EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Nezapomeňte na daň z nemovitých věcí. Na opozdilce čekají sankce

 

Do konce ledna musí podat daňové přiznání z nemovitosti každý, kdo v loňském roce koupil, zdědil nebo dostal nemovitost. Týká se to ale i lidí, jejichž nemovitost prošla rozsáhlou rekonstrukcí nebo vlastní jen část nemovitosti.  Poslední datum, kdy můžete podat toto daňové přiznání je 31. leden 2019.

Loading



 


Daňové přiznání je nutné podat příslušnému finančnímu úřadu, pod který spadá koupená nemovitost. Kde máte trvalé bydliště vy, důležité není.
Výpočet daně se skládá ze dvou složek, kterými je daň z pozemků a staveb a jednotek. Takže v případě, že se o nemovitost dělíte s rodinou a vlastníte třeba jen třetinu domu, daňové přiznání k dani z nemovitých věcí podat také musíte.
U pozemků se vychází z výměry pozemků v m2 vynásobené základní sazbou pro příslušný druh pozemku včetně dalších zvyšujících koeficientů dle zákona. U staveb je základem daně výměra zastavěné plochy stavby v m2 vynásobená příslušnou základní sazbou dle druhu stavby zvýšená o další koeficienty. U zdanitelných jednotek se vychází z výměry podlahové plochy v m2 vynásobené příslušným koeficientem pro získání tzv. upravené podlahové plochy, která se pak dále násobí základní sazbou dle zákona opět včetně příslušných zvyšujících koeficientů. Výpočet usnadní interaktivní formulář na stránkách Finanční správy ČR,“ vysvětluje Jana Melicharová, daňová poradkyně společnosti KODAP.
Pozor si dejte i na velké rekonstrukce, kdy měníte charakter či výměru nemovitosti. Daň z nemovitých věcí se týká i různých přístaveb, nebo změny pozemku na stavební parcelu. Je potřeba prověřit, zda nedošlo ke změnám u výměr zpevněných ploch zdaňovaných v rámci podnikání. „Všichni poplatníci, kterým bylo v průběhu roku vydáno stavební povolení na výstavbu zdanitelné stavby, pak musí zdanit část pozemku v rozsahu zastavěné plochy stavby sazbou pro stavební pozemek,“ uvádí Melicharová a dodává, že si lidé také musejí dát pozor na dokončené nebo užívané stavby či zdanitelné jednotky, které ještě nebyly zkolaudované a nejsou tudíž ještě zapsány v katastru nemovitostí. I ty už totiž podléhají zdanění daní z nemovitých věcí.
Loni proběhla zpráva, že lidé kupují nemovitosti i jako dárek pod stromeček. Vyřešit takový velký dar není nic jednoduchého, ale daň z nemovitých věcí je už pak na obdarovaném. V případě, že dotyčný dostal, či koupil nemovitost na konci roku, toto daňové přiznání se ho také týká, i když má na podání více času. Daňové přiznání je nutné podat na finanční úřad do tří měsíců od zápisu do katastru nemovitostí.

Na zaplacení je čas

Do konce ledna je nutné daňové přiznání jen podat. Na zaplacení mají lidé čas do 31. května. Pokud k nabytí nemovitosti došlo ke konci roku a posunul se tak i termín povinného podání daňového přiznání, odkládá se i platba daně.
„Kupní smlouva uzavřena v listopadu 2018, na katastrální úřad doručeno např. 30. 11. 2018, do 31. 12. 2018 nezapsáno, k zápisu dojde až např. 9. 3. 2019. Pak je povinnost podat přiznání nejdéle do 30. 6. 2019. V tomto termínu je pak i splatná daň. Nikoli tedy v obvyklé lhůtě do 31. 5.,“ vysvětluje Jana Janoušková, daňová specialistka KODAP.

Na opozdilce čekají sankce

V případě, že zapomenete podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí, finanční úřad vám vyměří pokutu. Do pěti pracovních dnů se ještě sankci vyhnete, ale pokud budete otálet s tímto daňovým přiznáním i o den déle, vyměří vám finanční úřad penále. K částce, kterou máte na dani zaplatit, finanční úřad přidá úroky z prodlení ve výši 0,05 procenta ze stanovené daně za každý den, o který podáte daňové přiznání později. Maximálně vás však finanční úřad může připravit o 300 tisíc korun a minimálně si připlatíte 500 korun navíc.
 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *