EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

28. 05. 2014

0 komentářů

Minimální variabilní sazby: Od 1,92 %

 


 

Průměrné úrokové sazby podle Fincentrum Hypoindexu v dubnu dosáhly na rekordní úroveň 2,88 %. S variabilními sazbami je možné získat úroky ještě nižší. Dvě banky nabízejí základní variabilní sazbu pod 2 %. Nejníže je Fio banka s úroky od 1,92 % a Česká spořitelna s úrokem 1,97 %.

Nic ale není zadarmo. Aby banka přiřkla nejnižší sazbu, musí klient splnit celou řadu podmínek. Především ho banka musí ocenit jako téměř bezrizikového. Nabízí se citát z filmu „Jak svět přichází o básníky“: „Chemii na jedničku umí Pán Bůh, na dvojku já, na trojku soudružka ředitelka… Možná… Na čtyřku ti nejlepší z vás a na pětku všichni ostatní.“ 

Parafrázováno: „Minimální sazbu dostane generální ředitel, o něco vyšší šéf hypotečního oddělení, nepatrně zvýšenou další zaměstnanci banky, ještě o něco vyšší nejlepší klienti a nejvyšší sazbu všichni ostatní.“ Je to samozřejmě myšleno s nadsázkou[1].

Minimální úrokové sazby hypoték uváděné bankami jsou podmíněné získáním všech slev. Ty klient může nasčítat u většiny bank za „aktivní vedení účtu“, za uzavřené pojištění[2], za vlastnictví kreditní karty či při splnění obdobných podmínek. Podmínkou může být i vyšší zajištění nemovitostí[3].

Tabulka 1: Minimální variabilní sazby hypoték

Banka

Variabilní úroková sazba

Česká spořitelna

1,97%

Fio banka

1,92%

GE Money Bank

2,24%

LBBW Bank

2,29%

mBank

2,49%

Raiffeisenbank

2,57%

UniCredit Bank

2,09%

Zdroj: Úrokové lístky bank

Nejnižší úrokovou sazbu nabízí aktuálně Fio banka, která se při splnění podmínek klientem spokojí s marží 1,65 %. „Minimální variabilní úrokovou sazbu 1M PRIBOR + 1,65 % získají klienti s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s maximálním využitím poskytovaných slev, tedy slevy za refinancování (0,5 % p.a.) a za úvěr nad 2 mil. Kč (0,3 % p.a.). Avšak slevu máme i pro zájemce s hypotékou za účelem koupě – činí 0,3 % p.a.,“ upřesnila Vendula Žaloudíková, tisková mluvčí Fio banky, kdo na nejnižší sazbu dosáhne. O 0,05 procentního bodu vyšší sazbu nabízí Česká spořitelna.

Banky odvíjejí variabilní sazbu nejčastěji od měsíční mezibankovní sazby (1M PRIBOR). Ta se aktuálně nachází na úrovni 0,27 % a k ní banky přičítají svou marži. Speciální přístup zvolila pouze GE Money Bank.

GE Money Bank sice dělí pohyblivou úrokovou sazbu na pevnou a variabilní část, pevná část ale není zcela neměnná (a nebo si klient připlatí) a variabilní část ve výši 0,30 % podle úrokového lístku převyšuje mezibankovní sazbu.

Tabulka 2: Pevná část pohyblivé sazby GE Money Bank

Fixace pevné části úrokové sazby

1 rok

1,94%

3 roky

2,14%

5 let

2,14%

do splatnosti

2,44%

Zdroj: Úrokový lístek GE Money Bank

Variabilní sazby? Zbytečně vysoké riziko

Současné nízké úrokové sazby hypoték vypovídají především o jednom: K poklesu už sazby příliš prostoru nemají. Pokud by si banky nesáhly na marže, sazba může klesnout maximálně o 0,27 procentního bodu, tedy na nulovou mezibankovní sazbu.

Zato ve směru růstu úrokových sazeb je prostoru dostatek. Před pěti lety (v roce 2009) dosahoval 1M PRIBOR v průměru 1,93 %, o rok dříve dokonce 3,81 %. Dále v historii byl ještě výše, např. v roce 1995 činila mezibankovní sazba v průměru 10,94 %. Návrat takto extrémní sazby není pravděpodobný, ale ani nemožný.

Nyní banky nabízejí i delší fixace za velmi zajímavých podmínek. Nejníže se pětiletá nabídková sazba nachází na 2,69 %. To je sice o 0,77 procentního bodu výše než nejnižší variabilní, ale v případě milionové hypotéky tento rozdíl při 30leté splatnosti činí 394 Kč měsíčně. A je na zvážení, jestli takový příplatek za 5 let jistoty nestojí.


[1] Zaměstnanci některých bank mohou získat i úrokovou sazbu pod uváděnou minimální sazbou.

[2] Často konkrétního produktu smluvní nebo sesterské pojišťovny.

[3] Např. mBank nabízí uváděnou minimální sazbu při uzavření pojištění pro hypotéky s LTV do 50 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *