EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Počet investic do nemovitostí meziročně klesá

 


 

Česká národní banka drží úrokové sazby velice nízko, navíc je v červnu snížila na rekordní minimum. Důvodem je slábnoucí ekonomika a mnohá úsporná opatření. Tím pádem by zájem o investice do nemovitostí měl být vyšší. Navíc podle indexu společnosti Golem Finance dostupnost bydlení nikdy nebyla lepší. Zájem o investice do nemovitostí však klesá. Lidé se bojí ekonomické situace jak v České republice, tak ve světě.

Transakce v první polovině roku 2012 představují podobný objem jako v první polovině roku 2010,“ říká Omar Sattar, MRICS, Managing Director, Colliers International Česká republika. „Zajímavé také je, že pět ze sedmi investičních obchodů se týkalo nemovitostí mimo hlavní město.“

Kanceláře jsou v kurzu

Na pražský trh během první poloviny roku 2012 přibylo sedm nových kancelářských budov o celkové ploše 76 100 metrů čtverečních. Podle společnosti Colliers se tak kancelářský trh v Praze rozrostl na 2 860 000 metrů čtverečních.

Ačkoliv byla poptávka investorů dosud poněkud utlumená, věříme, že jejich aktivita se zvýší a že se celkový objem investičních transakcí uzavřených v roce 2012 bude pohybovat kolem 700 milionů eur,“ řekl Omar Sattar. „Očekáváme, že se zvýší aktivita institucionálních investorů, protože v současné době je v jednání řada transakcí týkajících se kancelářských a maloobchodních nemovitostí nejvyšší kategorie, jejichž dokončení se očekává v druhé polovině roku.“
Podle Colliers míra neobsazenosti napříč Prahou pokračovala v poklesu i v 1. pololetí, kdy se snížila z 12 procent na konci roku 2011 na 11,5 procenta. To představuje přes 329 000 metrů čtverečních volných kancelářských prostor na trhu.

Jak investovat do nemovitostí

Pokud se rozhodnete koupit nějakou nemovitost s vidinou zisku, zjistěte si o objektu maximum informací. Sledujte například územní změny, vývoj cen nemovitostí nebo nabídky realitních kanceláří.

REKLAMA

Vhodnou nemovitost k investici můžete najít například i na různých dražbách a v exekucích. Nabídku aktuálně dražených nemovitostí najdete například na stránkách Centralniadresa.cz, které provozuje Česká pošta.

V případě, že se rozhodnete investovat do nemovitosti, vyberte si spíše menší byt. Nejdůležitější pro vás totiž je poměr kupní ceny a příjmu. Ve srovnání s velkým bytem je výnos z pronájmu vyšší, tím pádem investice výhodnější.

Další možností jsou nemovitostní fondy. Takové investice nabízejí stabilní výnos, který generují pronájmy a případný růst hodnoty nemovitostí. „Kolektivní investování do nemovitostí představuje mimo jiné vhodný doplněk diverzifikace portfolia. Vývoj hodnoty nemovitostí totiž obvykle nekopíruje standardní ekonomické cykly, a proto se jedná o aktiva velmi málo závislá na vývoji akciových a dluhopisových trhů,“ vysvětlil Jiří Slezák ze společnosti Reality Investing. 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Ceny nemovitostí budou stále růst ale pomaleji. Investory láká uchování hodnoty, říká Petr Míka

Letošní realitní trh byl skoro všechno, jen ne nudný. Ceny nemovitostí stále rostou, hypotéky zdražují a výnosnost investic do realit klesá. Jak na tom jsou investoři, kteří chtějí uložit své finance do luxusních nemovitostí a jak se bude vyvíjet trh nadále? Na to jsem se zeptali ředitele realitní kanceláře Boutiq Real Estate, Petra Míky.

Text: František Veselý

Foto: Jana Mensatorová/Bez frází

15. 12. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *