSÚ
ČSÚ tak potvrzuje údaje developerů, podle kterých nové byty pokračovaly ve druhém čtvrtletí ve zdražování. V průměru se podle společné analýzy developerů Central Group, Skanska a Trigema prodávaly nové byty v Praze za 94 tisíc korun za metr čtvereční, co je meziročně o 23,9 procent více.
Za poslední tři roky se průměrná cena prodaných bytů v Praze zvýšila již téměř o 70 procent. I kdyby ve třetím čtvrtletí přišel útlum a ceny bytů by rostly „jen“ jednociferným tempem, průměrná cena prodaného nového bytu by se mohla přehoupnout přes hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Přichází útlum?

Ceny nových bytů rostou především kvůli nedostatečné nabídce. Přestože se nabídka developerů ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšila o pětinu na 4 350 nových bytů, na uspokojení poptávky to stále nestačí. Praha by podle odborníků potřebovala šest až osm tisíc nových bytů ročně.
Poptávka po nemovitostech navíc ve třetím čtvrtletí zesiluje. Lidé kvůli obavám z chystaného zpřísnění hypoték, které od října připravila Česká národní banka (ČNB), s koupí nemovitostí pospíchají.
Zvýšený zájem potvrzují banky. „S blížící se platností nových pravidel vnímáme rostoucí zájem o hypotéky, o které během srpna oproti červenci vzrostl zájem o téměř třetinu,“ říká Radek Vachulka, manažer hypoték České spořitelny. Kýženého útlumu se tak zřejmě dočkáme pravděpodobně nejdříve v závěru roku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Bytová výstavba a nedostatek bydlení

Trh s novými byty ožívá. Prodeje rostou a ceny stagnují

Trh s novými byty v Praze v prvním čtvrtletí letošního roku ožil. Prodeje v mezičtvrtletním srovnání vzrostly téměř o pětinu a ceny se výrazněji nezměnily. Další vývoj ovlivní především situace na hypotečním trhu.

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

20. 04. 2023

Význam inflačních doložek v nájemních smlouvách zásadně roste, často jsou ale neplatné

S novým rokem často dochází k navyšování plnění ze smluv o inflaci. Zatímco ještě před rokem inflačním doložkám ve smlouvách nikdo moc pozornosti nevěnoval, obrovský růst inflace ukázal jejich význam. Typickým příkladem jsou nájemní smlouvy. Jak upozorňuje advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad, velice často jsou přitom inflační doložky neplatné, protože nejsou správně formulované.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 01. 2023

Ceny nových bytů se dostaly na vrchol, klesat ale nebudou

Růst cen nových bytů v Praze se ve druhém čtvrtletí zastavil. Nové byty se v průměru prodávaly za 145 783 korun za metr čtvereční. Levnějších bytů se přesto zřejmě v dohledné době nedočkáme.

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

28. 07. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *