EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

14. 03. 2013

1 komentář

Nezateplíš? Zchudneš!

 


 

Nebudou-li zateplené obytné budovy, budou lidé muset šetřit energie jiným způsobem. Budou topit na méně stupňů a budou vytápět pouze jednu místnost v bytě. Energetická chudoba hrozí zejména penzistům a dalším „sociálně slabým“ lidem. Tak zní základní poselství studie sdružení PORSENNA a zástupců dalších sdružení a asociací zabývajících se zateplováním budov.

Hrozbu vidí zejména u penzistů. Pokud nezateplí budovu v době svého produktivního věku, při rostoucích energiích nebudou mít zdroje na zateplení. Ovšem bez zateplení budou jejich výdaje na energie růst ještě rychleji. Dostávají se tak do pasti, ze které není úniku.

Nezateplené budovy rychleji chátrají, navíc jsou v České republice tisíce budov, které do renovací neinvestovaly více než 40 let. Řada z nich bude mít jediné východisko: demolici. V některých evropských státech byla takto demolována celá sídliště. Byla příliš stará a nevyhovující k bydlení, nikdo v nich bydlet nechtěl. Podobný osud může podle sdružení čekat i některá česká sídliště.

Motivovat k zateplování by podle sdružení měl stát…

Dotace na zateplování

Stát v současné době připravuje nespočet dotačních akcí zaměřených zejména na zateplování budov: JESSICA financovaná z evropských fondů, Panel 2013+ dotovaný ze státního rozpočtu a Zelená úsporám II hrazená z prodeje emisních povolenek. Dotace, kam se zájemce podívá.

REKLAMA

Na dotační politiku státu ale není zdaleka jednoznačný pohled. „V situaci vysokého přebytku bytů nad koupěschopnou poptávkou, trvale klesajících cenách nemovitostí i velmi nízkého výnosu z pronájmu i za tržní nájemné, je investice do bytového fondu ekonomicky nezdůvodnitelná a přispívá ke krizi z nadvýroby,“ uvádí Tomislav Šimeček, předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí.

Státní dotace na zateplování nejsou cílené primárně na majitele nemovitostí, ale na stavební firmy, které se potýkají s ekonomickou recesí. „Opatření SFRB proto řeší v podstatě zejména zájmy stavebních firem a developerů, kteří se nechtějí smířit s poklesem výnosů a volají po oživení stavební činnosti,“ uvádí Tomislav Šimeček.

Ekonomické situaci České republiky a oživení českého hospodářství ovšem rozumně nastavené dotace mohou pomoci. „Rekonstrukce nemovitostí, směrované na snížení jejich energetické náročnosti, představují aktivitu s jedním z nejvyšších odhadovaných multiplikátorů do zaměstnanosti či fiskálních příjmů,“ uvádí Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

Podle Luďka Niedermayera je rozumná a udržitelná dotace na zateplení z pohledu státu přínosná, neboť motivuje nerozhodnuté majitele nemovitostí. Majitel nemovitosti se musí rozhodovat za nejistoty, neboť nelze spolehlivě spočítat ekonomický efekt zateplení – nejsou známy základní parametry, jako je např. budoucí cena energií či dopad zateplení na cenu nemovitosti.

REKLAMA

Potíž zateplování tkví ale ještě v jiné oblasti. Majitelé nájemních domů nejsou motivováni úsporami a mnohdy ani vyššími příjmy z úspor plynoucích po zateplení nemovitosti. Zatímco náklady nesou oni, výnos v podobě úspor plyne jejich nájemníkům, kteří na energiích skutečně spoří. Např. v Německu mohou majitelé náklady na zateplení přenášet na nájemníky v podobě zvýšeného nájemného.

Energetické štítky

Energetickou náročnost budov museli do loňského roku povinně uvádět developeři. Od letošního roku musí být součástí každého prodeje či pronájmu nemovitosti. Přitom nájemníkům ani zájemcům o koupi nic smysluplného neřeknou.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PEN) je vystavován na budovu jako celek a platí pro všechny byty – bez ohledu na jejich umístění a energetickou náročnost. Ale jejich prosazení je pochopitelné. Je to velký byznys. Při výstavbě či větší rekonstrukci nemovitosti musel i bez „průkazu“ architekt spočítat energetickou náročnost, aby mohl byt vybavit dostatečným množstvím topných těles. Teď za stejnou práci dostane zaplaceno dvakrát – za výpočet v rámci projektu a za vystavení PEN. A zkuste si tipnout, který výpočet je zaplacen lépe

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Lex Oze II

Energetická společenství se blíží. Zákon má ale nedostatky

Vláda dne 21. června schválila návrh novely energetického zákona tzv. Lex OZE II. Lidé si budou moci energii nasdílet buď z chaty do bytu, anebo vytvořit energetické společenství. Oproti původní předloze vládou schválený návrh obsahuje omezení pro energetická společenství.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Olga

    28 března, 2013

    Dobrý den. Kde můžeme požádat o dotaci na zateplení svého domu na vesnici? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět