EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

12. 07. 2022

1 komentář

Fincentrum Hypoindex červenec 2022: Průměrná sazba za hranicí 6 %. Kdy začnou sazby klesat?

 

Růst hypotečních sazeb v červenci opět zrychlil. Mohla za to především ČNB, která na konci června skokově zvýšila základní úrokové sazby. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu překročila hranici 6 % p. a. Růst sazeb vystřídá snad již brzy stagnace. Kdy mohou hypoteční sazby začít opět klesat?

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) s platností od 23. června opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 1,25 procentního bodu na 7 %. Většina bank již v reakci na růst základní sazby zvýšila sazby u hypotečních úvěrů. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc vzrostla o 0,53 procentního bodu a k 11. červenci činila 6,24 % p. a.

Průměrná nabídková sazba 6,24 % p. a.

„Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB, reagovala již většina bank zvýšením hypotečních úrokových sazeb. I když toto zvýšení nebylo ve stejné výši jako to ze strany ČNB, i tak se hodnoty úrokových sazeb vyšplhaly na rekordní hodnoty. Nicméně snad se začíná blýskat na lepší časy, alespoň tedy po prohlášení nového guvernéra ČNB Aleše Michla, který uvedl, že nehodlá pokračovat ve zvyšování základních sazeb,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex červenec 2022

Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Přestože nový guvernér ČNB nechce základní úrokové sazby zvyšovat, není v bankovní radě sám. Dosud proti zvyšování sazeb hlasoval společně s Alešem Michlem i Oldřich Dědek. V radě ale zůstal ještě Marek Mora a Tomáš Holub, kteří byli doposud pro zvyšování sazeb.

Od července usedla v radě nová viceguvernérka Eva Zamrazilová a doplnil jí Jan Frait a Karina Kubelková. I když se někteří noví i stávající členové bankovní rady zatím přiklánějí na stranu nezvyšování základních sazeb, mohla by je o opačném názoru přesvědčit inflace, která stále sílí a zatím nedosáhla svého vrcholu. Na srpnovém zasedání ale zřejmě k dalšímu zvyšování sazeb nedojde.

REKLAMA

„Myslím, že pro další měsíce můžeme očekávat alespoň stagnaci sazeb a ne jejich další zvyšování. Otázkou i nadále zůstává, zda původní předpovědi o obratu směřované na počátek příštího roku se nám spíše neposouvají minimálně do druhé poloviny roku 2023 či spíše na jeho konec,“ uvedl Jiří Sýkora.

Hypotéky do 80 % s fixací na rok již za 6,5 %

Nejvýraznější nárůst sazeb zaznamenaly hypotéky do 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok. Ty v průměru za poslední měsíc vzrostly o 0,61 procentního bodu na 6,53 %. Sazba hypoték s fixací na tři roky se zvýšila průměrně o 0,53 procentního bodu na 6,41 %, s fixací na pět let o 0,49 procentního bodu na 6 % a s fixací na 10 let o 0,51 procentního bodu na 6,04 %.

Nejdražší zůstávají hypotéky nad 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky. Ty banky zdražily za poslední měsíc o 0,69 procentního bodu a v průměru je nabízejí za 6,79 %.

Měsíční splátky se výrazně prodražují

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 % p. a. činí v červenci 23 074 korun.

„Klienti, kteří chtěli uzavřít ať už novou či prodloužení smlouvy na další fixační období, musí opět sáhnout hlouběji do kapsy. Například na průměrné hypotéce na 3,5 milionu korun se splatností 25 let je to o neuvěřitelných 8 100 korun více při refixaci hypotéky z června 2017,“ uvedl Jiří Sýkora.

REKLAMA

V červnu 2017 byla průměrná úroková sazba hypoték na úrovni 2,04 %. Podobné úrovně dosahovaly úrokové sazby hypoték ještě v první polovině loňského roku. Jen za poslední rok se měsíční splátka průměrné hypotéky zvýšila o více než 7 000 korun. Nejvýrazněji ale podražila měsíční splátka za poslední měsíc, a to o 1 148 korun.

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Lutak

    12 července, 2022

    Aj keby si od teraz ČNB sedela na rukách, tak sadzby v banke porastú ďalej. ČNB určuje len za koľko si banka požičia likviditu, na to ešte musí prísť marža banky a riziková prirážka. Ak sa inflácia udrží dlhšie, banka tiež nemôže požičiavať pod jej mierou. Bol by som prekvapený ak na konci tohto roku bude bežná hypo pod 8%.

    Odpovědět