EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Monika Lukešová

15. 12. 2017

1 komentář

Pozor na nástrahy vánočních nákupů

 

Zadlužit se na Vánoce je čím dál tím jednodušší. Dluhům a problémům se splácením nahrává virtuální prostředí. Vstát z gauče a dojít do obchodu nemusíte ani kvůli jídlu, ani kvůli vánočním dárkům. Jenže virtuální placení má i své nevýhody. Když člověk opravdu musí vytáhnout peněženku, vyndat bankovky a zaplatit, více si uvědomuje hodnotu peněz.

Loading



 


Říká se, že peníze jsou kulaté, takže se rychle rozkutálí. O těch virtuálních to paradoxně platí dvojnásob. Při placení v obchodě nemusíte ani kartu vyndavat z peněženky.
Při shánění těch nejlepších dárků je jednoduché zapomenout, že každá platba kreditní kartou může být cesta k finančním problémům. U kreditní karty je výhodou tak zvané bezúročné období, které začne ve chvíli, kdy kartou zaplatíte, a končí (dle banky) například až za 50 dní. Pak už naskakuje sjednaný úrok.
Sjednáte-li si kontokorent k debetní kartě, s bezúročným obdobím nepočítejte. Dluh se začne úročit okamžitě. Jestli si nutně potřebujete půjčit, zvolte nabídku s co nejdelším bezúročným obdobím, ale také s nízkým RPSN (roční procentní sazbou nákladů).

Stačí kliknout a je zaplaceno

I placení přes internet je čím dál tím jednodušší, což má svou světlou i stinnou stránku. Už v podstatě ani nemusíte zadávat platební údaje. Stačí jednou v daném internetovém obchodě zaplatit a dovolit zapamatování platebních informací. Na tohle jsou zrádné aplikace zprostředkující nákup například přes Wish, nebo Alliexpress. Při opakovaném nákupu můžete jen klikat na zboží a košík máte plný během pár minut, pak dáte zaplatit a je to. Panice propadnete až při zevrubném prozkoumání bankovního účtu.
Narůstajícím účtům za vánoční dárky také nahrávají „delší“ Vánoce. Každý rok obchodníci začínají dříve s vánoční výzdobou, nabídkou na super levné a úžasné dárky a ty nejlahodnější sladkosti. Těsně před Vánoci pak i lidé s dávno nakoupenými dárky podlehnou vánočnímu davovému šílenství a ještě něco dokupují.
„Již od začátku října evidujeme čtvrtinový nárůst žádostí o půjčku oproti jiným částem roku,“ uvádí marketingová ředitelka společnosti Profi Credit Dana Soukeníková. Češi prý rádi nakupují dárky v předstihu, aby se vyhnuli stresu spojenému s předvánočním shonem. Zejména kamenné prodejny vycházejí svým zákazníkům vstříc a svoji vánoční nabídku představují obvykle již na počátku října.

Voucher je fajn dárek, ale není toho málo?

V posledních letech jsou v kurzu dárkové vouchery, ať už ze slevových portálů nebo do různých obchodů. Vouchery jsou super dárek, ale člověku se zdá, že je toho málo. I když papír v obálce s víkendovým pobytem vyšel třeba na čtyři tisíce korun, minimálně nějakou kosmetiku k tomu většina lidí ještě dokoupí.

Zadlužit se kvůli Vánocům se nevyplácí

„Když na to nemám, tak to nekoupím.“ Tímhle heslem se někteří ale neřídí a stále si na vánoční dárky půjčují peníze. To se ale často nevyplácí. Kvůli chvilkové radosti si lidé zkazí i několik následujících měsíců, nebo dokonce i let. Přitom je cesta k hezkým Vánocům relativně jednoduchá. Stačí si co nejdřív udělat seznam dárků, potřebného svátečního jídla a „důležité“ vánoční výzdoby. Pak si vytvořit rozpočet na určité kategorie a toho se držet. Ušetřit se dá například na výzdobě, kterou už většina z nás má dávno ve sklepě, nebo se dá s nízkými náklady vytvořit.
Největší položkou v rodinném vánočním rozpočtu tvoří dárky. I tady se dá ušetřit již zmíněným seznamem. Mnozí nemají problém koupit dárek v září a zapomenout ho na dně skříně. Stejně tak slouží i virtuální skříň, respektive email. Není těžké v záplavě vánočních emailů pak zapomenout voucher vytisknout a dát pod stromeček. Pak sleva propadne a jste bez dárku i bez peněz.
Vánoce nejsou ale jen o dárcích. Důležité je, aby se rodina sešla. A jestli pod stromečkem bude o pět dárků méně a vy budete v klidu bez dalších dluhů, je jistě mnohem podstatnější.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Dalibor

    7 března, 2019

    Nástrahy jsou na internetu celoročně, nejen o Vánocích. Proto je dobré, při nákupu na internetu být opatrní. Já nakupuji jen z mnou, nebo kamarády, ověřených stránek, abych zbytečně nepřišel o peníze. Naposled jsem kupoval přes internet z https://www.florea.cz/produkty/rezane-ruze-1 přítelkyni růže k Valentýnu.

    Odpovědět