EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Přestavba kanceláří na byty. Recept na zmírnění realitní krize?

 

Bytů je hlavně ve velkých městech stále nedostatek. A poptávka pořád převyšuje nabídku. Jenže byty není kde brát. Developeři stále zápolí se zdlouhavými povolovacím procesy a ani secondhandových bytů není na trhu tolik, aby pokryly poptávku. Částečně by realitnímu trhu mohlo ulevit předělání kanceláří na obytné byty. Jenže takový projekt není úplně jednoduché zrealizovat.  Přitom na západě je to naprosto běžná praxe.

Loading



 


Ne každá kancelářská budova se hodí na k tomu, aby se z kancelářských prostor staly obyvatelné byty se smysluplným rozložením.
Takovou přestavbu si dovedu představit jen u kanceláří staršího data vzniku, a to buď kancelářské objekty ze socialistické éry, nebo naopak budovy, které byly v 90.letech přestavěny z rezidenčních na kancelářské (například činžovní domy v oblasti Vinohrad a Smíchova). Jelikož tyto budovy nemohou vyhovovat moderním kancelářským standardům, je jejich přestavba zpět na rezidenční účely velmi vhodnou volbou, pokud se nejedná o budovy v zatížené lokalitě. V takových případech pak spíše dochází ke konverzi na jiné účely, typicky na krátkodobé ubytování nebo hotely, jak vidíme například v Legerově ulici, která není pro bydlení ideální lokalitou,“ vysvětluje Ondřej Vlk ze společnosti Colliers.
Jenže ani kancelářských prostor není mnoho. Ondřej Vlk dále dodává, že neobsazenost kanceláří se pohybuje těsně nad 5 % – takže se podle něj obtížně shánějí prostory i pro kancelářské nájemce.

Povolování staveb trápí rezidenční i komerční projekty

Developery stále trápí zdlouhavý proces povolování staveb. Sice jsou snahy o to, aby byl stavební zákon zjednodušen, ale je to otázka několika let. Dále si stěžují na malou ochotu samosprávy dát zelenou novým projektům.
Nápad, že by se z kancelářských projektů staly ze dne na den najednou projekty rezidenční, není příliš realistický. Brání tomu nejen fakt, že komerční a rezidenční projekty jsou často koncipovány pro zcela jiné lokality, ale i třeba to, že developerů, kteří by byli zaměřeni na oba segmenty podnikání najednou, na trhu zase tolik není. Obdobné problémy s povolováním mají navíc podle našich informací nejen projekty rezidenční, ale také ty komerční. To je mnohdy způsobeno celkovou nechutí veřejnosti, včetně sousedů nově vznikajících developerských projektů, uvádět v život cokoliv nového. Hledají se naopak spíše jen důvody, proč to nejde,“ říká Radek Polák, mluvčí společnosti Trigema.

Jeden projekt už je ve výstavbě

Jeden z prvních velkých projektů u nás vznikne příští rok. Do přestavby původní továrny na letecké přístroje, v níž naposledy sídlily kanceláře Micron se pustila Pražská správa nemovitostí (PSN). V rámci přestavby z kanceláří na byty budou podle společnosti vybudovány nejen lofty s výměrou od 41 m2, ale také nadstandardní penthousy s výměrou až 795 m2.
Investoři se ale do přestaveb kancelářských budov na bytové domy nehrnou. „Pro investora bude pro vyhodnocení atraktivity investičního záměru důležitý vstupní investiční náklad za nákup původní nemovitosti, možná rizika z hlediska územního plánu a ostatních regulativ (vč. památkové ochrany) a samozřejmě náklad na remodelaci. Z hlediska intenzity poptávky a aktuální výše průměrné prodejní ceny m2 bytových jednotek jsou tyto parametry v současné době i pro nejbližší další období pro investory příznivé,“ uvedl k tématu Miroslav Herain z RE/MAX Commercial.
Každopádně přestavět kancelářské objekty na byty je jednou z možností, jak ulevit přetíženému realitnímu trhu ve velkých městech, ale pravděpodobně se najde málo investorů, kteří se do takového přebudování pustí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *