EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Tomáš Prčík

15. 01. 2015

0 komentářů

Jak si vybrat dům k rekonstrukci

 


 

Důvody pro rekonstrukci jsou různé. Lidem, kteří už ve svém domě bydlí, se často nechce stěhovat z místa, na které jsou zvyklí a mají ho rádi, ale dům po létech už neposkytuje bydlení podle jejich představ. Velké části lidí kolem 50 nebo 60 let „vylétly děti z hnízda“ a jejich nároky na bydlení se tak hodně změnily.

Řada lidí zdědila dům na atraktivních místech, ale nemohou si dovolit ho zbourat, aby si postavili nový.

No a ti, kdo v domě zatím nebydlí, si často chtějí raději koupit dům v již rozvinuté lokalitě s dobrou dopravní obslužností, kde jsou obchody, školy, a ne pozemek na okraji města, kde musí pro všechno jezdit autem. Takže si koupí starší dům na hezkém místě, který jim pak ale přijde škoda zbourat.

Zkušenosti z naší „hypoteční“ i realitní praxe (a ostatně i pouhá projížďka po snad kterékoliv české vesnici nebo menším českém městě) ale ukazují, že jen málokterá rekonstrukce dopadne úspěšně – zlepší bydlení a zhodnotí dům.

Jak neudělat z rekonstrukce černou díru na peníze: Začněte u prostorového uspořádání

Pokud hledáte dům k rekonstrukci a nějaký jste si vyhlédli, začněte tím, že si do něj představte, „promítněte“, prostorové uspořádání bydlení, jak ho chcete.

Velice časté jsou u starších domů např. malé kuchyně s relativně malým oknem, které byly dříve považovány za „špinavý provoz“ plný pachů, který „bylo radno“ pečlivě oddělit od čistého, hezkého, teplého světlého bydlení v obytných místnostech.

REKLAMA

Pravdou ale je, že se lidé často podvědomě „stahují“ k jídlu, žijí spolu u jídla, rádi si u něj povídají. Pokud i vy chcete mít kuchyni propojenou s obývacím pokojem, ujistěte se, že lze příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem snadno, levně a bez následků odstranit.

Tím se dostáváme ke konstrukci domu. Zjistěte si, zda má dům, o který máte zájem, trámové, nebo již betonové stropy. K domu s betonovými stropy „si můžete více dovolit“ –  snáze hýbat s vnitřními příčkami. Staré trámové stropy mohou být navíc častěji již poškozeny vlhkostí.

Čemu se při rekonstrukci určitě vyhnout

Při budování obytného podkroví se při samotné rekonstrukci snad např. vyhněte střešním oknům.

Půda byla „od jak živa“ dobře provětrávaným prostorem. Pokud se, třeba při silných deštích, dostala voda pod střešní krytinu, protekla kolem komína, „odvětrala“ a neudělala většinou žádnou škodu. Pokud na půdu umístíte obytný prostor, mohou nastat problémy.

Když se pro vybudování obytné půdy rozhodnete, snažte se půdní prostor prioritně osvětlit ze štítů – osazením oken do štítů. Použijete tak klasická okna, která jsou levnější, nehrozí u nich „tak moc“ problémy s osazením a mohou být větší.

Místa, „kam světlo z oken ze štítů nedosáhne“, prosvětlete spíše uměle, než střešními okny. Střešní okna mají totiž snad všechny nevýhody, které mít mohou: jsou dražší, náročná na provedení detailu osazení okna do konstrukce, v zimě jimi uniká více tepla a v létě se jimi interiér snáze přehřívá a obtížněji se zastiňují.

Jednoduchý zateplit. U složitého „jen vyměnit kotel za tepelné čerpadlo“

Poté, co jste se ujistili, že vám dům může přinést takové uspořádání bydlení, jaké chcete, je čas podívat se na jeho vnější vzhled a na možnosti snížení provozních nákladů.

REKLAMA

Obecně řečeno platí, že čím jednodušší má dům tvar (čím méně různých úskoků, schodišť „vmáčknutých“ do hmoty domu, nebo naopak „vytažených“ z hmoty domu, verand, atp.), tím snáze lze rekonstrukcí domu snížit jeho energetické nároky na vytápění.

A co dělat, když si koupíte secesní dům?

Pokud má váš dům spoustu krásných detailů (krásnou zdobenou fasádu, sokl, věžičky, hrázděnou verandu) nebo se vám prostě líbí domy s romantickou atmosférou, chcete si koupit secesní dům se spoustou krásných prvků, které nechcete zničit, netřeba zoufat. V takovém případě se vám ale více vyplatí soustředit se spíše na snížení účtů za energie, než na snížení spotřeby energie.

U domů, které mají hodnotnou fasádu a výměnou oken by došlo k jejich estetickému zničení, bývá obvykle, nadneseně řečeno, vhodnější, po konzultaci s odborníkem (!),  jenom zateplit stropy, případně podlahu, repasovat okna, všechno krásně ponatírat a pořídit si tepelné čerpadlo.  A smířit se s tím, že váš dům bude dál energeticky náročný, ale vy budete mít nižší účty za topení.

Buďte citliví

Když se prý ptali bývalého presidenta Václava Havla, co si myslí o ztrátě české identity po vstupu do Evropské unie, měl prý odpovědět něco ve smyslu: „A kterou identitu máte na mysli. Jak ničíme naši krajinu a hyzdíme naše města?“

Když se dnes člověk projde „po české vesnici“ a dívá se na fasády domů, po rekonstrukci (!), často se ptá, jestli si to „ti lidi“ udělali sami, nebo jestli jim „to udělal soused ze msty“. Nečleněná (tedy nejčastěji levná „plísněmi hrozící“ a účty za energie zvyšující) okna, osazená do jinak krásných secesních nebo prvorepublikových domků doplněných o hnusné střešní nástavby.

Jestli nechcete, abyste se něčemu „museli“ přizpůsobovat, můžete si vybrat k rekonstrukci třeba nějaký dům ze 70. let, u kterého si lze dovolit mnohem víc.

Podle čeho se rozhodovat o investicích

Obecně řečeno, patří mezi investice, které dům z dlouhodobého hlediska nejvíce zhodnotí a jsou také nejúčinnější z hlediska úspor energie na vytápění, odvodnění základů domu (zamezí prostupování vlhkosti zdivem a ničení základů promrzáním), zateplení stropů (střechy) a výměna oken. Je dobré mít na paměti, že z hlediska tepelných ztrát mají okna obvykle přibližně šestkrát horší vlastnosti než obvodové zdivo.

REKLAMA

Pak je dobré věnovat se tomu, aby jednotlivé plochy v interiéru neměly příliš rozdílné teploty, což vede k „pocitu zimy“ a potřebě intenzivnějšího topení. Co naplat, že máte doma zatopeno, když máte studenou podlahu, „od které je vám pořád zima“. Z tohoto pohledu se často vyplácí zateplení podlah, obvodových stěn (okna mají přednost) a základů.

Kdy se rekonstrukce zejména vyplatí

Rekonstrukce domu namísto koupě pozemku a výstavby nového domu může být výhodná zejména, pokud starší dům zdědíte nebo chcete bydlet na atraktivním místě, kde volné pozemky nejsou k dispozici.

Za téměř nezbytnou považuji rekonstrukci domu pro lidi, kterým zbývá jim přibližně deset let do důchodu a rádi by v domě bydleli i pak. Podle našich zkušeností je pro stále více lidí, zejména v mimopražských oblastech, obtížnější kvůli vyšším provozním nákladům udržet si bydlení v rodinném domě v důchodovém věku, zejména po úmrtí životního partnera. Je proto vhodné využít příjmů v posledních letech aktivního pracovního života k zajištění větší nezávislosti na cenách energií v důchodovém věku a ke zhodnocení domu pro případ jeho prodeje, aby o něj byl na realitním trhu větší zájem.

Víte, kteří zájemci vám za starší nemovitost nabídnou nejvyšší cenu?  Ti, kteří mají rádi lokalitu, kde se nachází (s tím nic neuděláte), a přijde jim, že „by sice nemovitost nějaké investice potřebovala, ale lze v ní v pohodě ještě pět nebo deset let bydlet bez toho, že by ji museli rekonstruovat. Pokud vidí zájemci rekonstrukci jako ihned nevyhnutnou, nabídnou méně.

Proč tohle píše ekonom a ne architekt

V žádném případě není mým cílem dávat zde konkrétní rady, které konkrétní stavební úpravy při rekonstrukci provádět. Ohledně toho se určitě poraďte s odborníky na energeticko-ekonomickou optimalizaci staveb. Výše uvedená konkrétní „doporučení“ uvádím jako příklady proto, že se podle mých zkušeností u úspěšně provedených rekonstrukcí často vyskytují.

Často se setkávám s případy, kdy lidé rekonstruovali za půjčené peníze dům, aby nakonec zjistili, že stále bydlí v baráku, kde je jim zima na nohy, s tmavou kuchyní, vysokými účty za topení a místnostmi v podkroví, kde je v létě moc vedro a v zimě zima.

Skvělým vodítkem může být i nový dotační projekt Nová zelená úsporám, který podle mého názoru patří mezi nejzdařilejší projekty české státní správy za posledních deset let. Nejenom že můžete získat dotaci na velkou část investic do rekonstrukce, ale pokud podmínky programu dodržíte, přiměje vás nasměřovat investice správným směrem, aby došlo ke skutečnému zhodnocení nemovitosti a dům poskytoval i příjemnější bydlení.

Navíc aktuálně nízké úrokové sazby hypoték představují kromě Nové Zelené úsporám skvělou příležitost k provedení levné rekonstrukce domu.

Autor je majitelem společnosti Callido Reality.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Oprav dům po babičce

Opravte dům po babičce. Dostanete až milion korun předem

Ministerstvo životního prostředí spouští od září nový motivační dotační program s názvem „Oprav dům po babičce“. Program se otevírá ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí a financován bude z finančních zdrojů Evropské unie. Žadatelé mohou získat až milion korun, celkem je v programu připraveno 55 miliard. 

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *