EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

ČNB: Skeptické scénáře se nevyplnily. Lidé si loni půjčili na bydlení rekordních 232 mld. Kč

 

Během loňského roku celkový objem financování bydlení pomocí „skutečně nových hypotečních úvěrů“ a dalších úvěrů použitých k financování bydlení vzrostl o 15 miliard korun. Pesimistické prognózy, které predikovaly před rokem nízký objem úvěrů na bydlení se tak nevyplnily.  

Loading



 


Podle aktuálně zveřejněných dat ČNB banky v roce 2018 poskytly 187 miliard korun skutečně nových hypotečních úvěrů. O rok před tím celkový objem nových hypoték dosáhl 174 miliard korun. Do těchto objemů se nezapočítávají refinancované hypotéky.
K hypotékám ČNB přičetla další půjčky na bydlení, tedy hlavě nezajištěné úvěry ze stavebního spoření a celkový objem úvěrů na bydlení tak loni dosáhl 232 miliard korun. V roce 2017 byly objemy těchto úvěrů o 15 miliard korun nižší.
Loňský rok se dá popsat jednoduše – rostoucí sazby a čekání na to, jak silný bude útlum trhu. Hlavní roli sehrála ČNB snažící se svými doporučeními k ověřování bonity hasit požár, který v minulosti způsobila, když svými intervencemi zaplavila trh přebytečnou likviditou. Nutno podotknout, že její kroky jsou úspěšné. Její doporučení jsou sice v některých ohledech obcházena, avšak rychlým zvyšováním základních sazeb vyvedla banky z pasti nízkých úroků,“ uvedl před nedávnem Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.
Loni hypotéky zdražovaly. Průměrná sazba u hypoték podle prosincových dat Fincentrum Hypoindex vzrostla na 2,91 procenta. Během celého roku 2018 průměrná úroková sazba pomalu šplhala vzhůru a vzrostla o 0,63 procentního bodu. Za celý loňský rok průměrná úroková sazba vázaná na objem činila 2,55 procenta. O rok před tím byla 2,02 procenta.

Objem refinancovaných hypoték se snížil

Objem nových a refinancovaných hypoték se podle ČNB v meziročním srovnání snížil o necelé čtyři miliardy korun. Během roku 2018 bylo sjednáno dohromady nových i refinancovaných hypoték za 222 miliard korun. V roce 2017 byly objemy těchto hypoték 212 miliard korun.
Pokles refinancovaných hypoték však nesouvisí s říjnovou regulací hypoték, kterou bankám doporučila dodržovat ČNB. Na refinancované hypoteční úvěry se totiž omezení poskytování hypoték většinou nevztahuje.

Regulace hypoték zatím trh nezasáhla

Prozatím není patrné, že by zmíněná regulace hypotečního trhu měla silnější vliv na poskytování hypotečních úvěrů. Objem nově poskytnutých hypoték začal meziročně klesat až v prosinci.
„Je možné, že v letošním roce k určitému meziročnímu snížení objemu poskytovaných skutečně nových hypotečních úvěrů dojde. Nebude se však nejspíše jednat o žádné drama,“ řekl Jan Frait, ředitel sekce finanční stability České národní banky.

Zadlužení domácností roste

V prosinci podle dat ČNB meziměsíčně vzrostly dluhy domácností u bank a družstevních záložen o 5,1 miliard korun. V meziročním srovnání dluhy domácností vzrostly dokonce o 115,5 miliardy korun. Dluhy domácností setrvale rostou již od února roku 2016. Nejvíce si lidé půjčují právě na bydlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *