EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Karel Pučelík

23. 12. 2019

0 komentářů

Kritika nového stavebního zákona: proti jsou památkáři i samosprávy

 

Zbrusu nový návrh stavebního zákona bude za několik týdnů probírat česká vláda. Různé instituce mohou ministerstvu pro místní rozvoj zasílat připomínky.  Už dnes je jasné, že se najde i kritika nového stavebního zákona. Mezi ně patří i města a obce nebo památkáři,

Loading



 


Developeři si nový návrh vesměs pochvalují. Podle řady z nich by mohl pomoci ukončit nedobrou bytovou situaci, která v současnosti trápí nejen hlavní město. Novinkou je hlavně zrychlení celého procesu, což je prezentováno jako největší deviza předlohy.
Nový stavební zákon, pokud by byl přijat v aktuální podobě, by ale měl i mnohé kritiky. S obavami vývoj sledují třeba památkáři. Podle nich by mohl oslabit pozici veřejného zájmu při procesu schvalování staveb.  „Pokud by byl zákon v tomto znění přijat, skutečně by došlo k výraznému omezení památkové péče a náš stát by rovněž porušil právně závazné mezinárodní úmluvy, jejichž posláním je ochrana a zachování kulturního dědictví. Zákon zrychluje stavební řízení na úkor veřejných zájmů – s kulturním dědictvím nelze zacházet jako s liniovými stavbami. Proces obnovy a restaurování památek je složitý a vyžaduje specifický přístup,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová.
„Nejvážnější problém spatřujeme ve stanoviscích orgánů památkové péče, které pro stavební úřady nově nebudou závazné, tudíž budou stavební úřady moci rozhodovat bez ohledu na zájmy památkové péče,“ vysvětlila Hartmanová.

Desetkrát ne stavebnímu zákonu

Deset důvodů, proč říci jasné ne novému stavebnímu zákonu, vydal například Svaz měst a obcí. „Co Svaz zásadně odmítá jsou tzv. institucionální změny, spočívající ve sjednocení úřadů i agend na ústřední úrovni. Součástí této úpravy je navrhována změna modelu výkonu státní správy, vyčlenění stavebních úřadů ze spojeného modelu a vytvoření tzv. Nejvyššího stavebního úřadu a územně plánovacího úřadu. Rekodifikace má proto z tohoto hlediska vést ke konstrukci nové dvoučlánkové soustavy tvořené z Nejvyššího stavebního úřadu (na ústřední úrovni) a krajských stavebních úřadů se sídlem v jednotlivých krajích a detašovanými pracovišti se sídlem v obcích s rozšířenou působností (na základní úrovni),“ uvedla tiková mluvčí Svazu města a obcí Alexandra Kocková.
„Upozorňujeme na nepřípustné oddálení výkonů státní správy občanům, ale zejména na nezanedbatelné riziko zhoršení situace při povolování staveb minimálně v mezidobí, než se ustálí nově zavedený systém. Domníváme se, že nebude zcela jednoduché nejen zajistit dostatečný počet odborných pracovníků, ale také prostorů a dalšího vybavení. Stejně tak má dojít k úpravě procesních postupů, které budou vyžadovat ustálení aplikační praxe,“ dodala Kocková s tím, že tyto důvody mohou povolování staveb paradoxně na nějakou dobu zastavit. Svaz upozorňuje také na nejasný dopad na státní rozpočet i na rozpočty samospráv.

Lze očekávat, že připomínek bude ještě více. Úřady a instituce mají na analýzu případných dopadů zákona a jejich oznámení ministerstvu čas do 23. prosince.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *