EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

08. 02. 2023

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex únor 2023: Stagnace sazeb pokračuje. Kdy hypotéky opět zlevní?

 

Hypoteční sazby přes mírný nárůst pokračují ve „stagnaci“. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 6,37 % p. a. To je nejvyšší hodnota za více než 20 let. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl. Kdy začnou sazby opět klesat?

Loading



 

Průměrná nabídková sazba vzrostla na 6,37 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla v únoru o 0,03 procentního bodu a k 6. únoru tak činila 6,37 % p. a.

„Jde o změny spíše kosmetické a celkový trend vývoje hypotečních sazeb pokračuje ve stagnaci. I nadále můžeme očekávat spíše stagnaci u úrokových sazeb hypoték, kterou mohou narušit jen jarní slevové akce některých bank. Rozhodně už nelze očekávat nějaký výraznější růst,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex únor 2023
Fincentrum Hypoindex únor 2023
Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Měsíční splátka se zvýšila o 70 korun

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,37 % p. a. vzrostla v únoru o necelých 70 korun na 23 342 korun.

REKLAMA

Od listopadu měsíční splátka hypotečního úvěru vzrostla pouze o 114 korun. Pro srovnání za posledních dvanáct měsíců činil nárůst měsíční splátky téměř 3 850 korun, v loňském kalendářním roce pak vzrostla měsíční splátka téměř o 5 200 korun.

Nejvýrazněji rostly sazby jednoletých fixací do 80 % LTV

Nejvýrazněji, i když přesto stále velmi mírně, vzrostly úrokové sazby hypoték do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) s fixací na jeden rok, a to o 0,06 procentního bodu na 6,76 % p. a. Jednoleté fixace hypoték nad 80 % LTV ale naopak zlevnily o 0,14 procentního bodu na 6,26 % p. a.

Zlevnily i úrokové sazby hypoték do 80 % LTV s fixací na 10 let, a to o 0,05 procentního bodu na 6,05 % p. a. O pět bazických bodů se snížily také sazby hypoték nad 80 % LTV u desetiletých fixací. Všechny ostatní fixace zdražily shodně o 0,05 procentního bodu.

ČNB drží sazby stabilní

Česká národní banka (ČNB) ani na začátku února nepřekvapila, když ponechala základní úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále zůstává na 7 %. Přestože guvernér ČNB Aleš Michl po únorovém zasedání nevyloučil, že by bankovní rada na některém z dalších zasedání mohla sazby zvýšit, pravděpodobnost růstu sazeb ale není vysoká.

Jedním z důvodů je například i odchod viceguvernéra Marka Mory, který v minulosti společně s Tomášem Holubem pravidelně hlasoval pro vyšší sazby. Na zasedání v únoru hlasovali pro zvýšení sazeb o půl procentního bodu dva ze sedmi členů bankovní rady.

Se snižováním sazeb centrální banka zřejmě ale pospíchat nebude, což ovlivní i vývoj hypotečních sazeb. „Podle současných prognóz by hypoteční sazby pro letošní rok měly vykazovat stagnaci doprovázenou jen mírnými výkyvy zapříčiněnými konkurenčním bojem jednotlivých bankovních ústavů. A to až do doby, kdy ČNB začne snižovat úrokové sazby. Toto asi nelze čekat dříve než koncem letošního roku. Při optimistických předpovědích by tak úroková sazby hypoték mohla začít klesat koncem letošního roku a při těch pesimističtějších předpovědích bychom se poklesu mohli dočkat až na jaře roku 2024. Nicméně půjde o pokles v řádu nízkých desetin procenta,“ dodal Jiří Sýkora

REKLAMA

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *