EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

29. 05. 2017

0 komentářů

Lidé splácí hypotéky lépe… je čas se bát o budoucnost?

 

Podíl úvěrů v selhání již několik let klesá. Lidem se daří čím dál lépe a na splátky hypoték mají dostatek peněz. Je na čase se začít obávat o budoucnost?

Loading



 


Lidé splácí lépe nejen hypotéky, ale úvěry obecně. Podíl bankovních úvěrů v selhání klesl na 2,91 %. Přitom v době finanční krize po roce 2007 vystoupal až nad 5% úroveň. Mnohem lépe se daří splácet i úvěry na bydlení (1,9 %) a specificky též hypotéky (1,51 %). Lépe u hypoték bylo před pádem banky Lehman Brothers.
Graf 1: Podíl úvěrů v selhání
Lidé splácí lépe úvěry
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB
Důvodem, proč lidé splácí lépe své úvěry, je zejména dobrá ekonomická situace České republiky. Nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, mzdy rostou… Pomáhají i nízké úrokové sazby, které snižují splátky úvěrů při konsolidaci půjček či refinancování hypoték. V této optimistické situaci si Česká národní banka (ČNB) dělá těžkou hlavu a hledá způsoby, jak optimismus zmírnit.

Úrokové sazby porostou

Hlavním důvodem pro obezřetnost centrální banky je nikoli obava, ale jistota, že úrokové sazby porostou. O to se Česká národní banka stará a ještě postará sama. Již ukončení intervencí proti české koruně mělo za následek zdražení zdrojů – a s tím i zvýšení úrokových sazeb úvěrů v čele s hypotékami.
Česká národní banka postrčila úrokové sazby hypoték vzhůru též svým „doporučením“ poskytovat hypotéky pouze do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti a pouze 15 % na úrovni 80 až 90 % LTV – a právě ve druhém pásmu úroky rostou nejrychleji, jak se banky pokouší odradit „nadlimitní“ poptávku. Pokud by ČNB získala další pravomoci z novely zákona o ČNB, mohlo by dojít k ještě tvrdšímu omezení dostupnosti hypoték.
V neposlední řadě úrokové sazby porostou v rámci normalizace měnové politiky ČNB – a tedy růstu základních úrokových sazeb. Od nich se odvíjí ceny zdrojů a úrokové sazby na mezibankovním trhu a ty se následně promítnou do úrokových sazeb pro občany. Ke zvýšení sazeb by mohlo dojít dle ČNB ve 3. čtvrtletí 2017. Někteří analytici jsou ale v očekávání střídmější. Věříme, že k prvnímu růstu sazeb dojde až v příštím roce,“ uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Růst úrokových sazeb rizikem pro nesplácení

Lidé splácí úvěry lépe i díky nízkým úrokovým sazbám a především u hypoték při refixaci či refinancování nižším splátkám úvěru. To se ale s růstem úrokových sazeb změní a na lidi dopadne jejich tíha plnou vahou. Zejména domácnosti, které čerpaly hypotéku „na krev“ a bez dostatečných finančních rezerv, se mohou dostat do potíží se splácením.
Zatímco při úrokové sazbě 1,77 % (historicky minimální průměrná úroková sazba hypoték na bydlení dle Fincentrum Hypoindexu z listopadu a prosince 2016) činí splátka hypotéky 3 mil. Kč na 30 let pouze 10 747 Kč, při růstu úrokových sazeb na 3,68 % (květen 2012) vzroste splátka o 3 tis. Kč na 13 775 Kč. Při posunu v čase o dalších téměř pět let do srpna 2008, kdy sazba dosahovala 5,82 %, se splátka stejného úvěru pohybovala na úrovni 17 641 Kč.
Uvedený příklad představuje reálně možné zvýšení nákladů na splátky o 30 až 70 %. Pokud má rodina napnutý rodinný rozpočet, může to pro ni představovat závažný problém.

Tip: Dosáhnete na takovou půjčku i v případě zpřísnění pravidel poskytování hypoték?

Krátké fixace poznamená zdražení dříve

Jako první pocítí zvýšení úrokových sazeb hypoték lidé čerpající úvěry s variabilní úrokovou sazbou. Tyto hypoteční úvěry přitom představují 22 % objemu všech hypoték (včetně hypoték na jiné účely než na bydlení – toto statistika České národní banky nerozlišuje). Nejčastěji do tří až pěti let se zvýšení sazeb dotkne téměř 60 % objemu hypoték. Pouze 20 % úvěrů je poskytnuto s fixací delší než 5 let (nejčastěji 7 let a 10 let).
Graf 2: Podíl fixací úrokových sazeb hypotečních úvěrů
Podíl fixací úrokových sazeb hypoték
Zdroj: Vlastní zpracování z dat ČNB
Téměř čtvrtina lidí těží z nízkých krátkodobých úrokových sazeb a zvyšuje své riziko podobně jako ministerstvo financí emisemi krátkodobých pokladničních poukázek místo dlouhodobého levného dluhu. Jenže zatímco u státních financí problém bude řešit „někdo jiný“, tedy příští vláda, u rodinných financí ho nikdo za domácnost nevyřeší. Jakmile úrokové sazby vzrostou, budou muset najít úspory v rodinném rozpočtu na jiných místech… a nebo v nejhorším případě přijít o vysněné bydlení v exekuci.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *