EUR 25.230

USD 23.714

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.230

USD 23.714

Text: Tomáš Prčík

10. 12. 2015

0 komentářů

Jak si pořídit nový dům, nerozejít se a vydělat

 


 

Pravdou je, že toho člověk musí rozhodnout hrozně moc, pokud se chce pustit do stavby nebo rekonstrukce rodinného domu: kde ho koupit, postavit, z čeho, v čem v něm topit, jaká do něj dát okna, zda patrový, nebo přízemní, jestli nízkoenergetický, nebo pasivní, nebo obyčejný, jestli plochou, nebo „šikmou“ střechu, s kým dům stavět, a tak dále. Jak si zkrátit cestu a snížit počet potřebných rozhodování na minimum?

Najměte si na stavbu firmu, která staví (skutečně) nízkoenergetické nebo pasivní domy

I když sami nechcete pasivní nebo nízkoenergetický dům a nechcete stavět svépomocí, najměte si na stavbu firmu, která realizovala nebo umí realizovat nízkoenergetické nebo pasivní domy.

Velkou výhodou je, že na stavbě použije všechny dobré postupy z oblasti stavby pasivních domů (zateplení základů, způsob osazení oken, omezení tepelných mostů), a tím získá váš dům na kvalitě a na hodnotě pro případné budoucí kupující.

Provedení jednotlivých detailů během stavby foťte, abyste mohli kvalitu stavby v případě prodeje domu prokázat.

Využijte programu Nová zelená úsporám

Lidé, kteří mě znají, vědí, že často kritizuju český stát. Máme podle mě předražený a neefektivní stát, který brzdí rozvoj Česka. Občas se ale najdou projekty, které se povedly. A jedním z nich je program Nová zelená úsporám.

Jedná se o dotační program na výstavbu a rekonstrukci domů v pasivním a nízkoenergetickém standardu. Účastněte se ho. Skutečností je, že na stavbě domu tím sice neušetříte – dotace vám pokryje to, o co bude dům díky nízkoenergetickému standardu dražší. Ale současný program je postavený natolik šikovně, že vás, abyste splnili podmínky na přiznání dotace, nepřímo přinutí si dům postavit kvalitně.

REKLAMA

Opět je dobré fotit provedení jednotlivých detailů během výstavby.

Vyhněte se prvkům neslučitelným s principy nízkoenergetického a pasivního stavitelství

Pokud se vyhnete prvkům, které se nepoužívají u nízkoenergetických a pasivních domů, i když nízkoenergetický nebo pasivní dům nechcete, o nic z hlediska pohodlí a „příjemnosti“ bydlení nepřijdete.  Ušetříte ale peníze na stavbě.

Jako příklad zde mohu uvést střešní okna: realizace střešního okna přijde na přibližně 40 000 Kč. Realizace běžného okna přijde přibližně na polovinu, možná třetinu. Ale střešní okno se v létě víc přehřívá interiér, v zimě jím naopak uniká více tepla. Špatně se před sluncem zastiňuje. Je náchylnější na poruchy – zatékání a sesedání tepelné izolace pod oknem. Výhled je z něj mizerný. Skoro za jakoukoliv cenu se střešním oknům vyhněte. Zvažte, jak interiér prosvětlit běžným svislým oknem, nebo „žárovkou“ – umělým světlem.

Obrázek 1: Jeden z mála způsobů dobrého prostorového uspořádání přízemního rodinného domu
rodinny-dum-01

Obrázek 2: Příklad zbytečně složitě řešeného přízemního rodinného domu
rodinny-dum-02

REKLAMA

Najměte si dobrého architekta. A hlavně, žádné překližky na míru a extravagance

Najměte si architekta, který je schopný navrhnout skutečně prostorově smysluplně uspořádaný rodinný dům. Ne vždy tomu tak je. Navíc architekti velice rádi klientům navrhují výrazný až extravagantní design domu nebo zařízení interiéru, často vyrobeného na míru.

Jednak jsou drahé opravy zařízení vyrobeného na míru (nebo nelze po čase sehnat originální náhradní díly potřebné k opravě), ale zejména vzhledově výjimečný nebo extravagantní dům si podle mě může dovolit jenom skutečně bohatý člověk, který nestaví dům na hypotéku a má jasno v tom, že se v budoucnu nebude stěhovat.

Jinak řečeno: doporučuji vždy počítat s tím, že budete chtít, potřebovat nebo muset dům prodat. Lidé bydlící v satelitech dům velice často prodávají, když začnou jejich děti chodit na střední školu, můžete se rozejít se svým životním partnerem a nebudete mít na to ho z poloviny domu vyplatit, nebudete chtít zůstat ve velkém domě poté, co vám „děti vylétnou z hnízda“, budete se chtít přestěhovat za prací, do zahraničí…

Lidé se dnes navíc často dožívají vysokého věku, kdy se dům stane nad jejich finanční nebo fyzické možnosti.

To všechno mluví pro to počítat od počátku s tím, že budete chtít dům prodat. A proto je dobré mu dát jednoduchý vzhled a tvar, který je snadno a levně možné změnit jenom volbou barev a obkladů. Když dáte domu nebo interiéru výrazný, neřku-li extravagantní, vzhled, budete muset, jak jsem nedávno slyšel v jednom filmu, „najít někoho, kdo má stejně ujetý vkus jako vy“.

REKLAMA

Tip: Důležitou souvislost ohledně investování do vlastního rodinného domu najdete také v článku „Proč jsou bohatí lidé stále bohatí i v dobách recese?

Koupě domu k rekonstrukci

Velice snadno se vám může stát, že vás rekonstrukce domu bude stát víc než stavba nového, stejně velkého. Rekonstrukce může být pracnější. A ještě více zde platí: najděte si architekta, který dokáže rekonstrukcí pozvednout užitnou hodnotu prostoru. A ne jen, ironicky řečeno, interiér „oblepit novými designovými překližkami“.

Hlavní výhodou koupě domu k rekonstrukci nejčastěji je, že si koupíte bydlení v domě v již rozvinuté lokalitě, kde jsou školy, školky, MHD, obchody, a nejsou v něm volné pozemky k zástavbě.

Velice perspektivním postupem je vyřešit na domě nejzávažnější vady a nevýhody („nemocné“ trámy v krovu, provlhání sklepa, zateplení podlahy, resp. základů), udělat potřebné prostorové změny (nejčastěji propojit kuchyni s obývacím prostorem), předělat topení a sytém ohřevu vody (často se vyplatí pořízení tepelného čerpadla), a zbytek jenom hezky ponatírat, opravit a nechat být. Zvýšíte si tím šanci, že peníze investované do rekonstrukce „umístíte“ správně a získáte stylové bydlení bez problémů starých domů s potenciálem cenového růstu.

Dost peněz se dá ušetřit tím, když si k rekonstrukci vyberete dům, který má zdravý krov a suché sklepy (základy).

Velice časté (ke škodě věci) je, že lidé při rekonstrukci „omlátí“ všechno až na holé stěny, kde se zastaví, aby aspoň něco ušetřili tím, že rekonstruují a nestaví nový dům. Potíž je ta, že právě stěny definují prostorové uspořádání. A navíc postavení základů a obvodových stěn z tvárnic je při stavbě nového domu snad to nejlevnější, takže člověk jejich zbouráním paradoxně už o tolik peněz nepřijde.

Po „dosažení“ holých stěn začnou lidé stavět celý dům znovu. Nejen, že si tím uchovají zastaralé uspořádání domu a často provlhlý sklep nebo základy, ale utratí překvapivě velké peníze za „nové povrchy“ – podlahy, interiérové dveře, atp.

Výsledkem je, že:

  1. si dům uchová všechny neduhy starého domu, např. studenou podlahu.
  2. se dům vzhledově „zprzní“ díky osazení levných nečleněných oken (objednaných už v době, kdy investorovi dochází, že ho všechno bude stát víc, než čekal) a zničení případných ozdobných prvků na fasádě díky zateplení.
  3. rekonstrukci utopíte mnohem víc peněz, protože realizujete hlavně tzv. dokončovací práce, které jsou nejdražší. Na rozdíl od tvárnic na obvodové zdivo a betonu do základů.

Obrňte se trpělivostí

Jsem přesvědčený o tom, že vám výše uvedené tipy pomohou ušetřit spoustu času. Lidé jsou často frustrovaní tím, že je hledání pozemku, výběr projektu a následná stavba, stojí ohromné množství času. Poslední tip tedy zní: obrňte se trpělivostí. Dlouhé hledání, výběr a rozhodování, patří k věci.

Autor je majitelem společnosti Callido Reality.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *