EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Kauza H-System: Vystěhujte se! Rozhodnutí Nejvyššího soudu ještě prověří Zeman

 

Dlouhý boj je u konce. Nejvyšší soud vydal rozsudek v kauze bývalých klientů společnosti H-System. Soud rozhodl ve prospěch insolvenčního správce a obyvatelům domů sdělil, že se musí vystěhovat, a to do měsíce. Obyvatelům domů zůstaly tak akorát oči pro pláč. Do svého bydlení vložili všechny své peníze a teď nemají kam jít.

Loading



 


Začalo to před 25 lety, kdy se lidé nechali zlákat nabídkou společnosti H-System, a.s. na stavbu levných bytů a rodinných domků nedaleko Prahy. Tehdy nemohl nikdo ani tušit, že jde o osudovou chybu. Jen 30 klientů své velice levné bydlení získalo, ale cca 1000 dalších nikoli. Podvedení nevěděli, co mají dělat, ale někteří se rozhodli domy sami dostavět.
Po vleklých sporech 24. června 2018 Nejvyšší soud rozhodl, že se lidé mají z nemovitostí vystěhovat. „Nejvyšší soud uložil Stavebnímu družstvu Svatopluk do jednoho měsíce od nabytí právní moci tohoto rozsudku Nejvyššího soudu vyklidit a jako vyklizené předat konkurznímu správci celkem osm bytových domů,“ uvedl tiskový mluvčí soudu Petr Tomíček.
Něco takového jsme absolutně nečekali,“ řekl Martin Junek za bytové družstvo Svatopluk. Bytové družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí zákazníci H-Systemu. Lidé se po krachu firmy semkli a byty v Horoměřicích si dostavěli svépomocí.
Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé na začátku snažili zachránit rozestavěné domy. „Nás bylo 1000 klientů, kteří tady vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší naši reprezentanti, politici za tím stáli, tam to vypadalo, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze,“ řekl Martin Junek.

Správce slíbil nemovitosti prodat. To se ale nestalo

Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze, a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce konkurzní podstaty pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A pan Monsport řekl: Žádný prodej, oni odtamtud vypadnou,“ řekla ČTK jedna z obyvatelek Marie Nollová.
Vyklizení se týká asi 60 rodin, které teď nemají ani peníze, ani kam jít. Budou se tedy snažit bojovat proti rozhodnutí Nejvyššího soudu. Dokonce i soudce Nejvyššího soudu Zdeněk Krčmář, který verdikt o vystěhování vynesl připustil, že verdikt není konečný. Sám předpokládá, že družstvo Svatopluk se ještě obrátí na Ústavní soud. Jenže ani to nemusí datum vystěhování oddálit. Ústavní soud však může odklad vystěhování přiznat.
Podle ČTK Správce Monsport rozhodnutí soudu přivítal, umožní vypořádat všechny věřitele H-Systemu rovným dílem.

Lidé investovali své peníze do cizího majetku

Problém je v tom, že nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou podle Nejvyššího soudu absolutně neplatné. Družstvo Svatopluk tedy pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a tím pádem investovalo své peníze do cizího majetku.
Podle soudu zamítnutí žaloby o vyklizení bytových domů by prý nebylo spravedlivé ani rozumné řešení situace. „Nejvyšší soud nepřehlíží, že vedlejší účastníci řízení, lidé ubytovaní ve zmíněných bytových domech, jsou sami oběťmi situace vyvolané platební neschopností úpadce. Nejsou však oběťmi jedinými,“ konstatoval soud.

Zemanovi se rozsudek nelíbí

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím Twitteru vyslovil pochybnosti o kvalitě a lidskosti českého soudního systému. O celé kauze chce hovořit s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.
Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ uvedl Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.
Prezident republiky je připraven setkat se s předsedou Nejvyššího soudu ČR Pavlem Šámalem a diskutovat na toto téma,“ doplnil mluvčí.

H-System v datech
1993–1997 stavební projekt společnosti H-SYSTEM a.s. sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domků v obcích Horoměřice, Statenice, Lichoceves a Velké Přílepy severozápadně od Prahy. Asi 30 klientů své velice levné bydlení získalo, ale cca 1000 dalších nikoli.
1997 společnost kvůli špatnému finančnímu vedení zkrachovala.
1998 společnost padla do konkurzu.
1999 bylo zahájeno trestní stíhání pachatelů.
2004 byl hlavní viník Petr Smetka pravomocně odsouzen na 12 let a další dva obvinění dostali podmíněný trest.
2001–2013 Konkurzní podstata, kterou tvořily zejména stavební pozemky o výměře větší než 1 milion m². Zhruba tisíc zákazníků, přišlo o vložené peníze.
2013 Lednová amnestie v roce 2013 Václava Klause se týkala i tří manažerů H-Systemu. Nejvyšší soud odmítl případ obnovit a potvrdil tak, že Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma unikli trestu. Navíc ani nemuseli poškozeným zaplatit vzniklou škodu.
2014 Klienti H-Systemu stále v nejistotě. Lidé doufali, že už se konečeně dozvědí, co se s nimi a s jejich bydlením bude dít. Jenže rozsudek nezazněl. Soud byl spíš fraška.
2015 Městský soud v Praze 8. ledna 2015 zamítl žalobu bývalého správce konkurzní podstaty Josefa Monsporta. Monsport se odvolal, tím pádem rodiny museli čekat na verdikt až do 4. června 2015, kdy vrchní soud potvrdil rozsudek pražského městského soudu a rozhodl, že se rodiny stěhovat nemusí. 
2016 Byl po 12 letech z vězení propuštěn Petr Smetka. Jako jediný z obviněných si  odseděl celý trest.
2018 Nejvyšší soud rozhodl, že zhruba 60 rodin se musí do jednoho měsíce ze „svých“ bytů vystěhovat.
 

 
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

ČNB prodlužuje úrokové prázdniny, obává se vývoje v zahraničí

Česká národní banka již potřetí za sebou ponechala úrokové sazby beze změny. Žádné velké překvapení se tedy nekonalo a centrální banka volí spíše opatrnost. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tedy zůstává na 1,75 %, diskontní sazba na 0,75 % a lombardní sazba na 2,75 %.

Text: Monika Lukešová

29. 03. 2019

Oběšené srdce - rozvod - rozchod

Pozor na promlčení při investici do společného bydlení

Společné soužití v nemovité věci ve výlučném vlastnictví pouze jednoho z partnerů je běžné. Poměrně často také jeden z partnerů investuje své finanční prostředky do tohoto společného bydlení. Tyto investice by však měly být deklarovány písemnou dohodou k předcházení sporu.

Text: Petr Zámečník

20. 11. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *