EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Hypotéka nebo nájem? Rozhodování ovlivnil home office i Airbnb

 

Lidé, kteří si chtějí pořídit nové bydlení, často stojí před otázkou, jestli si nemovitost pronajmout nebo koupit. Vše má své pro a proti. Záleží nejen na obecných ukazatelích, ale také na momentální finanční situaci rodiny.

Loading



 


Při rozhodování, zda nájem nebo vlastní nemovitost, hraje roli hlavně lokalita a výše naspořených peněz. Záleží, jestli si chcete pořídit byt či dům v Praze, nebo v jiné části České republiky.
„V Praze se meziročně se ceny pronájmů nezvýšily a spíše zkorigovaly o pět procent, a to hlavně z důvodu zastavení krátkodobých pronájmů skrze Airbnb. Ceny pronájmů ale rostly hlavně v regionech, a to nejvíce v Ústeckém kraji, kde jsme zaznamenali až 10% nárůst,“ vysvětluje Kryštof Kubajko z realitního portálu Videobydleni.cz.

Na půjčku musíte mít naspořeno

Aby vám banka půjčila na pořízení nemovitosti, musíte mít alespoň část svých vlastních finančních prostředků, stálé zaměstnání nebo hodně výdělečnou podnikatelskou činnost. V případě, že uplatňujete například 60procentní paušál, můžete mít s novou hypotékou problémy. Příští rok nebude jednoduché získat hypotéku i pro ty, kteří se přihlásili k platbě paušální daně.
„Ekonomické dopady druhé vlny protiinfekčních opatření jsou opět vyšší u podnikatelů. Těm se v říjnu snížil průměrný počet odpracovaných hodin o 11 % proti říjnu minulého roku, zatímco u zaměstnanců poklesl jen o 6 %. Pracujících meziročně ubylo o více než 70 tisíc, přitom ze tří čtvrtin jde úbytek na vrub žen,“ upozorňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.
Někteří lidé museli kvůli dopadům opatření proti šíření koronaviru opustit svá zaměstnání a přejít na OSVČ, nebo si hledat jinou práci. Týká se to různých zaměstnanců i podnikatelů, a to v turistickém ruchu, v pohostinství, ve službách a v dalších oblastech. Takže pro některé možnost hypotéky v tuto chvíli nepřipadá v úvahu. Hypotékám momentálně hrají do karet velmi nízké úrokové sazby, ale i tak musí mít lidé dost peněz, aby hypoteční úvěr vůbec získali. Na druhou stranu ceny pronájmů v některých lokalitách rostly.

V centru Prahy je mnoho bytů k pronájmu

V Praze 1 je obrovská nabídka bytů, většina majitelů volí cestu dlouhodobějších pronájmů za ceny 30-40% nižší než před koronou. Malé byty se dají sehnat od 10 tisíc do 15 tisíc měsíčně, větší byty pak od 15 tisíc do 25 tisíc. Majitelé již pochopili, že se turisté do Prahy jen tak nevrátí a pokud, tak v omezené míře,“ vysvětluje Tereza Vrzáková z RE/MAX G8 a dodává, že z Prahy 1 se stává mrtvé město, restaurace nefungují, kanceláře jsou prázdné, obchody jeden po druhém krachují.
S omezením možnosti krátkodobých pronájmů, souvisí i situace na celém realitním trhu. Více než kdy jindy, záleží na lokalitě, kde si chcete byt koupit či pronajmout.
Odpověď na otázku, zda nájem nebo hypotéka, záleží hlavně na tom, jestli chce dotyčný bydlet v Praze, či v jiné části České republiky.
„Hypotéka se vyplatí především v regionech, kde nejsou ceny nemovitostí vyšponované, tak jako v Praze. Budeme-li hovořit o návratnosti vložených prostředků do nemovitostí, tak v Praze jsme na 2-3-5 procentech, kdežto v regionech jsou tato procenta vyšší. Nejvyšší je návratnost je v Ústeckém kraji, kde při dobré ceně při pořízení nemovitosti může návratnost dosahovat až 20 procent. Tato doba ale už pomalu končí a standardně lze realizovat návratnost kolem 15 procent,“ upřesňuje Kubajko a dodává, že v Praze se momentálně vyplatí bydlet spíše v pronájmu a kdo bydlí v regionech a jeho finanční situace mu to dovolí, měl by především zvážit koupit nemovitost na hypoteční úvěr.

Home office zapříčinil hlad po větších bytech

Zajímavostí je, že přesun pracovníků na home office má za následek nejen větší zájem o rekreační objekty, ale také o větší byty. Děti mají distanční výuku a rodiče pracují z domova. Taková situace, která trvá už několik měsíců je v malém bytě dlouhodobě neudržitelná.
Na jednu stranu se lidi nechtějí v současné situaci stěhovat, na druhou stranu ale registrujeme zájemce o nájmy, kteří po delší době práce z domova upřednostní třeba větší prostor. Zároveň se již projevuje negativní dopad izolace na mezilidské vztahy a častými zájemci o pronájem jsou lidé po rozchodu či v rozvodové fázi, kteří chtějí přechodnou dobu vyřešit pronájmem,“ uzavírá Vrzáková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *