EUR 25.320

USD 23.408

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.320

USD 23.408

Neriskujte! Nepůjčujte rodině bez smlouvy

 


 

Na finanční pomoc rodičů se spoléhají dvě třetiny lidí, na kamarády dalších 18 procent a na sourozence 14 procent lidí, kteří chtějí peníze od příbuzných a známých. S žádostí o půjčku nad 10 tisíc korun se ale lidé raději obracejí na banky a finanční instituce. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

Od příbuzných si půjčuje 40 procent lidí, sami ale svým příbuzným půjčovat nechtějí. Téměř polovina lidí by nikdy nepůjčila rodině a známým více než pět tisíc korun. „Půjčit si peníze od příbuzných je nejjednodušší varianta. Lidé počítají s tím, že jim v případě potíží rodiče či sourozenci počkají se splátkou a oni se tak nedostanou do problémů. O stejnou motivaci jde v případě půjček od kamarádů,“ říká Michal Kozub, produktový manažer společnosti Home Credit.

Důvěřujte se smlouvou

Důvěra v rodině je sice věc hezká, půjčky mezi příbuznými se ale mohou podepsat na vzájemných vztazích a vést k velkému zklamání. Pětině respondentů se půjčené peníze od rodině nevrátily v plné výši. Ti co půjčují, jsou zodpovědnější, nižší částku vrátila pouze dvacetina Čechů.

Smlouvu o půjčce mezi příbuznými přitom nepodepisuje téměř nikdo. Za dobré slovo si ale nic nekoupíte. „Je milé, že lidé svým příbuzným při půjčování peněz věří. I přesto by si však měli půjčku mezi sebou potvrdit smlouvou. Tím se pouze pojistí pro případ, že dojde k neočekávaným událostem. Je to koneckonců pojistka pro obě strany a vyjasnění pravidel. A jak známo, pořádek dělá přátele,“ vysvětluje Michal Kozub.

Písemná smlouva by měla obsahovat označení smluvních stran včetně adres, výši poskytnuté částky a případné úroky. Nezapomínejte na splatnost půjčky. V neposlední řadě ve smlouvě uveďte údaj, jestli je dluh splatný do určitého data najednou, nebo postupně v několika splátkách.

REKLAMA

Rodina až na posledním místě

Zkušenosti ukazují, že Češi považují za větší závazek splácet půjčky nejprve bankám, pak firmám a rodině až v poslední řadě. Často své závazky vůči rodině berou volněji a nepovažují je ani za dluhy.

Půjčky od rodiny a známých bývají navíc velmi výhodné. Většinou se platí nízké či nulové úroky. Částku, kterou si půjčíte, za nějaký čas vrátíte prakticky ve stejné výši. Příbuzní jsou také velmi benevolentní v otázkách splácení. Dvě třetiny Čechů vidí jako velkou výhodu možnost snadno a rychle měnit splátky.

„Poskytování půjčky mezi příbuznými má určitě své značné výhody. Pokud ale lidé nesplácí včas, věřitelům to může vadit a dochází k neshodám. Půjčka proto může výrazně ovlivnit vztahy v rodině. Před uzavřením dohody by si lidé také měli jasně definovat pravidla, za jakých k půjčce dojde. Ty by potom měli oba dodržovat. Lidé mají často pocit, že žádné podmínky nepotřebují, protože se znají. To je ale chyba, která může ve finále velmi mrzet a ošklivě poznamenat vztahy mezi příbuznými a přáteli,“ upozorňuje Kozub na možné problémy.

Někdy vás ale neochrání ani smlouva. Záludnosti se mohou skrývat například i ve smluvních podmínkách. Smlouvu si proto vždy důkladně a v klidu prostudujte. Nepozornost se může prodražit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Objem hypoték se v říjnu meziročně zdvojnásobil

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 mld. Kč. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný a meziroční dynamika oproti září dále zrychlila. Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 11. 2023

Ceny realit v Česku čekají na lepší úrokové sazby, může jít o nejlepší příležitost tohoto roku

Zatímco v létě se český realitní trh nadechoval k růstu, se začátkem podzimu to opět vypadá jinak. Do stagnace cen bytů z druhé ruky přešel nejzásadnější pražský trh, pokračují v ní i brněnské byty. Na jižní Moravě se navíc po rychlém vzedmutí snížily i průměrné ceny rodinných domů, které snižuje také nezájem o rekreační bydlení […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *