EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Máte více půjček? Konsolidovat můžete i s partnerem

 

Máte více půjček v rámci rodiny? Partnerskou konsolidací dluhů můžete odlehčit rodinnému rozpočtu a udělat si pořádek ve financích. Jaké půjčky lze konsolidovat a kolik můžete ušetřit?

Loading



 


Konsolidace znamená sjednocení více půjček v jeden úvěr u jedné finanční společnosti. Na českém trhu funguje konsolidace dluhů již několik let. Průzkum společnosti Cofidis ale ukázal, že 60 procent Čechů nemá půjčky a úvěry, které by bylo možné sloučit. Tak vysoké procento má hned několik příčin.

Proč lidé nekonsolidují?

„Mnoho lidí stále neví, že konsolidovat lze vedle klasických spotřebitelských úvěrů např. i kreditní karty nebo kontokorenty. Někteří si tak ani neuvědomují, že ve skutečnosti mají dluhy, které konsolidovat lze,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel Cofidisu.
Dalším důvodem je fakt, že velká část dlužníků již v minulosti půjčky konsolidovala. Existují ale i lidé, kteří ve skutečnosti mají pouze jednu půjčku. „Často se setkáváme se situací, kdy se sejde více půjček v rámci rodiny, přestože žádný z rodinných příslušníků sám nemá více než jeden úvěr,“ dodává Cyril Křůpala.
V takovém případě se nabízí možnost konsolidovat do jedné výhodnější půjčky závazky celé rodiny. „Pokud platíte několik půjček, většinou vyjde výhodněji sjednotit je refinancováním do půjčky jedné. Možné je také sloučení půjček rodinných příslušníků,“ doporučuje Gabriela Brůhová ze Sberbank.
Partnerskou konsolidaci by však podle průzkumu v současné době využilo pouze 43 procent lidí. Zájem by přitom mohl být mnohem větší. Někteří lidé ale s využitím této možnosti váhají a jiní zatím nedostali žádnou atraktivní nabídku. Více než desetina lidí však o partnerské konsolidaci nikdy ani neslyšela. Na vině je nejen neznalost, ale i společnosti, které sjednocení aktivně nenabízejí.

Kdy má konsolidace smysl?

Konsolidace má smysl v případě, že získáte výhodnější úrok a sjednocením závazků si snížíte měsíční splátky, případně si snížíte částku přeplacenou na úrocích a poplatcích. „Partnerská konsolidace může být v praxi výhodnější než klasická individuální. U nás lze takto dosáhnout na úrok až o 2 procenta nižší než u konsolidace jednotlivce,“ popisuje Cyril Křůpala. Převodem dluhů k jedné finanční společnosti se navíc zbavíte alespoň částečně administrativní zátěže.
Konsolidaci ale řešte včas a nečekejte, až se dostanete do problémů se splácením. Finanční instituce totiž konsolidují pouze řádně splácené úvěry a své klienty si prověřují v úvěrových registrech.
Přestože podíl lidí, kteří konsolidují půjčky, není zatím příliš vysoký, možnost ušetřit láká rok od roku stále více lidí. „Lidé se stále více zajímají o možnost konsolidace půjček v nejrůznějších životních situacích, samostatně či s partnerem. Podle našich statistik se meziročně zvýšil zájem o konsolidace téměř na trojnásobek a nárůst objemu reálně zprostředkovaných konsolidací oproti roku 2016 byl více než 50 %. Předpokládáme, že nárůst zájmu o samostatné i partnerské konsolidace se bude nadále zvyšovat,“ říká Lukáš Kaňok, finanční expert internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Další ročník programu Nová zelená úsporám odstartoval

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR) tento týden po letní pauze spustil příjem žádostí o dotaci do nové etapy populárního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro žadatele je připraveno mnoho novinek včetně několika podprogramů, které reagují především na růst životních nákladů v podmínkách ekonomické krize.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 10. 2023

Na jaká úskalí můžete narazit při instalaci tepelných čerpadel?

Hlavním důvodem pro výměnu stávajícího topného systému za tepelné čerpadlo je v případě českých spotřebitelů úspora nákladů. Výběr, koupě a instalace tohoto zařízení může přinášet i jisté nepříjemnosti. To odhalil mystery shopping, který se uskutečnil ve čtyřech zemích, kromě České republiky také na Slovensku, ve Slovinsku a ve Španělsku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

19. 09. 2023

Podle vlády má hypoteční turistika skončit. Je to dobře?

Žijeme v době, kdy si dlužník vcelku bez starostí sjedná s bankou víceletý hypoteční úvěr. Klidně s víceletou fixací sazby a ceny peněz. Znalý dlužník v pozici spotřebitele ví, že zákon o spotřebitelském úvěru stojí na jeho straně – úvěr bude moci podle stávající praxe refinancovat před dobou refixace jen s administrativním poplatkem. Stávající praxe to umožňuje. […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

10. 07. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Kačka

    31 ledna, 2018

    Konsolidace mohu jedině doporučit. S přítelem jsme si sloučili půjčky k jedné bance (Equa) a nejen že nás to nyní vyjde levněji, ale je to bez starostí.

    Odpovědět