EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Monika Lukešová

25. 10. 2017

1 komentář

Krátkodobé pronájmy jsou na vzestupu. Víte jak na to?

 

O pronajímání bytů přes AirBnB se v poslední době hodně mluví. Hlavně tedy ve spojitosti s vedením různých měst, kterým se krátkodobé pronájmy zrovna nelíbí. Ale co když někdo chce naopak začít podnikat v oblasti krátkodobých pronájmů? Jak na tyto pronájmy jsme se zeptali Davida Bureše, investičního a realitního specialisty.

Loading



 


Jak správně koupit byt na AirBnB?
V první řadě je potřeba hledat na správném místě. My poskytujeme pro naše klienty přímo službu vyhledávání včetně video prohlídek a podrobných kalkulací, aby se klienti podívali až na skutečně vhodné nemovitosti.
Sami vidíme, že 80 % bytů je nevhodných zejména z pohledu vysoké ceny nebo špatné dispozice pokojů. Většina klientů toto podcení a vybírá byt, jako by měl být na bydlení. Ale je to investice a tam se řeší hlavně čísla. Takže se musí vždy propočítat kupní cenu včetně daně a vybavení a proti tomu se dívat na výnosy, ponížené o daně, náklady na správu, úklid, poplatky za služby a hypotéku. A po celkovém propočtu by měl mít vlastní kapitál ideálně výnos kolem 12 % a vyšší.
Co by měl mít byt koupený pro AirBnB?
Zejména správné místo. Dále pak kvalitní a vkusné vybavení následně ukázané na webu na kvalitních fotkách. Při správě pak je základním bodem komunikace s hosty a kvalitní úklid. To tvoří podstatu dobrých referencí, které pak prodávají.
Říkáte, že je důležité správné místo. Vyplatí se tedy koupit byt ke krátkodobému pronájmu i v jiném městě než v Praze?
V jiném městě je to také možné. Na druhém místě v zájmu o byty je Liberec. Musíte však počítat s tím, že jiná města už nemají agentury, které se o to budou starat, a profi úklidové firmy zaměřené na tento typ bytů. Takže pak je nutné vše řešit osobně a to je dlouhodobě neúnosné a ten, kdo to dělá třeba 2 roky, se snaží najít agenturu, která musí celý profil tvořit znovu včetně referencí, anebo velká část s tím skončí, protože vlivem nesprávných kroků se byt propadal i cenově a přestalo to být zajímavé.
Je v ČR také obvyklé, že si lidé najímají studenty, aby bydleli v bytě zadarmo, ale starali se jim o chod krátkodobého pronájmu?
Ano, znám asi dva případy z Vinohrad, kde čtyřpokojový byt v původním stavu student pronajímá pro majitele po pokojích a o vše se i sám stará. Je to však zaměřené na nejnižší kategorii klientů – na baťůžkáře, kteří jsou nejčastější problémovou skupinu. Já bych to nedoporučil. My řešíme pouze kvalitní byty orientované na klienty, které by šli do 3 až 5 hvězdičkových hotelů.
Jak tedy udělat z běžně pronajímaného bytu byt pro krátkodobý pronájem?
Pokud je byt na správném místě v centru Prahy, tak je třeba primárně provést rekonstrukci, pokud je byt již starší a opotřebovaný, a následně ho kvalitně vybavit. Pro představu – děláme v bytě o velikosti  50 m2 investice do vybavení včetně kuchyně a spotřebičů kolem 500 tisíc korun. V případě bytu na úrovni se většinou dělá pouze redesign, kde se pouze pár věcí vymění a dotvoří se interiér včetně generálního úklidu. Průměrná cena se pak pohybuje kolem 150 tisíc korun.
Je u nás nějaká rarita v podobě krátkodobého pronájmu, kde se dá bydlet? V USA je např. možné pronajmout si byt, kde žil Donlad Trump jako malý chlapec.
Určitě jsou velmi nevšední místa i v Praze. Vím o jednom hausbótu, který i během roku mění svou pozici. Pak je to třeba superluxusní byt, který má na střeše terasu včetně vířivky s výhledem na Hrad a Staromák. To je naprosto jedinečné. Na druhé straně se zde najde třeba i pronájem, kde se spí v malé tělocvičně na zemi na karimatce.


Kdo je David Bureš

Investičnímu a realitnímu poradenství se věnuje posledních 18 let. Za tu dobu vyřešil investice do nemovitostí v hodnotě přes 2 mld. Kč. Zaměřuje se na majitele firem s obratem od 100 mil. do 1 mld. Kč a top management firem, kde v rámci tzv. Family office řeší makro poradenství. V oblasti nemovitostí řeší sami kompletní cestu od vyhledávání, kalkulace, koupi až po správu (www.nemovitostinainvestice.cz ). V případě finančních investic směřuje klienty k indexovým ETF fondům, kde se účtuje provize pouze ze zisku.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Simona

    30 října, 2023

    Dobrý den byt kompletne zarizeny od Rona do prosince urgentne poptavam neklepe cizinci nebo ukrajinci

    Odpovědět