EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Petr Zámečník

14. 06. 2017

0 komentářů

Kořen všeho zla: Finanční zprostředkovatelé

 

Česká národní banka (ČNB) chce získat vyšší pravomoci k regulaci hypoték. Hladké přijetí zákona zkomplikoval odpor odborníků. Ten ale ČNB přisuzuje finančním a hypotečním zprostředkovatelům… a tak si na ně posvítí.

Loading



 


ČNB vydala novou Zprávu o finanční stabilitě 2016/2017. Podle nejnovějších zátěžových testů jsou banky stabilní a nehrozí jim bezprostřední riziko. Hlavním nebezpečím jsou ale rychle rostoucí hypotéky a s nimi i růst cen nemovitostí. A kdo za tím podle ČNB stojí?
Kořen všeho zla jsou podle ČNB finanční zprostředkovatelé. „Připomínám, že zprostředkovatelská provize dosahuje 2 % z objemu hypotéky a 60 % hypoték je uzavřeno mimo přepážky banky. Z toho je všechno jasné,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB, na tiskové konferenci představující Zprávu o finanční stabilitě 2016/2017.
Na finanční zprostředkovatele a hypoteční makléře ukazuje prstem i samotná Zpráva: Instituce jsou vystaveny riziku závislosti na zprostředkovatelích, kteří mohou vytvářet tlak na nadměrné uvolňování úvěrových standardů. ČNB proto institucím doporučuje, aby nevytvářely pobídková schémata pro zprostředkovatele, jejichž důsledkem jsou podmínky pro vznik systémových rizik.“

Tip: Jiří Rusnok se tvrdě opřel do finančních zprostředkovatelů

Finanční zprostředkovatelé se stejně jako banky mohou těšit na intenzivnější kontroly ze strany ČNB. ČNB bude pokračovat ve zvyšování intenzity mikroobezřetnostního dohledu v oblasti obezřetného postupu úvěrových institucí při poskytování zajištěných i nezajištěných spotřebitelských úvěrů včetně řízení zprostředkovatelských síti jednotlivými úvěrovými institucemi,“ upozorňuje ČNB.

Banky jsou na finančních zprostředkovatelích více závislé

Česká národní banka ve Zprávě o finanční stabilitě 2016/2017 identifikovala nárůst závislosti bank na finančních zprostředkovatelích. A plynou z nich vyšší rizika.
„Ve druhé polovině 2016 meziročně vzrostl podíl úvěrů přes zprostředkovatele o 5 p.b. (na 66 %),“ uvádí ČNB a dodává: „Úvěry přes zprostředkovatele jsou častěji poskytovány s vyššími hodnotami LTV, úvěry na nákup bytu za účelem dalšího pronájmu pak také s vyššími hodnotami LTI a DSTI. Tento vývoj indikuje, že poskytovatelé jsou vystaveni riziku nadměrné závislosti na zprostředkovatelích, kteří mohou vytvářet tlak na nadměrné uvolňování úvěrových standardů.“

Finanční poradci pomáhají klientům… ČNB navzdory

ČNB „doporučuje“ bankám nedofinancovávat nedostatek vlastních zdrojů klienta pro poskytnutí hypotéky z jiných úvěrových zdrojů. Podle údajů poskytnutých bankami k souběžnému poskytování zajištěných a nezajištěných úvěrů u téže instituce s cílem obejít doporučení prakticky nedochází,“ konstatuje ČNB.
Jenže banky ani ČNB neví vše. „Zprostředkovatelé prostřednictvím svých serverů inzerují možnost dofinancování u jiných institucí,“ upozorňuje ČNB a dodává: „Kombinace zajištěných a nezajištěných úvěrů může být v rozporu nejen s Doporučením ČNB, ale i s ustanoveními zákona o spotřebitelském úvěru, pokud by vedla k nadměrnému zadlužení žadatele o úvěr.“
Prověření bonity klienta je ovšem nejen zákonnou povinností bank, ale i jejich základním prostředkem k dosažení zisku. A banky si své klienty prověřují, což dokazuje i klesající míra úvěrů v selhání – ostatně zlepšující se situaci konstatovala i ČNB ve Zprávě o finanční stabilitě 2016/2017.

REKLAMA

Jiří Rusnok: Banky o hypotéky nestojí

Guvernér ČNB při představování Zprávy o finanční stabilitě 2016/2017 pronesl několik výroků, nad kterými se musí pozastavit snad každý bankéř. Stran hypoték uvedl: „Hypotéky pro banky nejsou velký byznys. Jsou jiné důvody, které je nutí hypotéky dělat.“
Že by těmi „jinými důvody“ byli opět zprostředkovatelé, kterým jde pouze o objem zprostředkovaných hypoték a provizi za ně obdrženou? Ovšem pokud pro banku nejsou hypotéky „velký byznys“, proč za ně tak královsky platí? I kdyby banky na hypotečním klientovi vydělávaly prostřednictvím jiných produktů, přesto by to pro ně „velký byznys“ byl. Stejně jako banky nevydělávají na reklamě. Ta pouze přiláká zákazníky k produktu, který je pro ně ziskový.
ČNB nikdy neřekla, jaké parametry by pro hypotéky nastavila v případě, kdy by získala nové pravomoci. Jediným indikátorem je loňská Zpráva o finanční stabilitě 2015/2016, kde ČNB určitá čísla naznačuje. A v tomto směru Jiří Rusnok vystřelil do vlastního hnízda: „Pro parametry, kterými se straší, se používají takové, které si někdo vycucal z prstu.“ Až by člověka zajímalo, jak k výsledkům analýz dochází analytické centrum České národní banky.

Banky s navýšením pravomocí ČNB souhlasí… opravdu?

Česká národní banka a její představitelé osočují finanční zprostředkovatele a hypoteční makléře z kritiky navýšení pravomocí ČNB nad hypotečním trhem i z jiného důvodu. Česká bankovní asociace (ČBA) mlčí a drží krok. Z toho ČNB usuzuje (a Jiří Rusnok to několikrát zopakoval), že banky se změnami souhlasí a že bylo dosaženo kompromisního návrhu.
Když se ale budete bavit s vysoce postavenými bankéři osobně, zřejmě dojdete k jinému závěru než ČNB. K nějaké dohodě mezi ČBA a ČNB ovšem dojít muselo…

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *