EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Růst cen nových bytů v Praze přibrzdil. Vyhráno ale ještě není

 

Developeři nabízeli na konci června nové byty v Praze v průměru za 100 300 korun za metr čtvereční. Oproti polovině loňského roku, kdy nové byty zdražily meziročně o 22,5 procent, ale růst zpomalil na 8,3 procenta. Zásluhu na tom má především větší nabídka. Vyhráno přesto pražský trh nemá.

Loading



 


Nabídka nových bytů v Praze se před prázdninami rozšířila a přibrzdila růst jejich cen. Tempo růstu cen sice zpomaluje, průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze se přesto poprvé dostala za hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Od roku 2014 vzrostly ceny nabízených nových bytů v Praze již o více než 53 procent. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte.

Praha 1 zůstává nejdražší

Přestože průměrná nabídková cena na Praze 1 ke konci června mírně klesla o 3,28 procenta, zůstává s cenou 211 700 korun za metr čtvereční nejdražším pražským obvodem. Ceny mírně klesly také na Praze 5, a to o 2,7 procenta na 104 800 korun za metr čtvereční.
Nejlevněji bylo možné koupit byty na Praze 9, kde developeři nabízí metr čtvereční za 84 600 korun. Nejvíce vzrostly ceny na Praze 6, a to o osm procent. S cenou 121 200 korun za metr čtvereční je Praha 6 od začátku roku, kdy ji cenově překonala Praha 2, třetím nejdražším pražským obvodem.

Nabídka byla nejlepší od krize

Developeři dali do přímé nabídky během května a června na rezidenční trh v rámci nových projektů v Praze 1 305 nových bytů v celkové hodnotě 7,9 miliardy korun. Oproti předešlému období se ale podle analýzy společnosti Deloitte změnil charakter projektů. Významnou část nové nabídky totiž tvořily nové etapy již nabízených velkých projektů.
„Květen a červen přinesly na pražský rezidenční trh nejvíce bytů v těchto měsících od roku 2014. S novými projekty přišly téměř všechny hlavní developerské společnosti. Současně se podstatně zvýšila snaha developerů o doprodej zbylých obvykle dražších bytů zejména v již dokončených projektech, která se promítla jak do marketingových akcí, tak do cenové politiky,“ vysvětluje Petr Hána, analytik společnosti Deloitte.
Během první poloviny letošního roku přibylo na pražský rezidenčních trh celkem 3 376 nových bytů, což je o 270 bytů více než v rekordním roce 2014. „Obecně lze říci, že první polovina letošního roku byla z hlediska nových bytů na trhu nejlepší od konce krize,“ uvedl Petr Hána.
Celkový počet volných bytů dosahoval na začátku července 5 269, což je téměř o čtvrtinu více než loni na konci června. Průměrný volný byt v nabídce pražských developerů byl téměř 72 metrů čtverečních velký a stál více než 7,1 milionu korun.

Situace se zlepšila, problémy povolování přetrvávají

Developeři nejenom že nabízeli více bytů, ale také jich v předprázdninových měsících oproti předešlým dvěma měsícům výrazně více prodali. Celkem se během května a června prodalo 952 bytů. V průměru se metr čtvereční prodával pod hranicí 100 tisíc korun, a to za 98 tisíc korun. Průměrný prodaný byt stál více než 6,2 milionu korun a jeho velikost byla 63 metrů čtverečních.
„První vlaštovky jaro nedělají. Aktuální čísla sice vypadají pozitivně, ale tvrdit, že v Praze dochází k zlepšení situace v oblasti výstavby bytů, by bylo více než předčasné. Podařilo se sice povolit několik větších projektů a ty díky tomu dát do prodejní nabídky, ale z celkového počtu 40 000 bytů, respektive 900 projektů, které jsou v Praze uvězněny v povolovacím řízení, je to zanedbatelné číslo. Zatím navíc není zřejmé, zda se jedná o trend, nebo výjimku. Rozhodující část nové nabídky navíc tvořily nové etapy již dříve nabízených velkých projektů, což jen potvrzuje problémy při povolování nových projektů,“ uvedl Tomáš Kadeřábek, ředitel Asociace developerů.
Během prvního pololetí bylo v Praze vydáno pouze 150 stavebních povolení na nové bytové domy. To je meziročně o 40 procent méně. Developeři přitom prodali v prvních šesti měsících letošního roku více než 2 700 nových bytů. Situace na pražském rezidenčním trhu tak zůstává kritická. „Praha by potřebovala minimálně osm, ale raději až 10 tisíc nových bytů ročně. A tomu se letos ani zdaleka nepřiblížíme,“ upozorňuje Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *