EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Jak zvýšit dostupnost bydlení v Praze? Kandidáti na primátora mají jasno

 

V souboji o primátorské křeslo se v podzimních volbách utká Petr Stuchlík (ANO), Bohuslav Svoboda (ODS), Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (TOP 09), Marta Semelová (KSČM), Jakub Landovský (ČSSD), Jan Čižinský (Praha Sobě). Jaké kroky kandidáti plánují udělat pro zvýšení dostupnosti bydlení v Praze?

Loading



 


Jedním z nejaktuálnějších témat podzimních komunálních voleb je i předražené bydlení a nedostatek bytů v Praze. Přestože se názory primátorských kandidátů na spoustu horkých témat různí, na jednom se shodnou: bydlení v Praze je potřeba řešit!

Novela stavebního zákona

Již řadu let se hovoří o tom, že se v Praze nestaví dostatek bytů. Nedostatečná nabídka v kombinaci s vysokou poptávkou tak šponuje ceny bytů. Od roku 2010 vzrostly ceny bytů téměř o polovinu, a to se promítá i do cen nájmů. Problém je ve zdlouhavém povolovacím procesu, který řadí Česko s osmi až deseti lety na 127. místo na světě.
Jednou z cest, jak podpořit novou výstavbu, je podle Jiřího Pospíšila z TOP 09 úprava legislativy: „Máme již připravenu novelu stavebního zákona na zjednodušení a zkrácení stavebního řízení.“
Stejně to vidí i Bohuslav Svoboda z ODS: „Na celostátní úrovni je nezbytné zjednodušit stavební zákon a tím urychlit proces stavebního řízení.“ Zrychlit stavební proces prosazením změny stavebního zákona ve spolupráci s vládou chce i kandidát za ANO Petr Stuchlík. Úprava legislativy ale může být během na dlouhou trať.

Rychlé projednání Metropolitního plánu

Na komunální úrovni je podle Jiřího Pospíšila potřeba rychle projednat nový Metropolitní plán. S tím počítá i Petr Stuchlík či Bohuslav Svoboda. „Dokončíme zpracování a schválíme nový územní plán Prahy, který usnadní investorům postup v plánování další výstavby,“ uvedl Bohuslav Svoboda.
Podle Jana Čižinského z Prahy Sobě je v moci magistrátu, aby zkrátil délku stavebního řízení a projednávání odvolání: „Lidé v Praze potřebují bydlet, proto zařídíme, aby poctiví stavitelé či investoři s kvalitními projekty nemuseli jako dosud na stavební povolení čekat dlouhé roky a ještě přitom byli nuceni rozdávat úplatky. Zkrátíme délku stavebních řízení, jako se nám to už podařilo v Praze 7, kde průměrná délka územního řízení je dva měsíce. Zkrátíme i délku odvolacího řízení. Rozumným způsobem také otevřeme stavební uzávěry a cílevědomě budeme připravovat infrastrukturu pro bytovou výstavbu. Konečně vytvoříme stabilní stavební předpisy a dobrý územní plán.“
Zrychlit povolování by mohla digitalizace. „Je nutné zrychlit vyřizování územních a stavebních povolení pomocí digitalizace a standardizace rozsahu a obsahu podkladů,“ uvedl Zdeněk Hřib z Pirátů. Stejně tak chce prosazovat rozsáhlou digitalizaci metropole a jejích úřadů Bohuslav Svoboda.
Jiří Pospíšil a Petr Stuchlík navrhují pro zrychlení výstavby také zřízení jednoho stavebního úřadu pro velké stavby. Podle Pospíšila by měl tento úřad spolupracovat s developery a zároveň je i hlídat.

Odblokování brownfieldů

Na potřebě odblokovat výstavbu na tzv. brownfieldech se shoduje ANO, ODS i Piráty. „Je nutné použít vyvážený mix opatření. Především je nutné odbrzdit výstavbu na brownfieldech, tedy bývalých průmyslových areálech v širším centru,“ uvedl Zdeněk Hřib.
„Podpoříme zástavbu brownfieldů v širším centru, včetně doprovodné infrastruktury,“ říká Petr Stuchlík.
„Musíme zjednodušit a urychlit schvalování nových ploch pro vlastnické i nájemní bydlení, zaměříme se zejména na tzv. brownfieldy, proluky a nedostavěné části obytných bloků,“ uvedl Bohuslav Svoboda. Ten chce zároveň podpořit výstavbu nových vysokoškolských kolejí a kampusů na pozemcích města.

Budování bytového fondu

Budování bytového fondu Prahy zaznívá napříč politickým spektrem. „Město musí systematicky budovat svůj městský bytový fond a dobře jej spravovat. Piráti nedávno zjistili na magistrátu, že městské byty nejsou přidělovány potřebným, ale prominentům, kteří nemají problém si zaplatit komerční nájem. Praha dále vlastní řadu nevyužívaných budov, které je nutné opravit a dát jim nový život,“ uvedl Zdeněk Hřib.
Opravovat se chystá i Praha Sobě. „Opravíme a lidem nabídneme zhruba 1 900 prázdných bytů, které jsou nyní ve vlastnictví města a městských částí,“ uvedl Jan Čižinský.
„Budeme podporovat bydlení pro Pražany s využitím účelového Fondu rozvoje dostupného bydlení na území hl. m. Prahy. Rozšíříme pražský bytový fond a tyto byty poskytneme především hasičům, lékařům, učitelům, policistům, či zdravotním sestrám,“ uvedl Petr Stuchlík.
Dostupné bydlení pro lidi, které Praha nutně potřebuje, je velkým tématem nejen pro Petra Stuchlíka, ale i pro Prahu Sobě. „Pokud chceme, aby Praha vstoupila do bydlení, tak musí dohodami s investory a nákupy rozšiřovat svůj bytový fond a stanovit si cíle, kterých chce dosáhnout. Myslím, že by to mělo být pět až sedm procent nájemních bytů. V tom případně bude poměrně silným hráčem. Je naivní si myslet, že bude určovat ceny. Ale pět procent už bude přece jen významná část. Umožní to městu mít alespoň jeden segment, kde pomůže lidem, které nutně potřebuje: učitelům, strážníkům, pracovníkům v sociálních službách apod.,“ uvedl Jan Čižinský.
Podle Jakuba Landovského z ČSSD se v minulém volebním období bytové problémy neřešily a podinvestováním celého města došlo k tomu, že má Praha rozpočtový přebytek, ale zároveň nezkrotila obrovský nárůst cen nemovitostí a pronájmů ve městě. V městské kase je podle něj přebytek zhruba sedm miliard korun. Ten by chtěl využít právě na investice do bytů.
„Domluvit s developery, aby 10 % bytů v nových projektech převedli na město. Tak aby začal znovu vznikat městský bytový fond, jehož prostřednictvím se budou krotit přehnané nájmy,“ uvedl Jakub Landovský.
Komunisté chtějí provést inventuru bytového fondu, tedy kolik neobsazených bytů v Praze je a kolik jich je možné využívat k bydlení. Případně chtějí tyto byty rekonstruovat. Cílem komunistů je vytvoření celopražského systému dostupného bydlení.
„Podpoříme obecní nájemní a družstevní výstavbu. Na 1 000 obyvatel je zapotřebí 60 nájemních bytů. Budeme prosazovat státem dotovanou výstavbu nízkonákladových bytů s garantovaným nízkým nájemným (na úrovni provozních nákladů), které po přesně stanovenou dobu usnadní mladým lidem start do života,“ uvedla Marta Semelová a zdůraznila, že byty musí být přidělovány transparentně pod veřejnou kontrolou podle potřeby, nikoliv obálkovou metodou.
TOP 09 hodlá podpořit bytová družstva při výstavbě levnějších bytů. A podporovat družstevní bydlení chce i ČSSD. „Město může družstvům pomoci například s pozemky, či s poskytnutím bezúročné půjčky. Za to může opět dostat k užívání část nově vzniklých bytů,“ uvedl Jakub Landovský.
Komunisté mají v plánu také zpracovat cenové mapy, což by mohlo znamenat, že by se daň z nemovitosti nemusela určovat koeficientem, ale mohla by se odvíjet od ceny. A co udělají komunisté s prázdnými byty a domy? Zavedou jejich zdanění.

REKLAMA

Regulace Airbnb

„Bydlení nemůžeme vnímat jen jako vlastnické, ale i nájemní bydlení. Klíč ke zlepšení současné situace vidím především ve vytvoření podmínek pro výstavbu nových domů a bytů tak, aby jejich cena přestala raketově růst. Regulací a zabráněním zneužívání krátkodobých pronájmů prostřednictví platforem typu Airbnb můžeme dokonce dosáhnout i jejich snížení, což se v některých lokalitách EU již podařilo,“ uvedl Petr Stuchlík.
Regulovat krátkodobé pronájmy hodlají i Piráti. „Musíme regulovat Airbnb a podpořit družstevní a nájemní bydlení. Jinak budeme mít v Praze jen hodně drahých bytů skoupených zahraničními investory, které si místní nebudou moci dovolit,“ uvedl Zdeněk Hřib.
Nastavit pravidla sdílené ekonomiky ale chtějí i komunisté.

Zvýhodněné půjčky pro mladé

ČSSD chce navíc podpořit vlastnické bydlení mladých rodin zvýhodněnými nízkoúročenými půjčkami. „Současný systém, kdy je maximální výše úvěru zastropovaná částkou 2 miliony korun při minimálně 20% spoluúčasti, je pro Prahu naprosto nedostatečný. Navrhujeme proto, aby se výše bezúročné půjčky odvíjela podle cenové mapy. Tak, aby Pražáci mohli dosáhnout až na 3,5 milionu korun,“ uvedl Jakub Landovský.
Chuť stavět byty v režii města naštěstí politiky již přešla. V programech kandidátů přesto narazíme na perličky. „Snížíme nájemné a další náklady na bydlení,“ uvedla Marta Semelová. Je to sice krásné politické prohlášení, ale v praxi nenaplnitelné, pokud ovšem nechtějí komunisté opět znárodňovat majetek.
Plány jsou jedna věc a skutečnost druhá. Velké plány mělo v minulém volebním období i Hnutí Ano a jak to dopadlo? Bytové problémy se dále prohlubují a o řešeních se stále jen mluví. Vůle kandidátů řešit problémy je před volbami vždy veliká, zda se bytová problematika vyřeší, ukáže až čas. Budoucnost Prahy je tak stejně jako dříve v rukou voličů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *