EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Hypotéka jde získat i bez peněz. Rodiče ale musí dát svou nemovitost všanc

 

Mladí lidé, kteří sis chtějí pořídit vlastní bydlení na hypotéku, mají leckdy velký problém. Trápí je nedostatek financí na počáteční investici. Aby kdokoli získal hypotéku, musí mít naspořeno alespoň pětinu z hodnoty nemovitosti. Aspoň tak to ukládá doporučení České národní banky. Řešením nedostatku peněz může být ručením nemovitosti rodičů. Navíc Equa bank přišla s tím, že po splacení určité částky, je možné se z ručení vyvázat.

Loading



 


Equa bank díky spoluúčasti rodičů, či jiné blízké osoby, poskytne celou částku potřebnou na pořízení nemovitosti. Ručení není ale úplně bezpečné a někteří rodiče s tím nesouhlasí. Pomoci s kladnou odpovědí může možnost vyvázání nemovitosti po splacení části hypotéky při splnění podmínek sjednaných ve smlouvě.
Zastavení nemovitosti rodičů nebo blízkých osob je pro zájemce o hypotéku především psychologickou bariérou. Nechtějí dát do zástavy cizí majetek na desítky let. Pokud jim banka předem řekne, kdy jim druhou zástavu vyváže, zájem výrazně stoupá,“ vysvětluje Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

Rodiče většinou mají vhodnou nemovitost k ručení

Equa bank se inspirovala průzkumem, který si nedávno nechala udělat. Podle něj skoro tři čtvrtiny mladých Čechů ve věku 20 až 35 let nemají vlastní bydlení. O pořízení vlastního bydlení uvažuje 57 procent z nich a 42 procent má v plánu financovat bydlení hypotečním úvěrem. Přitom každý desátý uvažuje, že by kvůli hypotéce zastavil majetek svých příbuzných. Vhodné bydlení má tři čtvrtiny rodičů a jen 10 procent respondentů uvedlo, že nemá ve svém blízkém okolí nikoho, kdo by jim pomohl získat hypotéku zástavou majetku.
Průzkum ukázal, že zastavení nemovitosti rodičů nebo blízkých osob, je pro zájemce o hypotéku především psychologickou bariérou, neboť nechtějí dát do zástavy cizí majetek na desítky let. Pokud je ale banka ochotna po splacení určité výše hypotéky druhou nemovitost ze zástavy vyvázat, pak by tuto možnost zvažovalo 44 % zájemců o hypotéky. Proto jsme se rozhodli uvést na trh Hypotéku Plus, která tuto variantu vyvázání se ze zástavy umožňuje,“ doplnil Ondřej Hák.

Zrušení ručení je nutné uvést ve smlouvě

Příklad Hypotéka Plus od Equa bank:

LTV hypotéky  – výše hypotéky/hodnota zajištění: 3 000 000/(3 000 000 +2 000 000)= 60 %
Splatnost         30 let
Fixace             3 roky
Úroková sazba            2,49 % p.a.
Splátka                        11 838 Kč
Vyvázání nemovitosti rodičů je možné, pokud výše nesplacené hypotéky klesne na 70 procent hodnoty zajištění, tedy na 2 100 000 Kč, cca po 11 – 12 letech.

Pokud si sjednáte hypoteční úvěr s ručením u jiné banky, zeptejte se, zda je možné vyvázání uvést do smlouvy. „Většina bank umožňuje vyvázání z ručení v případě, že výše nesplacené hypotéky klesne na určité procento zajištění. Není to ale automatické. Záleží ale na smluvních podmínkách a na tom, co je uvedeno ve smlouvě o hypotečním úvěru,“ vysvětluje Martin Bílek, oblastní ředitel společnosti Fincentrum.

REKLAMA

Sazby rostou, zájem o hypotéky klesá

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v dubnu průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v dubnu vzrostla na 2,51 procenta. Počet klientů, kteří uzavřeli ve čtvrtém měsíci letošního roku hypotéku, v meziměsíčním srovnání klesl o 1 191 smluv, na 7 896.
V dubnu lidé uzavřeli hypotéky celkovém objemu za 16,871 miliard korun, měsíc před tím byly objemy hypoték o 2,376 miliard korun vyšší.
I přes to Equa bank očekává, že si Češi v letošním roce sjednají hypotéky o celkovém objemu 220 až 225 miliard korun, což je skoro stejně, jako tomu bylo v roce 2017.  Podle banky budou za mírným poklesem objemu sjednaných hypoték rostoucí úrokové sazby a regulace hypoték Českou národní bankou.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *