EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Co přinesl rok 2020 nemovitostem (kromě koronaviru)?

 

Právě končící rok byl zvláštní v mnoha okolnostech. Pandemie koronaviru přinesla omezení řady ekonomických činností a ekonomickou recesi, zároveň také digitalizaci a online fungování mnoha lidských činností. Hypoteční trh rostl, stejně tak rostly i ceny nemovitostí. Daně oproti tomu klesaly a stejně tak klesaly i daňové odpočty. Jaké byly zásadní změny, které přinesl rok 2020 spolu s koronavirem?

Loading



 


Koronavirová krize měla hned několik důsledků, které měnily český hypoteční a realitní trh. Jaké to byly?

Kdo není online, jak kdyby nebyl

Březnový lockdown první vlny koronaviru přinesl home office pro kancelářské profese, zavření krámů pro hospody i hotely a co nejvíce omezené setkávání více lidí. Realitky a realitní makléři začali stále více sahat po online nástrojích umožňující snadnější a rychlejší prodej a to bez nutnosti osobního setkání. Dneska se tak můžete setkat stále častěji s online prohlídkami, častější je také vyjednávání po telefonu a osobní kontakty jsou omezeny na minimum.

Daň z nabytí jako katalyzátor ekonomické obnovy

V rámci protikoronavirových opatření vláda navrhla zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a během první poloviny tohoto roku dokázala zrušení prosadit v obou komorách Parlamentu. Díky tomu kupující už není odpovědný za platbu 4% daně při nákupu nemovitostí. Vláda toto opatření přijala na podporu realitního trhu. Ten ovšem během koronaviru ani nezpomalil, takže je otázka, jestli vůbec nějakou tu podporu potřeboval. Na druhou stranu je jen dobře, že daň z nabytí byla zrušena, opozice se to snažila prosadit už několik let a tato daň v podstatě daní už jednou zdaněné peníze.

Snižuje se daňový odpočet

Pro hypotéky sjednané od ledna 2021 bude platit snížení daňového odpočtu úroků z úvěru na bydlení. A to z 300 tisíc korun na 150 tisíc korun za rok. Toto opatření se dotkne především vyšších hypoték, průměrná česká hypotéka snížení limitu ani nezaznamená.

Zrušení limitů pro hypotéky

Česká národní banka pro podporu teoreticky ohroženého hypotečního a realitního trhu zmírnila limity pro poskytování hypoték. Ukazatele DSTI (posuzuje měsíční příjem ke splátce hypotéky) a DTI (posuzuje roční příjem k celkové výši úvěru) byly zrušeny. Ukazatel LTV byl zmírněn z 80 % na 90 %. Nově tak banky můžou půjčovat až 90 % hodnoty nemovitosti, i když množství hypoték, které banka do 90% hranice poskytne, je dále doporučováno držet k hodnotě 15 % úvěrů daného roku.

REKLAMA

Úroková sazba 1,98 %

I přes koronavir a ekonomické lockdowny to hypotečnímu trhu v tomto roce slušně šlapalo. Podpořily to nejen vládní úpravy a rozvolnění České národní banky, ale i samotné hypoteční banky, které snižovaly a snižovaly úroky, až se řada z nich dostala pod 2% hranici. V listopadu tak průměrná úroková sazby na českém hypotečním trhu klesla až na 1,98 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nemovitostí

Dočkáme se levnějších nemovitostí a dostupnějších hypoték?

Předvídat vývoj cen nemovitostí je hodně ožehavá záležitost. Která navíc nemusí mít spolehlivé výsledky. Před pár lety během kovidové pandemie se mnoho předpovědí shodlo na tom, že ceny nemovitostí budou spíše stagnovat, možná začnou i klesat. A ceny nemovitostí zatím vyrostly do takové výše, o které se ani nespekulovalo. Protože právě realitní trh byl jeden […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *