EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

16. 04. 2021

0 komentářů

Novela exekučního řádu může být krokem vzad, míní šéf Mezinárodní unie exekutorů

 

Foto: Shutterstock
Právě dnes by měla Poslanecká sněmovna pokračovat v projednávání zásadní novely exekučního řádu. Na stole je i zavedení teritoriality exekutorů, které již v minulosti klíčový výbor nedoporučil. Spory se vedou o odpuštění dluhů, exekutoři též upozorňují, že další omezení mobiliárních exekucí sníží vymahatelnost práva.  

Loading



 

Nekonečné spory o místní příslušnost

Diskuse o místní příslušnosti neustávají, přestože ústavněprávní výbor v minulosti zavedení teritoriality nedoporučil. Poslanec Patrik Nacher (ANO) uvedl, že místní příslušnost se stala jakousi „posvátnou krávou“, přitom ale nevyřeší minulé exekuce poctivých dlužníků
Exekutorská komora teritorialitu dlouhodobě podporuje, podle exekutorů jde totiž o jediné řešení mnohočetných exekucí.
„Bohužel se zdá, že žádný z návrhu teritoriality, tedy ani návrh nepravé teritoriality, nezíská potřebou podporu. Alespoň vítáme, že byl z návrhu vyřazen tzv. sněhulák,“ uvedl prezident Exekutorské komory ČR Jan Mlynarčík.

Reforma nemá být krokem vzad

Podle šéfa Mezinárodní unie exekutorů Marca Schmitze kupříkladu Belgie v minulosti snížila počet okresů, v rámci nichž mohou exekutoři operovat ze sedmadvaceti na dvanáct. Tím se rozšířilo teritorium působnosti a s ním i volná soutěž. Belgie je také srovnatelná s Českou republikou, co se rozlohy a počtu obyvatel týče.

„V Mezinárodní unii exekutorů (UIHJ) se trochu obáváme, že plánované reformy budou spíš krokem vzad, než krokem vpřed. Naše obavy se týkají zejména zavedení místní příslušnosti exekutorů, což jde proti trendům, které sledujeme v jiných evropských zemích,“ uvedl Marc Schmitz pro iDnes.cz. Nemožnost vybrat si exekutora pak Schmitz přirovnal k nemožnosti zvolit si dobrého lékaře, když je člověk nemocný.

Další změnou v rámci exekucí má být odpuštění dluhů těm dlužníkům, kteří uhradili alespoň jistinu. Tato úleva pro mnoho povinných opravdu může změnit situaci díky tomu, že uhradí jistinu a náklady exekuce. „Na druhou stranu však existují oblasti, lidé a subjekty, na něž tento pozměňovací návrh vůbec nepamatuje a které přímo ohrožuje. Jedná se tak především o stát, kraje, obce, ale třeba i zdravotní pojišťovny. Nahrál by také nepoctivým dlužníkům, kteří by nemuseli platit úroky, poplatky a další příslušenství svých závazků,“ vysvětluje Mlynarčík.
Souvisejících problémů se obávají i společenství vlastníků jednotek a bytová družstva. Pokud nebude možné od dlužníků dlužné částky vymoci, může situace vyústit například i do omezení dodávek energií do bytových domů. Ačkoliv u družstev je uhrazovací povinnost členů družstva zákonem omezena, u společenství vlastníků ručí ostatní vlastníci neomezeně podle svého podílu na společných prostorách.

REKLAMA

„Proto například mobiliární exekuce nemůžeme jen tak drasticky omezit a doufat, že se to časem nějak vyřeší. Zájmem každého z nás by mělo být včasné a řádné plnění dobrovolně přijatých závazků,“ uvádí předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil s tím, že když už taková situace nastane, musí nám stát dát nástroje, jak tyto problémy efektivně vyřešit.

Další snížení odměn exekutorů?

Diskutovaným bodem navrhované novely je i snížení odměn soudních exekutorů, a to opětovné. Ke snížení exekučního tarifu došlo již v roce 2017. Tomuto snížení předcházela série novel, které měly za cíl přenos části agendy ze soudů na exekutory, přitom ale bez finanční kompenzace.
Jak uvedla soudkyně Krajského soudu v Praze Martina Kasíková na diskusním fóru Exekutorské komory ČR již před dvěma lety, snížení exekutorského tarifu může mít nepříznivý vliv na kvalitu a rychlost práce exekutorských úřadů. „Odborná erudice exekutorů je limitována tím, jaké zaměstnance a za jaké peníze si  mohou dovolit zaměstnat,“ poznamenala Kasíková.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

srážky ze mzdy 2023

Exekuční srážky ze mzdy v roce 2023

Na konci loňského roku schválila vláda na návrh Ministerstva spravedlnosti ČR novelizaci nařízení o nezabavitelných částkách. Od lednové výplaty budou exekuční srážky ze mzdy počítány opět jinak. Kolik dlužníkovi zbyde?

Text: Veronika Hejná

04. 01. 2023

Lidé v bytech si měsíčně připlatí tisíce, teplotu u nich nikdo kontrolovat nemůže

Nadcházející topná sezóna bude pro české domácnosti finančně náročnější než ty předchozí. Členům společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev (BD) se kromě nákladů na služby spojené s užíváním bytů, jako jsou teplo, teplá a studená voda, úklid, či osvětlení společných prostor, mohou navíc zvednou také dlouhodobé zálohy na opravy, tzv. fond oprav. To vše může […]

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

19. 08. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *